Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB Merkur

Za transplantaciju dvije nove operacijske sale i 47 kreveta, 6 u izolaciji

KB Merkur
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
02.04.2015.
u 22:30

Kamen temeljac za Centar još je 2007. položio tadašnji premijer Sanader

Šest godina nakon ugovorenog roka Centar za transplantaciju KB-a Merkur konačno će dobiti uporabnu dozvolu, a onda i slijedi i njegovo otvaranje, koje je bilo najavljeno za lipanj 2009. godine.

Cijela je ta priča, naime, počela u srpnju 2007. kada je kamen temeljac položio tadašnji premijer Ivo Sanader. Kao i Sanader, u vrijeme gradnje tog Centra u Merkuru su postali bivši i svi ostali akteri – od ravnatelja do ministra zdravlja, a liječnici su nastavili raditi u starim dvoranama.

U svjetskom vrhu

Ali su, mora se istaknuti, Hrvatsku uvrstili u svjetski vrh po pitanju transplantacija. Na Merkuru je lani obavljeno ukupno 209 transplantacija, kaže ravnatelj te bolnice, sanacijski upravitelj dr. Dinko Škegro, koji je prikupio dokumentaciju za uporabnu dozvolu, što je zadnji korak u proceduri prije samog otvaranja.

Pitanje je trenutka kad će vrpca Centra biti prerezana pa će ta bolnica dobiti dvije nove operacijske dvorane i 47 kreveta, 27 odjelnih i 20 u jedinici intenzivnog liječenja, od čega je šest u izolaciji. Povećat će se i broj operacija, ali i kvaliteta rada te smještaja pacijenata. Sobe su trokrevetne i svaka ima svoju kupaonicu.

Ni struje ni vode

U Centru će se, objašnjava dr. Škegro, raditi sva predoperativna obrada za transplantaciju, biti smješteni pacijenti koji čekaju taj zahvat, ali i liječiti moguće komplikacije. Do tog trenutka dr. Škegro i suradnici prošli su niz filmski apsurdnih situacija. Tako su kupljena tri skupa dijagnostička uređaja, a nakon nabave utvrdilo se kako za njih – nema struje. Onda se počela graditi trafostanica. Kupljen je i uređaj za magnetsku rezonanciju, ali se ispostavilo da se nema kako hladiti jer nema vode pa je počelo projektiranje i gradnja stanice za vodu. Koliko je na kraju cijena kvadrata Centra, pitanje je na koje ravnatelj Škegro nema odgovor, ali ono što se jedino sa sigurnošću zna jest da je vrijednost projekta najavljena kao ulaganje od 74 milijuna kuna.

– Za završne radove od Ministarstva smo 2011. dobili tri milijuna kuna, a devet milijuna za opremu. Kad je konačno prije godinu dana završena primopredaja poliklinike koju smo dvije godine gledali namještenu i zaključanu, onda je mogla dovršavanje Centra za transplantaciju – opisuje dr. Škegro. Svotom od tri milijuna dovršena je gradnja, a kreveti su smješteni u 1600 kvadrata Centra za transplantaciju, čija je gradnja probila i rokove i milijune.

>>Heroji iz bolnice Merkur: Spasili pet života u 24 sata!

>>Liječnici prvi put uspješno transplantirali penis!

>>Sofijin izbor: Majka morala odlučiti kojem će sinu spasiti život

Komentara 3

HO
homofob
11:18 03.04.2015.

Kojeg li europskog balkanistana! Zivim u gradu (manje od 500 000 stanovnika) na americkom srednjem zapadu (usporedivo s Podravinom u Hrvatskoj). U gradu ima desetak bolnica s oko 500 - 600 kreveta svaka. Bolnica u koju idem kada mi je potrebna bolnica ima manje od 500 kreveta I 75 operacionih sala. Tjedno izvrse oko 500 operacij( srcane zaliske, premosnice, umjetne zglobove, presadivanje bubrega - nista za prvu stranicu novena) Sobe su jedno I dvokrevetne I svaka ima svoju kupaonicu. Poslije operacija vecina pacijenata ide kuci isti dan! Poslije dvije premosnice sam isao kuci nakon 3 dana a nakon novog koljena I kuka (dvije posebne operacije u razmaku od nekoliko godina) isto nakon dana. Uklijesteni zivac koji je zahtijevao "brusenje" kraljeska isti dan, "bruh" (iznad pupka) isti dan ... Poslije operacije srca I zglobova terenske sestre dolaze kuci I pregledaju moje uvjete za oporavak, naruce dostavu pomagala za oporavak I ugovore terapije kod specijalista za rehabilitacije. Moje osiguranje je najobicnije "pucko" a za dvije operacije niti nisam imao bilo kakovo osiguranje I bio sam u jednokrevetnoj sobi s plosnatim TV I mramornij kupaonici a jedna seswtrica ima samo dvije sobe s po jednim ili dva pacijenta na brizi ... Kada li nce Europa a da ne pitam Hrvatska doci na takav stupanj zdravstvene zastite stanovnistva? Kada nisam imao osiguranja nisu me ostavili umrijeti na ulici nego sam dobio dvije srcane premosnice I jednokrevetnu sobu s najboljom skrbi besplatno!

NV
novo vriijeme
23:22 02.04.2015.

Da,da trebat će za presađivanje Bosancima, Crnogorcima kako ono ide mi uzmemo organe kod njih u zamjenu ponekad presađujemo njihovim pacijentima,takav smo sklopili medjudržavni sporazum I sada osnovno pitanje tko plaća njihove operacije,. Jer koliko znam sve su operativne dvoranee bile renovirane prije nekih 6-7 godina i sada još dvije, šta će nam tolike dvorane po Zagrebu .

DU
Deleted user
07:02 03.04.2015.

A tko će plaćati te transplatacije kad u hrvatskom zdravstu nema novaca ni za preglede u razumnom roku? Bez cijen operacije, bubreg godišnje košta od 50.000 do 150.000, jetra do 300.000, srce isto. Kako jedna siromašna Hrvatska može podnijeti tako veliki broj pacijenata s novim organima, kad si to ni jedna Njemačka ne može priuštiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije