Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(NE)CIJEPLJENJE

Pernar krši pravo djeteta, moguća kazna - 2000 kuna

Ivan Pernar
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
22.08.2019.
u 15:06

Ako dijete nije cijepljeno, nadležni pedijatar dužan je obavijestiti Centar za socijalnu skrb koji poziva roditelje

Saborski zastupnik Ivan Pernar odmah po rođenju svog djeteta početkom mjeseca objavio je da su ga odbili cijepiti, a onda je na tom stavu razvio novu platformu s koje djeluje – otvorio je Facebook-stranicu pod nazivom “Mali Noa koji nikad nije bio cijepljen”. Objave na stranici propagiraju necijepljenje djece, ali i druge metode poput liječenja C vitaminom umjesto antibioticima. Jučer je imala gotovo tri tisuće podržavatelja, od kojih su neki ondje potražili i savjete vezane za djecu.

Zabrinjavajuće ponašanje

“Mnogima smeta jer ne želimo cijepiti Nou i tako riskirati nuspojave cjepiva. Međutim, nama je interes našeg djeteta na prvom mjestu. Ne želimo da naše zdravo dijete postane bolesno kao i milijuni druge djece koja su uništena cjepivima”, stoji u jučerašnjoj objavi na toj stranici, a ispod nje nižu se čestitke i komentari onih koji su jednako postupili. “Kako eskivirati vakcinaciju zbog potvrde za vrtić?”, zanimalo je jednog pratitelja. Njemu je Pernar uzvratio: “Kad budem na vlasti, dozvolit ću upis svoj djeci u vrtiće, do tad će se svako snalaziti kako zna i umije”, iskoristivši tako i tu situaciju za običnu političku samopromociju.

Foto: Facebook/RTL

Roditeljsko odbijanje cijepljenja djeteta bez opravdanih zdravstvenih razloga, kršenje je prava djeteta, potvrđuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

– Zabrinjavajuće je ponašanje saborskog zastupnika g. Pernara kada zagovara stavove koji su protivni dječjim pravima, budući da je riječ o javno eksponiranoj osobi s velikim brojem pratitelja, što može utjecati i na druge roditelje da uskrate djetetu najvišu moguću razinu zdravlja što uključuje i cijepljenje ako ne postoje medicinske kontraindikacije za to – komentirala je Ivana Buljan Ajelić, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Tom uredu sanitarna inspekcija godišnje prijavi stotinjakslučajeva necijepljenja djece. Razgovorom i informiranjem od liječnika, bilo pedijatra, obiteljskog ili epidemiologa iz zavoda za javno zdravstvo, nerijetko se uspije postići da roditelji dijete ipak cijepe i na taj mu način pruže zdravstvenu zaštitu najvišeg standarda, kako to propisuje i Konvencija o pravima djeteta, i što nalaže Obiteljski zakon te Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Treba znati i da uvijek postoji manji broj djece koji zbog svojih kroničnih bolesti ili narušenog imunosustava cjepivo ne mogu primiti, pa je kolektivni imunitet njihova jedina zaštita.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podsjećaju da, ako dijete nije cijepljeno, nadležni pedijatar dužan je obavijestiti centar za socijalnu skrb koji poziva roditelje, upozorava i savjetuje i/ili po potrebi poduzima druge mjere obiteljsko-pravne zaštite radi zaštite prava djeteta. Ne prate niti su ovlašteni, kažu, reagirati na Facebook-objave građana. Iz karlovačkog centra nisu nam odgovorili.

Uskraćuje mu i – vrtić

– Hrvatska liječnička komora osuđuje promicanje bilo kakvih ponašanja vezanih uz cijepljenje i liječenje djece koji nisu u skladu s propisima ni pravilima javnozdravstvene medicinske struke u RH, a čije posljedice bi u opasnost mogle dovesti djecu i cjelokupnu populaciju te poziva građane na informiranje o cijepljenju i liječenju djece od liječnika i stručnih institucija te isključivo iz pouzdanih, provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora i izvora utemeljenih na medicinskim dokazima – poručio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK, podsjetivši na Deklaraciju o važnosti cijepljenja kao najuspješnijoj javnozdravstvenoj mjeri. Trend pada procijepljenosti proteklih godina u RH rezultirao je, kao i drugdje u Europi, povremenim epidemijama već iskorijenjenih bolesti.

– U 2018. godini procijepljenost prema redovnim programima je u porastu te je zaustavljen pad cijepnog obuhvata – ističe dr. Luetić pozivajući se na podatke HZJZ-a.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Pernar nam je pak kazao da se bori za prava svog zdravog djeteta da upiše vrtić kao i sva ostala djeca.

– Ovom stranicom ni na kakav način ne kršim prava svog djeteta, nego govorim umjesto njega, ali čim progovori i on će osuditi tu nakaradnu politiku. Ne koristim dijete za svoju osobnu političku promociju, već sam prisiljen izaći u javnost budući da država maltretira novčanim kaznama roditelje djece koja se ne cijepe, ali i samu djecu kojoj ne dopušta upis u vrtić. Najjednostavniji način da ukažem na taj problem je da dam konkretan primjer. Kad država ukine obvezno cijepljenje, i Noa će prestati biti predmet medijskih natpisa i političkog prepucavanja – kaže.

Kazna u ovom slučaju iznosi 2000 kuna i nemogućnost upisa djeteta u vrtić, no u slučaju pojave zarazne bolesti, može biti i daleko skuplja. 

Komentara 33

Avatar Jezik za zube
Jezik za zube
16:54 22.08.2019.

Ne radi se o cijepljenju djeteta ali sam Pernar je ovom portalu jako omiljen lik, stalno o njemu iako je ogromnoj vecini nebitan.

JA
Javnodobro
15:38 22.08.2019.

Neka cjepiva nisu loša čak neophodna... ali neka cjepiva nisu ni za slona cijepit živi otrov. E sad doktori, farmaceuti i odgovorni molimo opasna i upitna cjepiva ili izbaciti ili dati izborni tko voli nek izvoli.

MA
Makroman
16:19 22.08.2019.

Samo mi nije jasno kako necijepljeno dijete može biti opasno za djecu koja su cijepljena i "zaštićena" od svih bolesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije