Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac i Kosor: Potrebna jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi
12. veljače 2019. u 17:26 23 komentara 567 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici HDZ-ovih koalicijskih partnera Milorad Pupovac (SDSS) i Darinko Kosor (HSLS) izjavili su danas da je potrebna jača diplomatska reakcija Hrvatske na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Dalmaciji i Istri", no uz poruku da Hrvatska prvo mora voditi računa o tome što se događa na njezinu teritoriju.

Antonio Tajani SPORNA IZJAVA Tajani: Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata, ponovio sam to i Plenkoviću

"Najprije treba prestati s revizionizmom u vlastitoj kući, u vlastitoj zemlji i biti svjestan kolika je to opasnost za nas kada netko drugi poseže za revizionizmom, a kada su u pitanju naši interesi", poručio je Pupovac komentirajući Tajanijevu izjavu.

Pupovac: Zbog odricanja od antifašizma Hrvatska ima "ranjeno koljeno"

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi.

"Da svatko onaj tko priziva tu vrstu principa, neovisno je li ishodište u fašizmu, nacizmu ili nekoj trećoj ideologiji  - da je to iznimno opasno i neprihvatljivo", izjavio je Pupovac uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Pogledajte izjavu premijera Plenkovića

Što se tiče hrvatskog diplomatskog odgovora, smatra da hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova treba poslati poruku Italiji i da je neophodno obaviti konzultacije, odnosno razgovor s predstavnikom Europske komisije u Hrvatskoj. 

Upitan je li, u odnosu na  Sloveniju, Hrvatska u svojoj reakciji bila manje rezolutna što se tiče pozivanja na antifašističko naslijeđe, Pupovac je odgovorio da "Hrvatska ima ranjeno koljeno, pa tako brzo i trči".

Ranili su je, kaže, oni koji su požurili da skinu naziv jednoga trga u centru Zagreba, što je potaklo određene grupacije u Italiji da sljedeći dan kažu: Sad je naš momenat, oni priznaju ono što mi smatramo da se priznaje.

Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu HRAST Zekanović: 'Tajani treba reći pogriješio sam i jedino ostavkom to mogu ispraviti'

"Hrvatska se olako odriče svoga antifašističkog naslijeđa, olako sudjeluje u revizionističkim projektima i naravno da je i sama ranjiva. U okolnostima kada se taj revizionizam širi u Europi, Hrvatska je izrazito izložena zemlja. Moramo ozbiljno povesti računa o toj činjenici, ne samo notama i reakcijama u parlamentu, nego dubokim političkim planom - što činiti s obzirom na naše naslijeđe i na opasnosti koje nam dolaze u novom europskom kontekstu, za koji očito Europska unija nema dovoljno snage da to zaustavi", smatra Pupovac. 

Nakon sastanka Antonio Tajani i Aleksandar Vučić dali izjavu za medije Silvije Tomašević Tajani iskočio iz kolosijeka, ali dobro je znao što govori

Kosor: Mora uslijediti hrvatska nota Italiji

Darinko Kosor smatra da mora uslijediti hrvatska nota Italiji, a uvjeren je i da će to biti tema sastanka koalicijskih partnera.

"Mislim da to nije pitanje samo za Hrvatsku, već i za Europski parlament i za sve koji sudjeluju u modernoj Europi koja je temeljena na antifašizmu, a s druge strane predsjednik Europskog parlamenta daje fašističke izjave", kazao je.

Zagreb: Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Reakcija premijera Plenković: I dalje smatramo da je Tajanijeva izjava bila neprihvatljiva

Kosor smatra da Hrvatska nije kriva za ono što je izjavio Tajani, ali jest kriva za ono što se događa u njezinu dvorištu.

"Mislim da prije svega moramo poraditi s educiranjem novih generacija jer je najveći problem  s mladima koji ne razumiju probleme na ovim prostorima u zadnjih stotinjak i više godina", rekao je Kosor.

Po njegovu mišljenju, potrebna je strategija hrvatske države i društva o tome što se želi u budućnosti.

"Ne možemo se pozivati na NDH i takve stvari. Ne kažem da je to službeno, ali mnogi se na to pozivaju neslužbeno. Mislim da jasno za sva vremena moramo raskinuti s tom prošlošću", istaknuo je.

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    notornog pupavca i kosora obvezno lustrirati......cim prije to bolje....i druge

  • stefj:

    He, he baš se pravi javio. Kada njegov vožd nešto kaže, onda ga nigdje nema...

  • bf2:

    o kakvom to revizionizmu ovaj velikosrbin priča? pa njegovi su rehabilitirali četnički pokret,koji je aktivno sudjelovao u masakrima Hrvata što samostalno,što u suradnji sa njemcima i talijanima...poznato srpsko licemjerje na djelu