Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

Zabranu izgradnje minareta podržale i švicarske feministice

minaret
AFP
30.11.2009.
u 10:02

Radikalne feministice ističu kako minareti po svome obliku podsjećaju na simbol muške dominacije i tlačenja žena u islamu, te su zato podržale desnicu.

Desničarska kampanja kojom je proveden referendum i izglasovana zabrana izgradnje minareta na džamijama u Švicarskoj dobila je neočekivanog saveznika u radikalnim feministicama. One su istaknule kako minareti po svojem obliku podsjećaju na simbol muške dominacije i tlačenje žena u islamu, piše britanski list "Sunday Times".

Prema ovom listu kampanja "Stop minaretima" naišla je na nešto veću podršku među ženama nego među muškarcima nakon upozorenja feministica da islam predstavlja prijetnju njihovim ljudskim pravima i da bi dopuštenje izgradnje minareta neizravno predstavljalo priznanje države u kojoj je praksa poput nasilnih vjenčanja i tzv. ubojstava iz časti prihvatljiva.

Mnogi minarete vide kao prvi korak prema pokušaju uvođenja šerijatskog zakona i Švicarci strahuju od gubljenja nacionalnog identiteta. Neke žene, koje su ranije uvijek glasovale za ljevicu, na referendumu su podržale zabranu. Primjer toga je jedna učiteljica koja kaže da je sita muslimanskih dječaka koji nisu naučeni da poštuju žene, piše "Sunday Times".

Komentara 76

OB
-obrisani-
10:43 30.11.2009.

Pre nedelju dana bila mi je delegacija iz Atine u poseti. Pokazao sam im jedinu džamiju u Beogradu i rekao kako je u Beogradu bilo više od 200 i da su sve srušene sem te jedne. Tada sam se iznenadio kad su mi Grci rekli da u Atini u kojij živi skoro 1 000 000 muslimana, nema niti jedne. Dovoljno je što su me podsetili da je tokom turske okupacije, pored većine crkava čak i Partenon bio pretvoren u džamiju. Inače po poslednjem popisu, u Beogradu su se kao muslimani izjasnili 16 000 ljudi. Priča se o gradnji još 3 džamije, protiv čega sam rezolutno. U biti sam i protiv gradnje novih crkava dok god nemamo ni dovoljno obdaništa.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:02 30.11.2009.

faxfax neća nam valjda Saudijska Arabija biti uzor???

LU
lucijamajic
10:39 30.11.2009.

babylon,ti si jedan JADNIK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije