Naslovnica Vijesti Svijet

Zašto u Bibliji imamo malo o mladom Isusu?

Jedan od odgovora je da je te godine mladosti proživio kao običan čovjek kako bi, premda Bog, prošao sve faze ljudskog odrastanja i sazrijevanja od djeteta do odrasla osobe i posve se prispodobio svakom čovjeku
25. prosinca 2018. u 12:16 48 komentara 6001 prikaza
Foto: Fotografija iz filma 'Mladi mesija'

Zašto evanđelja tako oskudno govore o Isusovu djetinjstvu i mladosti? Kako je živio, što je radio, kako je izgledao… pitanja su koja intrigiraju povjesničare i teologe i na koja ne mogu dati precizan odgovor.

Film Marija Magdalena Ivan Markešić Marija Magdalena kao žrtva povijesne zablude o ženama

Jedan od odgovora je da je te godine mladosti proživio kao običan čovjek kako bi, premda Bog, prošao sve faze ljudskog odrastanja i sazrijevanja od djeteta do odrasla osobe i posve se prispodobio svakom čovjeku. Igrao se s djecom, radio s Josipom u radionici, pomagao Mariji u kućanskim poslovima poput svakog dječaka te dobi.

Drugi dio odgovora je u tome da opisa njegove mladosti nema zato što je prva Crkva bila fokusirana na njegovo uskrsnuće, odnosno zadnje godine života, otkako je čudesima očitovao svoju božansku narav do muke i uskrsnuća. Štoviše, od četiri evanđelja samo Matejevo i Lukino govore o Isusovom djetinjstvu (Mt 1 – 2; Lk 1 – 2), kako navodi krčki svećenik dr. Božidar Mrakovčić, s time Matej ništa ne govori o Ivanovom djetinjstvu, o Marijinom pohodu Elizabeti, o popisu pučanstva, putu u Betlehem, jaslama, pohodu pastira, pjesmi anđela, o Isusovom prikazanju u hramu, kao niti o dvanaestogodišnjem Isusu, a Luka pak nigdje ne spominje Josipovu muku u vezi s Marijom, pohod mudraca, bijeg u Egipat i pokolj nevine dječice.

Ustaše i partizani Goran Gerovac Da je Isus bio živ 1939., vidite li ga kao antifašista ili u crnoj košulji? Ja nemam baš nikakve dileme

On piše i kako začuđuje činjenica da mnoge od navedenih informacija u ostatku evanđelja izgledaju potpuno nepoznate. Tako npr. o čudesnim događajima oko Isusova rođenja koji su uznemirili čitav Jeruzalem (Mt 2,3) ne znaju ništa Nazarećani koje sablažnjava upravo Isusovo skromno porijeklo (Mt 13,54s; Lk 4,22). Herod Antipa koji vlada Galilejom u vrijeme Isusovog djelovanja također ništa ne zna o Isusu (Mt 14,1; Lk 9,9) premda je on sin Heroda Velikog koji je želeći ubiti Isusa dao pobiti betlehemsku dječicu (Mt 2,16-18).

Ivan Krstitelj koji je Isusa prepoznao dok su još obojica bili u majčinoj utrobi (Lk 1,44) kao odrastao nije siguran je li Isus obećani Mesija ili nije (Lk 7,19; Mt 11,2s). Kada pak usporedimo evanđelja djetinjstva s povijesnim podacima iz onoga vremena pojavljuju se novi problemi.

Dan Brown Dan Brown Priča koju sam ispričao u ‘Da Vincijevu kodu’ ima više smisla od onog što sam naučio iz Biblije

Naime javni događaji o kojima se u njima govori kao što su pojava zvijezde koja je vodila mudrace, Herodov pokolj djece u Betlehemu, popis pučanstva svega svijeta, nitko od povjesničara onog vremena nigdje ne spominje. Kvirinije o kojemu Luka govori kao o upravitelju Sirije u vrijeme Isusova rođenja preuzeo je tu službu tek oko 7. g. poslije Krista.

>> Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • ajeto:

    Isus je donio istinu na svijet ali slijepi od objesti ne vide.Isuse Hvala.

  • Forgotten:

    Mir i spokoj svim ljudima. Sretan i blagoslovljen Božić i porođenje Isusovo.

  • Sv Franjo:

    Kršćanima Blagoslovljen Božić a slijepim ateistima želim da progledaju.