Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodna ravnopravnost

Zanimljive brojke otkrivaju istinu o ženama u poslovnom svijetu

poslovne žene
Foto: Envato Elements
1/3
23.11.2023.
u 11:52

„Nema granice što mi, kao žene, možemo postići“ – inspirativno je izjavila Michelle Obama koja je postala simbol snažne žene koja zna i cijeni svoju vrijednost. Ipak, u poslovnom svijetu, koji još uvijek ne prepoznaje vrijednost žena, na radnome mjestu one se svakodnevno suočavaju s granicama nastalima zbog rodne neravnopravnosti.

Najjednostavniji prikaz spomenute neravnopravnosti je u brojkama, točnije, razlici u plaći žene i plaći muškarca za isti posao. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je u 2020. godini razlika u plaći između muškaraca i žena iznosila 11,2 posto, dok je razlika u iznosu mirovina iznosila 30,4 posto. To znači da žene u prosjeku zarađuju manje od muškaraca za obavljanje istog rada ili rada jednake vrijednosti, čak i kada za to nema nikakve osnove. Dan jednakih plaća održava se 15. studenoga upravo zato što je rodna neravnopravnost u poslovnom svijetu još uvijek zastupljena unatoč činjenici da žene već dugo godina po sposobnosti i marljivosti stoje rame uz rame s muškarcima. Pejorativno prozvan „nježniji spol“ izborio se za direktorske i menadžerske pozicije o kojima su naše prabake mogle samo sanjati.

Što muči moderne žene na poslu?

Balansiranje privatnog i poslovnog života česta je tema kada govorimo o izazovima uspješnih žena na radnome mjestu. U trenutku kada žena osvoji visoku poziciju na poslu, borba za njezinu ravnopravnost na radnome mjestu naizgled je gotova i čini se da su sve suze, znoj i krv utrošene na „osvajanje trona“ vrijedile tog trenutka. Predanost, upornost i trud snažnih i kompetentnih žena, nažalost, nisu uvijek nagrađeni, što pokazuje i izvješće Lean In Women in the Workplace iz 2023. godine, koje su izradili McKinsey & Company i LeanIn.Org. Temeljeno na podacima iz 333 organizacije, koje zapošljavaju više od 12 milijuna ljudi, žene su na vodećim pozicijama napustile svoje tvrtke u rekordnom broju u 2023. godini, i to po višoj stopi nego muškarci na vodećim pozicijama. To bi moglo imati ozbiljne posljedice za tvrtke jer su žene već značajno podzastupljene u visokom menadžmentu. Za svaku menadžericu, koja je promaknuta, dvije su dale otkaz. Neki od razloga zašto žene napuštaju teško zaslužene pozicije su omalovažavajuće mikroagresije, otpor radnog okruženja prema njihovom napredovanju i ulaganje napora za dobrobit zaposlenika koji ostaje nenagrađen.

Foto: Shutterstock

Borba za budućnost počinje analizom sadašnjosti

Svijest o neravnopravnosti, kada je riječ o plaćama žena i muškaraca, prvi je korak prema pozitivnoj promjeni, a Ženevsko sveučilište i Švicarska Konfederacija bore se za tu svrhu još od 2005. godine, kada su osnovali neovisnu i neprofitnu zakladu Equal-Salary. Cilj je zaklade pružiti kompanijama oznaku koja potvrđuje jednakost plaća za ženske i muške zaposlenike. Danas nudi tvrtkama učinkovit način provjere njihove politike plaća, zahvaljujući statističkoj analizi, zajedno s kvalitativnom revizijom. Taj postupak pruža nepristrano vrednovanje sustava i, ako je potrebno, predlaže načine unapređenja kako bi se postigao cilj jednakog postupanja prema ženama i muškarcima u kontekstu plaćanja, a samim time i ravnoteže u regrutiranju i praksi unapređivanja.

U Hrvatskoj je Philip Morris Zagreb od 2018. godine nositelj certifikata Equal-Salary Certification, koji dodjeljuje kao neovisna neprofitna Zaklada Equal-Salary, a to je i potvrda da ova kompanija muškarcima i ženama isplaćuje jednake plaće za obavljanje istih poslova te se 15. rujna obilježava Dan jednakih plača (eng. Equal Pay Day). U Philip Morris International žene zauzimaju 35% svih rukovodećih funkcija u kompaniji, što je znatno više od hrvatskog prosjeka, a cilj je do 2022. godine doseći udio od 40% žena na upravljačkim pozicijama. U Philip Morris Zagrebu već su premašili taj cilj, imajući 50% žena na upravljačkim pozicijama!

Pozitivna promjena i rodna ravnopravnost može se ostvariti samo ako cijela organizacija dijeli zajedničke vrijednosti, a općepoznato je da vrijednosti stvaraju i potiču čelnici organizacija. “U Philip Morris Zagrebu vjerujemo da je rodna ravnopravnost ključna za naš uspjeh kao kompanije i društva u cjelini. Zato smo posvećeni stvaranju kulture koja cijeni i poštuje različitost, osigurava jednakost te potiče uključivost i omogućuje svakom zaposleniku da ostvari svoj puni potencijal“, izjavio je Marin Mlinarić, član Uprave Philip Morris Zagreba. Philip Morris Zagreb ima 127 zaposlenika, a među njima je podjednak broj žena i muškaraca na svim razinama u organizaciji, pa tako i na rukovodećim pozicijama, ali i u Upravi. Kako ističu iz Philip Morrisa, dok se kompanija transformira kako bi bila predvodnik bezdimne tehnologije u 21. stoljeću, prepoznaje da su upravo raznoliki timovi i kultura uključivosti potrebni za poticanje inovacija i uspješnosti.

Sadržaj nastao u suradnji s Philip Morrisom Zagreb. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije