Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici EPP-a iz Hrvatske i Slovenije traže od Tajanija ispriku i povlačenje izjave

Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane, stoji u pismu zastupnika
12. veljače 2019. u 23:41 1 komentara 310 prikaza
Antonio Tajani
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatski i slovenski zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) u utorak su u pismu od predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o "talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji" koja se, kako tvrde, može protumačiti kao "teritorijalna pretenzija i revizionizam".

Kolinda Grabar-Kitarović Iredentizam Predsjednica pisala Tajaniju i talijanskom predsjedniku: Razočarana sam i zgrožena

"Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu ispriku i povlačenje Vaše izjave", stoji u pismu zastupnika.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Marija Pejčinović Burić Kontroverzan govor Pejčinović Burić: Ne možemo slati diplomatske note jer Tajani nije dužnosnik Italije

"Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta", stoji nadalje u pismu.

Zastupnici ističu da je pobjeda nad fašizmom "civilizacijska činjenica", kao što je i iskazivanje sućuti svim nevinim žrtvama, bilo komunističkih ili fašističkih režima.

Milorad Pupovac Reakcije na izjavu Pupovac i Kosor: Potrebna jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu

"Smatramo da je s vaše strane važno otkloniti svaku sumnju u poštivanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i Slovenije i stoga vas pozivamo da u ime povijesne istine zajednički obilježimo stratišta fašističkih zločina u Hrvatskoj i Sloveniji, kao opomena da se takvo što nikada ne smije nikada ponoviti", dodaje se u pismu u kojem se podsjeća da su "Hrvatska i Slovenija samostalne i suverene države, a Istra kao slovenska i hrvatska regija te Dalmacija kao hrvatska regija su regije s dugom poviješću".

Također su poručili da se zalažu za nastavak "vrlo prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između Slovenije, Hrvatske i Italije".

Pismo su potpisali Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić, Marijana Petir, Milan Zver, Franc Bogovič, Alojz Peterle, Romana Tomc i Patricija Šulin.

Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • BakaMraz:

    Ovo je valjda prvi out da su HR i SLO u necemu zajednicki nastupili i da su se u necemu slozili. Hajde lijepo, i treba tako...