Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA

Zatvaranjem elektrane Mellach Austrija završila eru proizvodnje energije na ugljen

Ministrica zaštite okoliša Leonore Geessler
Foto: BKA - Andy Wenzel
18.04.2020.
u 14:57

„Time je napravljen važan korak izlaska iz fosilnih izvora energije“, rekla je austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler

Gotovo svi austrijski mediji objavili su vijest da je u petak zatvorena i posljednja austrijska elektrana na ugljen. Riječ je o elektrani Mellach u Štajerskoj, koja je zatvorena nakon 34 godina rada, a pokrivala 80 posto ukupne potrebe za grijanjem štajerskog glavnog grada Graza, proizvevši u tom razdoblju više od 30 milijardi kilovat sati struje i 20 milijardi kilovat sati grijanja, izvijestio je austrijski radio i televizija ORF.

„Time je napravljen važan korak izlaska iz fosilnih izvora energije“, rekla je austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler dodavši: „Sada će nas energetski sustav postati čišći, prihvatljiviji i prije svega ekonomski neovisniji“, istakla je Gewessler za ORF.

Napomenula je kako se je do sada „godišnje trošilo 10 milijardi eura na energente iz uvoza kao što su ugljen, nafta i plin“. Također je podsjetila na središnji austrijski cilj na energetskom području: „100 postotno korištenje obnovljivih izvora energije do 2030. godine“.

Elektrana Mellach građena je od 1983. do 1986. godine, i nakon 34 godine služenja narodu u petak je zatvorila svoja vrata i izašla iz pogona“, zaključuju austrijski mediji. Ističu kako je kraj proizvodnje struje iz ugljena u Austriji „dodatni izazov za obnovljivu energiju koja prema statističkim podacima pokriva 75 posto austrijske proizvodnje struje, većinom iz vode, pa potom iz energije sunca, vjetra i biomase“.

 

>> VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije