Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki pothvat

Liječnici prvi put uspješno transplantirali penis!

Transplantacija penisa,JAR
Foto: Reuters Screenshot
1/4
15.03.2015.
u 16:43

Transplantaciju penisa obavli su liječnici iz Južnoafričke Republike. Pacijent nije odbacio organ

Liječnicima iz Južnoafričke Republike pišu se hvalospjevi jer su uspjeli izvršiti prvu uspješnu transplantaciju penisa. Operacija je obavljena 11. prosinca 2014. a, piše Reuters, trajala je ukupno devet sati. Izveli su je kirurzi Sveučilišta Stellenbosch iz Cape Towna i bolnice Tygerberg.

Identitet mladog pacijenta nije otkriven u javnosti, no ona nije ostala uskraćena za osnovne informacije o pionirskom pothvatu. Mladić se odlučio na transplantaciju nakon što mu ju je penis amputiran zbog komplikacija proisteklih nakon obrezivanja. Potpuno se oporavio, a njegov urinarni trakt i reproduktivne funkcije su u izvrsnom stanju.

- Napokon smo dokazali da je ovakva transplantacija moguća. Učinili smo veliki napredak u medicini - rekao je profesor Frank Graewe te dodao kako će se od sada pacijentima moći transplantirati muški spolni organ koji će funkcionirati jednako dobro kao i onaj koji će biti zamijenjen.

Reuters podsjeća i da ovo nije prvi pokušaj transplantacije penisa, ali je jedini s uspješnim ishodom. Kineski liječnici pokušali su učiniti isto 2006. godine, no tijelo pacijenta ubrzo je odbacilo presađeni organ.

>>Jesu li ovo najprecizniji podaci o prosječnoj dužini penisa?

>>Pentagon potrošio 82 milijuna $ na lijekove za erektilnu disfunkciju
 

Komentara 4

HO
homofob
17:22 15.03.2015.

Kateter plasticni ili "virsla" je samo cjevcica za "odljev". Cemu od toga praviti spektakl? Kada ugrade slonovsku surlu onda neka se jave u VL!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:28 15.03.2015.

pise u naslovu "veliki pothvat"...A nigdje ne pise "koliko" veliki...

BR
brojevi
22:58 15.03.2015.

U sljedećem desetljeću prosječni organ će debelo nadmašit 20cm. Problem će biti u donatorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije