Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žalac: Cilj je do kraja godine ugovoriti najmanje 60% raspoloživih EU sredstava

Četvrtina gradova u proteklih pet godina, koliko je Hrvatska u EU, nije povukla ništa iz fondova
05. listopada 2018. u 15:58 12 komentara 558 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/25

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u petak je izjavila kako je Vladin cilj do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.

Gabrijela Žalac „Prijatelji kohezije“ Ministrica Žalac o novom financijskom razdoblju Europske unije, istkanula i važnost kohezije

Žalac je rekla da je iskoristivost fondova EU-a (ugovorena sredstva iz aktualne financijske omotnice) u Hrvatskoj od početka mandata aktualne Vlade narasla na 54 posto, s 9 posto koliko je Vlada zatekla te kako je cilj da do kraja godine to bude 60 ili više posto.

"Ubrzali smo iskorištavanje sredstava iz EU-ovih fondova, a više od 75 posto ukupne alokacije smo stavili na raspolaganje kroz natječaje. Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje članice, a i dio koji se odnosi na isplate krajnjim korisnicima raste. Ako govorimo u postotnoj vrijednosti, 450 posto minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine", kazala je Žalac, koja sudjeluje na konferenciji "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Gabrijela Žalac 'Ova priča nije dobra' Žalac: Penava je izmanipuliran u prosvjed usmjeren na rušenje Vlade

Smatra da je u tom procesu važna uloga svih, od vlade do lokalnih razina, koji i do sada pridonijeli, no dodala je da uvijek može bolje te da predstoji veliki posao.

Na pitanje o inertnosti dijela lokalne samouprave po tom pitanju, jer podaci govore da četvrtina gradova u proteklih pet godina, koliko je Hrvatska u EU, nije povukla ništa iz fondova, ministrica je odgovorila da "sav posao koji se radi u bilo kojem sektoru zapravo ovisi o osobi", te da zbog toga ima jedinica lokalne samouprave u kojima nema projekata. Stoga je, kako je rekla, izmjenama zakona o regionalnom razvoju odlučeno ojačati administrativne kapacitete tih jedinica tako da u svakoj bude bar jedan pripremljeni europski projekt.

Andrej Plenković NACIONALNI INTERES Prioritet Vlade mora biti povlačenje i zadnjeg eura iz fondova EU

"Mislim da je to velik napredak, na tome radimo. Po nekim istraživanjima, nedostaje nam 2700 stručnjaka za te poslove na terenu, a Vlada je donijela odluku o zapošljavanju, jer ako želimo deset puta veća sredstva za to nam trebaju i ljudi", kazala je Žalac.

Ministrica Gabrijela Žalac mnoge iznenadila svojim modnim odabirom

1 / 4
Andrej Plenković i Gabrijela Žalac na svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni
COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  Zalac, lol

 • VKSS:

  Nakon 5 godina ste shvatili,pa prije ulaska smo se trebali pripremiti tih 2700 sto vam fali sigurno srlte ih u zadnjih 5 godina zaposlili i dublo,ali uhljebe samo koji dobiju 7000kn za virenje kroz prozor 8 sati od pon do ... prikaži još! pet,nararavno vikendom,praznikom i blagdanom ne rade tj ne vire.

 • kamenjar0404:

  Zdebljala se pa ne stize ostale,s rucka na večeru pa ujutro dorucak a izmedju toga pazi da EU novce ne bi netko nepodoban dobio !!!!!