Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub 90 plus

'Za stoti rođendan želim da mi sviraju Podvinčani'

'                               '
Foto: ''
1/3
20.03.2013.
u 12:00

Mlađi mještani smatraju da se tajna dugovječnosti krije u zdravoj domaćoj hrani, izvorskoj vodi, ali i u dobroj vinskoj kapljici te prirodi

U Općini Jesenje živi deset žena starosti 90 i više godina. Već šestu godinu za redom čelništvo općine na blagdan sv. Josipa obilazi svoje starije sumještane i prigodno ih dariva. Načelnika Ivana Maligeca i delegaciju općine i ove godine u svom je domu dočekala Ljubica Katalenić koja je na pragu 95. godine života. Baka Ljubica unatoč svim životnim teškoćama ne skida osmijeh ne s lica, a kako je okružena ljubavlju i pažnjom članova obitelji ima i razloga da nazdravi čašom vina. - Niš me ne boli, samo me noge dobro ne služiju, kao prije - kaže nam Ljubica, koja je najstarija mještanka Jesenja.

Nekada nije bilo kruha

Da život na ovim bregima nije bio lak potvrđuje i njezina snaha Katica koja se prisjeća da nekada u kući nije bilo ni kruha, jeli su se samo žganci. Baka Ljubica nazdravila je i s čašom domaćeg vina od kupina i poželjela da se vidimo i sljedeće godine. Čašu domaćeg vina rado popije i Klara Artić (93) iz Donjeg Jesenja. Baka Klara također pršti optimizmom i veseljem.

- Kak ne bi bila vesela, kad me nič ne boli, a sin, snaha i unuci su dobri prema meni, sa snahom Božicom se nikad nisam posvađala - hvali baka svoje ukućane, a kako je sin Josip jučer imao i imendan bilo je razloga da baka Klara nazdravi. I ona je nekada mukotrpno radila na zemlji. - Još nedavno baka je sama zružila svu koruzu na ruke, a već nam je rekla ako joj Bog da doživi sto, htjela bi da joj sviraju Podvinčani - rekli su ukućani. Sudbina baš nije bila naklonjena Slavi Kotarščak, koja ima devedeset godina i živi sa sinovima Valentom i Slavkom, koji se nikada nisu ženili. Slava je bolesna, ali umiljata i draga starica koja u skromnoj kućici sa zemljanim i drvenim podom proživjela cijeli svoj život. Razveselila se košari voća i slatkih darova. Njezina susjeda Terezija Šumiga u 92. godini života nada se da će u subotu na križni put po župi. - Zbog velikog snijega nisam mogla k meši, pa me srce boli, ali sam zato pri hiži molila - rekla je Terezija, koja brine i za svog peseka, pa mu kuha hranu na šparhetu.

Čista voda i priroda

Obišla se i Gustika Pek i Bara Hlevnjak koje su ušle u 90-tu, te Anu Herceg 91, a Marija Turibak 91. i Mara Cvrtila 93. smještene su u domove. Kažu mlađi mještani da se možda tajna dugovječnosti žena krije u zdravoj seoskoj hrani, čistoj izvorskoj vodi, ali i u dobroj vinskoj kapljici i prirodi. Načelnik Ivan Maligec je svima poželio dobro zdravlje. - Veseli nas što imamo ljude koji su dugovječni, i što klub 90 plus svake godine ima nove članove- rekao je načelnik.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
vero
12:12 20.03.2013.

Drage gospođe, mogu vam reći i bake, neka vam je SRETAN ROĐENDAN !!!!! Teško ste i pošteno živjele i vedro nosile svoje dane, niste bogate i slavne, ali RAJ vas sigurno čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije