Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA PRESUDA

Ruski špijun u britanskoj ambasadi osuđen na 13 godina zatvora, objavljena snimka krađe podataka

British embassy guard who spied for Russia tells London court he is 'ashamed'
Foto: Metropolitan Police/REUTERS
1/3
17.02.2023.
u 14:37

David Ballantyne Smith, zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu, osuđen je za špijuniranje za Rusiju čime je prouzročio 920 tisuća eura štete tamošnjoj ambasadi i bitno ugrozio britanske interese

Zaštitar britanskog veleposlanstva u Berlinu, David Ballantyne Smith (58), koji je uhvaćen kako špijunira za Rusiju u 2021. osuđen je na 13 godina zatvora. Smith, podrijetlom škot iz Paisleyja, uhvaćen je u tajnoj operaciji 2021. kako prikuplja tajne dokumente iz ambasade i prosljeđuje ih ruskim vlastima. Na suđenju je priznao krivnju po osam točaka optužnice, među kojima je i prosljeđivanje informacija ruskom vojnom atašeu u Berlinu, generalu Sergeju Čukrovu, u studenom 2020. godine.

Tvrdio je ipak kako nije imao namjeru svojim postupcima izazvati štetu i da je u trenutku kad je počeo prosljeđivati informacije bio depresivan, usamljen i sklon alkoholu. Britanski je sud odbacio ove navode s obzirom na količinu dokumenata o kojoj je riječ kao i štetu koju to može uzrokovati britanskim interesima. "Vaš posao je bio osigurati sigurnost prostora i osoblja u ambasadi. Ovdje se radi o značajnom kršenju povjerenja koje vam je dano", kazao je britanski sudac i dodao kako je njegovo uporno i sofisticirano skupljanje informiranija prouzročilo neugodnosti i nelagodu osoblju ambasade i njihovim obiteljima. Sudac je također rekao kao je osuđeni bio plaćen od Rusije za "svoje izdajništvo" premda nema dokaza da je riječ o većim svotama novca, pišu iz Sky News-a.

Smith je iz ambasade krao dokumente te opskrbljivao ruske službenike s fotografijama i osobnim podacima članova osoblja. Među tajnim dokumentima bili su i oni koji su bilježili korespondenciju s tadašnjim premijerom Borisom Johnsonom. Proizveo je i snimku na kojoj je zabilježen prostorni raspored oko i unutar zgrade. Ove radnje mogle su bitno ugroziti britanske trgovinske interese s obzirom da su u isto vrijeme britanske vlasti pozivale Rusiju zbog pojačanja vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici. Procjena štete koju je Smith učinio britanskoj ambasadi procjenjuje se na 820 tisuća britanskih funti, tj. preko 920 tisuća eura.

VIDEO: Drska špijunaža u srcu britanske ambasade u Berlinu: Ruskog špijuna ulovili na djelu

 

Smith je uhvaćen tako što je britanski agent stigao u ambasadu, predstavio se kao ruski službenik i ponudio prosljeđivanje ruskih tajni britanskim vlastima, znajući da će osuđeni zaštitar čuti ovaj razgovor. Smith je zatim pokušao kopirati dokumente kako bi ih proslijedio ruskim vlastima. Međutim, pogriješio je zadržavši kopije dokumenata. Osoblje ambasade čulo je i kako otvoreno podržava pro-ruske separatističke postrojbe u Donbasu.

>> VIDEO: Video: Zastrašujuća snaga prirode: Nadzorna kamera snimila urušavanje zgrade

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
20:44 17.02.2023.

Englezi vole ponižavati Škote svakom prilikom i zbijati o njima šale. Tako da ne čudi postupak ovog Škota kojemu novac nije bio prioritet već osveta ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije