Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID POTVRDA

Plenković dogovarao ulazak turista iz niza zemalja i prije 1. srpnja

EU leaders summit in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 18:16

Sad, kad je i Europa u lagodnijoj poziciji nego zimus, kad nije bilo dovoljne isporuke cjepiva, lideri Europske unije zacrtali su cilj doniranja 100 milijuna doza cjepiva najpotrebitijim zemljama diljem svijeta

Članovi Europskog vijeća, čelnici 27 država članica Europske unije, završili su danas dvodnevni summit zaključkom da se može krenuti u “postupno ponovno otvaranje naših društava” jer brzina cijepljenja i poboljšanje epidemiološke situacije idu u prilog tome. Sad, kad je i Europa u lagodnijoj poziciji nego zimus, kad nije bilo dovoljne isporuke cjepiva, lideri Europske unije zacrtali su cilj doniranja 100 milijuna doza cjepiva najpotrebitijim zemljama diljem svijeta. Ali, ne odmah, nego 100 milijuna doza doniranih do kraja ove godine.

Šefovi država i vlada pozdravili su prošlotjedni postignuti dogovor o usvajanju nove uredbe koja uvodi “digitalne potvrde EU-a o Covidu”, certifikat koji će osobama koje su cijepljene, preboljele Covid-19 ili imaju recentni negativni nalaz PCR testiranja omogućiti lakše prelaske granica unutar Europske unije. U pisanim zaključcima Europskog vijeća poziva se na “brzu implementaciju” te uredbe, koja stupa na snagu 1. srpnja, do kada države članice trebaju odraditi tehničke pripreme.

Premijer Andrej Plenković na marginama summita razgovarao je s nizom drugih premijera s kojima želi dogovoriti da njihovi građani mogu s potvrdama o cijepljenju lako ulaziti u Hrvatsku i prije 1. srpnja, odnosno prije pojave europskog Covid-certifikata. Premijeri s kojima je o tome razgovarao su iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske.

>> VIDEO Plenković o Covid-certifikatima

- Digitalna Covid potvrda nije isprava s kojom prelazite granicu. To je isprava u kojoj se jasno može vidjeti na graničnom prijelazu da ste ili preboljeli Covid, ili testirani, ili cijepljeni. To omogućava brži protok te sigurniji boravak i dolazak ljudi. U međuvremenu, dok ovo sve ne stupi na snagu, mi ćemo dogovoriti aranžmane s kolegama iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Nama je u interesu da naše susjedne državne, odnosno njihovi državljani mogu doći u Hrvatsku. Mnogi od njih su već cijepljeni, neki s dvije, neki s jednom dozom, neki su preboljeli, neki testirani. Mi ćemo pronaći aranžmane kako da oni mogu doći u Hrvatsku - kazao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska jednako tretirati i, primjerice, Mađare koji su cijepljeni ruskim ili kineskim cjepivom (tretirati jednako kao sve druge koji su cijepljeni nekim od cjepiva što ih je Europska agencija za lijekove, EMA, odobrila za čitavu Uniju), Plenković odgovara:

- Zatražit ćemo stav i HZJZ-a i Halmeda, a obavit ćemo i konzultacije s EMA-om. Nezgodno bi bilo ako se cijepljeni tim cjepivom ne bi mogli kretati, ali želimo to verificirati - kaže premijer.

Postoji li mogućnost da turisti u Hrvatskoj dobiju i termin za cijepljenje, ako to zažele i ako Hrvatska u ljetnim mjesecima bude imala viška cjepiva uz dosegnuti cilj procijepljenosti vlastitih građana?

- Ako bude dovoljno cjepiva, možemo i to riješiti. Na tome rade Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma - kaže Plenković, dodajući kako je sada jednom dozom cijepljeno 1,2 milijuna hrvatskih građana, a s dvije doze preko 400 tisuća. Prvi prolazni cilj je da do 30. lipnja barem jednom dozom bude cijepljeno između 1,65 i 1,7 milijuna stanovnika. 

- To je dohvatljivo. Na dobrom smo putu. Još jednom pozivam sve da se cijepe. Prvo želimo procijepiti naše stanovništvo. A ukoliko budemo imali viška cjepiva, imamo nekoliko opcija. Jedna opcija je doniranje - rekao je premijer Plenković.

Hrvatska je već donirala 30 tisuća doza Bosni i Hercegovini te po 10 tisuća doza Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Koliko će daljnjih doza i kome Hrvatska donirati do kraja godine u okviru ukupno 100 milijuna doza koje se spominju u zaključcima Europskog vijeća kao donacija na razini čitave Unije? Premijer Plenković kaže da nijedna država nema još takvu preciznu računicu, ali da Hrvatska želi “sve što budemo u prilici” donirati kroz globalni okvir Covax i posebno voditi računa o susjednim zemljama. 

Komentara 17

AN
anthropos
20:00 25.05.2021.

Smiješno

BL
Blender
03:34 26.05.2021.

Pa covijek da ne povijeruje koliko je ovo sve otislo u pm. Nigdje ne spominjete zdrave ljude, koliko puta bi trebao raditi test zdrav covijek da prede granicu, svaki puta i koliko PCR test ustvari kosta pa bi mene osobno zanimalo a vijerujem i puno ljudi je znatizeljno to cuti. Zasto je cijena PCR testa toliko visoka, aha odgovor je ako ne mozete platiti nemojte putovati ili se cijepite tko zna cime. Svemu dodje kraj, pa tako ce i ovome ludilu!

Avatar Wum_Bum
Wum_Bum
07:42 26.05.2021.

On uvađa a drugi ih ukidaju! ........Jel pregovaras s Bjelorusijom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije