Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne izlazite van'

Zatopljenje tek za vikend, Dalmaciju očekuje 15 cm snijega

Sinj snijeg (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
10.12.2012.
u 22:01

Meteorolozi najavljuju da će najniža temperatura u utorak biti između minus 10 i minus 5, na Jadranu od 1 do 6, a najviša dnevna će biti između minus 4 i 1.

Nakon što je danas najniža temperatura u Hrvatskoj izmjerena u Crnom Lugu minus 18 stupnjeva i u utorak ujutro nas čeka \"debeli minus\" i smrzavanje na putu na posao.

Meteorolozi najavljuju da će najniža temperatura u utorak biti između minus 10 i minus 5, na Jadranu od 1 do 6, a najviša dnevna će biti između minus 4 i 1, a na Jadranu od 4 do 9 stupnjeva Celzijevih.

U unutrašnjosti Dalmacije 15 centimetara snijega

Očekuje se da će tijekom noći u Gorskom Kotaru i Lici pasti od 5 do 10 centimetara novog snijega, drugdje u unutrašnjosti do 5 centimetara, dok će u unutrašnjosti Dalmacije pasti i do 15 centimetara. Tijekom noći je snijeg moguć nakratko i uz obalu, ali meteorolozi ne očekuju stvaranje snježnog pokrivača. Večeras je snijeg zabijelio Sinj i Klis.

Prema podacima HAK-a, snijeg otežava promet u Lici i dijelu Dalmacije, dok su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguće je stvaranje poledice na cestama.

Ministarstvo poziva građane da ne izlaze iz kuće

Prema prognozi zatopljenje se u Zagrebu može očekivati tek u petak kada bi minimalna temperatura trebala biti 0 stupnjeva, a maksimalna 2 stupnja. Novi snijeg bi Zagrepčani mogli očekivati u nedjelju. I u Osijeku se najavljuje kratkotrajno zatopljenje u petak sa maksimalcem od 0 stupnjeva, dok će se u subotu i nedjelju on \"popeti\" još dva stupnja. U Splitu će se u petak, uz kišu, najniža temperatura biti 4 stupnja, a u subotu bi se maksimalna mogla kretati i do 12 stupnjeva Celzijevih.

Ministarstvo zdravlja je zbog najave ekstremno niskih temperatura idućih dana preporučilo građanima da, \"ukoliko je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka\".

\"Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporuča izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima\", upozoravaju iz Ministarstva zdravlja te dodaju da se niskih temperatura trebaju čuvati starije osobe zbog slabija mogućnosti prilagodbe njihova organizma promjenama temperature.

Češće kontaktirajte starije

Pozivaju da članovi obitelji i prijatelji češće kontaktiraju starije osobe, a ona pri izlasku iz kuće treba nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

\"Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu, koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći\", pišu iz Ministarstva zdravlja i dodaju da se u slučaju pothlađivanja utoplite zamatanjem u deku uz izvor topline i konzumirate tople napitke, najbolje čaj.

Izbjegavajte teži fizički rad

\"U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine\", pišu iz Ministarstva zdravlja te se dodaje da treba izbjegavati alkohol i prevelike količine kofeina.

\"Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu\", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

>>FOTO Radnici Holdinga čiste centar Zagreba

Komentara 2

TM
tesla moj ponos
22:39 10.12.2012.

Znači, sakupljači boca i pretraživači kontejnera će na neplaćeni dopust !

NE
Nepokolebljiv
23:51 10.12.2012.

Hej sta je to? Zar jos jedna zima "globalnog zatopljenja"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije