Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pernar krši pravo djeteta, moguća kazna - 2000 kuna

Ako dijete nije cijepljeno, nadležni pedijatar dužan je obavijestiti Centar za socijalnu skrb koji poziva roditelje
22. kolovoza 2019. u 15:06 33 komentara 2691 prikaza
Ivan Pernar
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski zastupnik Ivan Pernar odmah po rođenju svog djeteta početkom mjeseca objavio je da su ga odbili cijepiti, a onda je na tom stavu razvio novu platformu s koje djeluje – otvorio je Facebook-stranicu pod nazivom “Mali Noa koji nikad nije bio cijepljen”. Objave na stranici propagiraju necijepljenje djece, ali i druge metode poput liječenja C vitaminom umjesto antibioticima. Jučer je imala gotovo tri tisuće podržavatelja, od kojih su neki ondje potražili i savjete vezane za djecu.

Ivan Pernar 'Oštećeni cjepivima' Pernarove grupe protiv cijepljenja u kratkom roku skupile tisuće članova

Zabrinjavajuće ponašanje

“Mnogima smeta jer ne želimo cijepiti Nou i tako riskirati nuspojave cjepiva. Međutim, nama je interes našeg djeteta na prvom mjestu. Ne želimo da naše zdravo dijete postane bolesno kao i milijuni druge djece koja su uništena cjepivima”, stoji u jučerašnjoj objavi na toj stranici, a ispod nje nižu se čestitke i komentari onih koji su jednako postupili. “Kako eskivirati vakcinaciju zbog potvrde za vrtić?”, zanimalo je jednog pratitelja. Njemu je Pernar uzvratio: “Kad budem na vlasti, dozvolit ću upis svoj djeci u vrtiće, do tad će se svako snalaziti kako zna i umije”, iskoristivši tako i tu situaciju za običnu političku samopromociju.

Ivan Pernar | Autor : Facebook Foto: Facebook

Roditeljsko odbijanje cijepljenja djeteta bez opravdanih zdravstvenih razloga, kršenje je prava djeteta, potvrđuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

– Zabrinjavajuće je ponašanje saborskog zastupnika g. Pernara kada zagovara stavove koji su protivni dječjim pravima, budući da je riječ o javno eksponiranoj osobi s velikim brojem pratitelja, što može utjecati i na druge roditelje da uskrate djetetu najvišu moguću razinu zdravlja što uključuje i cijepljenje ako ne postoje medicinske kontraindikacije za to – komentirala je Ivana Buljan Ajelić, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Ivan Pernar Ivan Pernar: 'Zagovornici cijepljenja pričaju o mentalitetu krda, ali našu djecu tretiraju gore nego stoku'

Tom uredu sanitarna inspekcija godišnje prijavi stotinjakslučajeva necijepljenja djece. Razgovorom i informiranjem od liječnika, bilo pedijatra, obiteljskog ili epidemiologa iz zavoda za javno zdravstvo, nerijetko se uspije postići da roditelji dijete ipak cijepe i na taj mu način pruže zdravstvenu zaštitu najvišeg standarda, kako to propisuje i Konvencija o pravima djeteta, i što nalaže Obiteljski zakon te Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Treba znati i da uvijek postoji manji broj djece koji zbog svojih kroničnih bolesti ili narušenog imunosustava cjepivo ne mogu primiti, pa je kolektivni imunitet njihova jedina zaštita.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podsjećaju da, ako dijete nije cijepljeno, nadležni pedijatar dužan je obavijestiti centar za socijalnu skrb koji poziva roditelje, upozorava i savjetuje i/ili po potrebi poduzima druge mjere obiteljsko-pravne zaštite radi zaštite prava djeteta. Ne prate niti su ovlašteni, kažu, reagirati na Facebook-objave građana. Iz karlovačkog centra nisu nam odgovorili.

Ivan Pernar S partnericom Viktorijom Pernar dobio sina, odbio ga cijepiti: 'Imam loša iskustva s prvim sinom'

Uskraćuje mu i – vrtić

– Hrvatska liječnička komora osuđuje promicanje bilo kakvih ponašanja vezanih uz cijepljenje i liječenje djece koji nisu u skladu s propisima ni pravilima javnozdravstvene medicinske struke u RH, a čije posljedice bi u opasnost mogle dovesti djecu i cjelokupnu populaciju te poziva građane na informiranje o cijepljenju i liječenju djece od liječnika i stručnih institucija te isključivo iz pouzdanih, provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora i izvora utemeljenih na medicinskim dokazima – poručio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK, podsjetivši na Deklaraciju o važnosti cijepljenja kao najuspješnijoj javnozdravstvenoj mjeri. Trend pada procijepljenosti proteklih godina u RH rezultirao je, kao i drugdje u Europi, povremenim epidemijama već iskorijenjenih bolesti.

– U 2018. godini procijepljenost prema redovnim programima je u porastu te je zaustavljen pad cijepnog obuhvata – ističe dr. Luetić pozivajući se na podatke HZJZ-a.

Krešimir Luetić | Autor : Matija Habljak/Pixsell Foto: Matija Habljak/Pixsell

Ivan Pernar Rašomon Ivana Pernara netko bi trebao cijepiti, pod hitno

Pernar nam je pak kazao da se bori za prava svog zdravog djeteta da upiše vrtić kao i sva ostala djeca.

– Ovom stranicom ni na kakav način ne kršim prava svog djeteta, nego govorim umjesto njega, ali čim progovori i on će osuditi tu nakaradnu politiku. Ne koristim dijete za svoju osobnu političku promociju, već sam prisiljen izaći u javnost budući da država maltretira novčanim kaznama roditelje djece koja se ne cijepe, ali i samu djecu kojoj ne dopušta upis u vrtić. Najjednostavniji način da ukažem na taj problem je da dam konkretan primjer. Kad država ukine obvezno cijepljenje, i Noa će prestati biti predmet medijskih natpisa i političkog prepucavanja – kaže.

Kazna u ovom slučaju iznosi 2000 kuna i nemogućnost upisa djeteta u vrtić, no u slučaju pojave zarazne bolesti, može biti i daleko skuplja. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • Zujo:

    Ne radi se o cijepljenju djeteta ali sam Pernar je ovom portalu jako omiljen lik, stalno o njemu iako je ogromnoj vecini nebitan.

  • Javnodobro:

    Neka cjepiva nisu loša čak neophodna... ali neka cjepiva nisu ni za slona cijepit živi otrov. E sad doktori, farmaceuti i odgovorni molimo opasna i upitna cjepiva ili izbaciti ili dati izborni tko voli nek izvoli.

  • Makroman:

    Samo mi nije jasno kako necijepljeno dijete može biti opasno za djecu koja su cijepljena i "zaštićena" od svih bolesti