Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Zašto nisam htio u Latinicu

11.12.2005.
u 16:48

Bilo je to ovako.
Dok sam prašio od Šentilja prema Grazu, u "xsari" je zazvonio mobitel. Javila se moja Ana Marija: "Sad ga ne možete dobiti. Bit će najbolje da ga nazovete sutra oko 11". "Tko je to?" - pitao sam Ančicu. "Neka Jagoda iz Latinice."

Sutradan oko jedanaest, dok sam u sjeni nekadašnjeg Vjesnikova nebodera pio kavu, javila se Jagoda. Rekla je i prezime, ali ga nisam dobro čuo. Ona je iz Latinice, pripremaju emisiju o Franji Tuđmanu, povod je godišnjica smrti, i pozivaju me da sudjelujem. Nisam odmah odbio, zanimao me naslov, odnosno teza emisije, a i njezini sudionici.
"Pa, znate, naslova još nemamo, a sastav sudionika nije definitivan", objasnila mi je Jagoda.
"Dobro, nešto valjda već imate."

"Da, imamo, s jedne bi strane bili Zrinka Vrabec-Mojzeš i Milan Kangrga, a s vaše bi, osim vas, još bio prof. Kujundžić i vjerojatno Jadranka Kosor."
"Kako vi znate na kojoj sam ja strani? Možda bih ja rado sjedio s gđom. Zrinkom i prof. Kangrgom?" - rekao sam tek toliko da dođem k sebi od šoka što ga je izazvao Latinov sastav.
"Pa, ovaj, mislili smo..." - promucala je Jagoda nešto što nisam razumio i usiljeno se nasmijala.
"Dobro, zaboravimo strane. Ali, ne čini li vam se da je ekipa koja bi u emisiji imala raspravljati o Tuđmanu nekompetentna, donekle i komična, a svakako neprimjerena prigodi (godišnjica smrti)?"
"A koga biste vi zvali?", spremno me dočekala sugovornica.

"Zvao bih nekoga tko se bavi novijom hrvatskom poviješću i nekoga tko se ozbiljno bavi samim Tuđmanom. Zvao bih ljude dostojne teme i prigode, a ne nekakve pik-zibnere u kakve se i sam ubrajam. Što tu, primjerice, ima tražiti filozof koji se proslavio izjavom da su ptice pametnije od Hrvata ili slavuj iz bare Stojedinice, koji je u tu izjavu povjerovao!"
"Ne pretjerujte, koga vi predlažete?" - nije se dala smesti Jagoda.
"Evo, od povjesničara uzmite dr. Josipa Jurčevića, a od ljudi koji su Tuđmana poznavali i o njemu pisali pozovite Nenada Ivankovića."

"Da, Jurčević", bez iznenađenja je prihvatila, "ali on se, znate, teško odaziva na pozive za tv-nastupe. A Ivankovića smo imali prije tri mjeseca."
Da se Jurčević "teško odaziva", to mi je bio prvi glas. No, nije mi se dalo dalje raspravljati. Zaključili smo da ćemo se čuti u petak i definitivno dogovoriti. U petak se Jagoda javila točno u jedanaest. Prvo mi je referirala o sudionicima.
"Uz Zrinku, Kangrgu i vas, bio bi još prof. Bajlo iz Zadra, Nenad Ivaković i možda Dubravka Ugrešić, još nije potvrdila."

"E, sad, gospođo Jagoda (opet joj nisam dobro čuo prezime), da vas više ne bih zavlačio, reći ću vam i svoj konačni odgovor: u emisiji ne želim sudjelovati."
"Zašto?!" - djelovala je iskreno izneneđena.

"Prvo, sastav sudionika ne odgovara ni temi ni prigodi. Drugo, sudionici nemaju nikakav uvid u priloge koje Latinovi suradnici snimaju, a koji često presudno utječu na smisao i poruke emisije. Gosti u emisiji često djeluju kao garnirung tim prilozima. I treće, najvažnije, neću doći zbog toga što se emisija ne emitira izravno, nego se snima i onda montira prema zamislima vašeg šefa Latina. Kako su meni zamisli vašeg šefa uglavnom odbojne, njegova profesionalnost upitna, a vjerodostojnost nikakva, neću doći."

"Hvala vam", rekla mi je Jagoda.
"Hvala vama".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije