Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Za sada se ne razmišlja o povećanju cijene dopunskog osiguranja'

Brojni pomaci su ostvareni u protekle dvije godine, kaže ministar i posebno izdvaja prioritetne liste čekanja preko kojih je 2018. godine zbrinuto 24.500 bolesnika
12. svibnja 2019. u 22:00 12 komentara 281 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u nedjelju je ponovno upozorio na nedostatna sredstva u zdravstvu zbog kojih dijelom i medicinsko osoblje odlazi iz Hrvatske, rekao da se za sada ne razmišlja o povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, no izdvajanja se, ističe, za zdravstvo moraju povećati.

Marina Margotić KLINIKA ZA TRAUMATOLOGIJU Imaju samo jedan RTG: 'Bolove trpim mjesecima, a operaciju mi stalno odgađaju'

"Mi kao nacija moramo odlučiti želimo li sačuvati liječnike i medicinske sestre, vrhunsku medicinu i nove lijekove. Moramo biti svjesni da to povlači nove troškove", istaknuo je u Dnevniku Nove TV ministar Kujundžić govoreći o problemima u zdravstvu koje je opterećeno dugom od oko osam milijardi kuna.

Dug od osam milijardi kuna, tvrdi Kujundžić, ova je vlada je naslijedila, a u svom mandatu nije ga povećala, no sa 750 eura izdvajanja po glavi stanovnika u Hrvatskoj ne može se liječiti jednako dobro kao u zemljama koje izdvajaju  5000 eura po stanovniku.

Ponovio je i tezu da bi se najbrži učinak ostvario povećanjem trošarina za alkohol i cigarete, no tom rješenju ministar financija Zdravko Marić do sada nije bio sklon. 

Na temu smanjenja duga bolnica prema veledrogerijama koji je dosegao 2,6 milijardi kuna rješenje će se pronaći ili na razini proračuna ili na razini Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a sastanak na tu temu održat će se u četvrtak, najavio je ministar.

SMJEŠTAJ ZA RODITELJE Ministarstvo osiguralo stanove za obitelji djece koja se liječe na riječkom KBC-u

No, unatoč financijskim problemima, Kujundžić ističe da mnoge stvari funkcioniraju u hrvatskom zdravstvu u kojemu prednjačimo u odnosu na brojne druge bogatije zemlje.

Brojni pomaci su ostvareni u protekle dvije godine, kaže ministar i posebno izdvaja prioritetne liste čekanja preko kojih je 2018. godine zbrinuto 24.500 bolesnika

"Sad možemo sve ozbiljne bolesnike riješiti unutar sedam dana", ističe ministar.

Sveučilišna bolnica u Blatu DJEČJA BOLNICA Hoće li se graditi na starim temeljima ili iznova, reći će studija

Osvrnuo se i na velik broj liječnika i medicinskih sestara koji napuštaju Hrvatsku, te istaknuo da je u zadnje dvije godine tri puta povećan broj specijalizacija.

Ova vlada, tvrdi, vodi "jednu zdravu politiku što se tiče ljudskih resursa, a značajan broj liječnika koji su otišli - vraća se u Hrvatsku". U tu svrhu izmijenjen je i  zakon o zdravstvenoj zaštiti te  uveden model većih plaća za one koji rade više i bolje.

No, treba, kaže, imati na umu da u sadašnjim uvjetima 85 posto prihoda bolnice ide na plaće. "Teško je povećati plaće, a da se pritom ne zaustavi kupovanje lijekova", poručuje Kujundžić koji rješenje vidi u povećanju  izdvajanja za zdravstvo.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • korektor1619:

    Ministre dobro znate da 85 % novaca što plaćamo za zdravstvo ide za plaće i da pola bolničkih liječnika ništa ne radi. Samo potjerajte te neradnike i imamo zdravo zdravstvo.

  • golub Vaso:

    dok ne završi izborna kampanja

  • AlBundy57:

    Klasicni ADZovac