Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog epidemije zaraza Hrvati sve više cijepe djecu

Izvješće o cijepljenju u 2018. pokazuje da je nakon sedam godina pada, procijepljenost u Hrvatskoj sada znatno bolja
22. kolovoza 2019. u 21:30 17 komentara 4077 prikaza
Cijepljenje djece
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon sedam godina pada cjepnog obuhvata u Hrvatskoj, taj je trend zaustavljen prošle godine. Očito su epidemije zaraznih bolesti, uglavnom ospica, što su proteklih godina diljem Europe izbijale i odnosile žrtve, otrijeznile mnoge koji su pod dojmom antivakserske kampanje bez ikakvih medicinskih opravdanja odbijali cijepiti djecu. Zaustavljanje tog trenda dobar je znak i ako obuhvati nastave rasti, moguće je da izbjegnemo epidemije bolesti protiv kojih se cijepi, što nam je ozbiljno prijetilo zadnjih godina, poručuju epidemiolozi.

Ivan Pernar (NE)CIJEPLJENJE Pernar krši pravo djeteta, moguća kazna - 2000 kuna

Protuepidemijske mjere

Najveći je porast cijepljenja uočen upravo kod primarnog MPR cijepljenja, odnosno prvog cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s lanjskih 89% na 93,2%, te kod revakcinacije protiv difterije, tetanusa i hripavca u drugoj godini života (s 86,6% na 89,4%), stoji u Izvješću o cijepljenju za 2018. godinu što ga priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

– Obuhvati u primarnom MPR cijepljenju su 2018. godine 93,2%, što je znatno poboljšanje u odnosu na 2017. kada su obuhvaćali 89% djece. Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nadoknadom propuštenih cijepljenja uz cijepljenje jednogodišnjaka dodatno cijepilo 983 starije djece i odraslih – naveo je u izvješću dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. U toj je najjužnijoj hrvatskoj županiji u proljeće 2018. došlo do manje epidemije ospica, koja je brzo suzbijena intenzivnim protuepidemijskim mjerama koje su značajno podigle tamošnji cjepni obuhvat. Tako je 2018. prvo MPR cjepivo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji primilo 91,4% djece, a godinu prije samo 55,8%. Docijepilo ih se lani 94,8%, a u 2017. 82,6%.

Ivan Pernar 'Oštećeni cjepivima' Pernarove grupe protiv cijepljenja u kratkom roku skupile tisuće članova

Nažalost, u Primorsko-goranskoj županiji nastavljen je pad cjepnih obuhvata u primarnom MPR cijepljenju.

U drugoj dTpa revakcinaciji, protiv difterije, tetanusa i hripavca, obuhvat na razini Hrvatske je 87%, što je više nego 85,6% u 2017. godini, s time da su razlike među županijama vrlo velike – od 53% u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (gdje je 2017. obuhvat bio 41,7%) do 97,9% u Virovitičko-podravskoj županiji.

Inače, alergijske reakcije u rasponu od blagog osipa do anafilaktičkog šoka mogu se javiti nakon primjene svakog lijeka. HZJZ vodi registar nuspojava cijepljenja i ti podaci potvrđuju da se ozbiljne reakcije nakon cijepljenja javljaju vrlo rijetko, u RH godišnje jedna ili dvije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko njih koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida. Izvještaj za 2018. nije gotov, ali u 2017. zabilježeno je 146 prijava sumnji na nuspojave raznih cjepiva.

Ivan Pernar Rašomon Ivana Pernara netko bi trebao cijepiti, pod hitno

Temperatura i osip

Nakon primjene cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa u tom je razdoblju prijavljeno 11 nuspojava: tri urtikarije, četiri slučaja groznice s osipom te po jedan slučaj postvakcionalnog parotitisa, postvakcionalnih ospica, idiopatske trombocitopenije te suspektnog tranzitornog sinovitisa kuka. Postvakcionalno oboljenje javlja se kod 0,1 do jedan posto cijepljene djece kao posljedica atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije. Povišena tjelesna temperatura može se javiti u više od 10 posto cijepljene djece, a osip u najviše 10 posto slučajeva. 

AKD
MOBILNI IDENTITET
Znate li što je točno elektronički potpis i tko ga u Hrvatskoj može koristiti: 'Ovo olakšava život'
Podravina i Slavonija
DESTINACIJE ZA INSPIRACIJE
Hrvatska Sahara, Plemićka ruta, kolijevka naivne umjetnosti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  "Zbog epidemije zaraza..." Zgodan naslov, nema što. Dostojan Pulitzera...

 • DjD:

  Jadno, ni gramatiku ne znaš a ti bi o lijekovima.

 • Ten-kre:

  Oni koji tvrde da su ospice iskorijenjene cjepivima, nemaju pravo. Grafikon ispod vrlo jasno pokazuje regresiju smrtnih slučajeva u Francuskoj za koje su odgovorne ospice. Između 1906. i 1983. prije nego je pokrenuta kampanja za cijepljenje protiv ospica, broj smrtnih ... prikaži još! slučajeva se smanjio s 3.754 na 20. Naravno, bez obzira na povećanje populacije za 33%. (Annuaire statistique de la France). Korišteni argumenti za stvaranje straha kod majki su vezani za dvije teže komplikacije: encefalitis (upala mozga) i Subakutni sklerozirajući panencefalitis SSPE (progresivno oštećenje mozga) koje se mogu pojaviti godinama nakon prebolijevanja ospica. Interesantno, 1934. godine u Francuskoj je od ospica umro 1.349 osoba. O tome je na napravljena i službena zabilješka: „U nekoliko stotina slučajeva ospica kod djece i odraslih, već dvije godine pratimo stanje u bolnici „Cloude Bernard“ gdje smo imali samo jedan slučaj encefalitisa (upalu mozga)”. Nakon 1983. godine, kada je započela masovna kampanja cijepljenja, zabilježeno je 11 slučajeva encefalitisa i 12 slučajeva SSPEa. U „Médecine praticienne – n°664/travanj 1977“. citirano je jedno britansko znanstveno istraživanje koje govori o smrtnosti ospica. Smrtnost za djeca između 5 i 9 godina je bila najmanja.