Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo osiguralo stanove za obitelji djece koja se liječe na riječkom KBC-u

Godišnje se u Klinici za pedijatriju liječi 5000 djece, od kojih na odjelu za hematologiju i onkologiju oko 700, a 40 posto njih nisu iz Rijeke.
09. svibnja 2019. u 19:27 2 komentara 297 prikaza
Foto: Ministarstvo državne imovine
Pogledajte galeriju 1/2

Ministarstvo državne imovine potpisalo je u četvrtak u Rijeci ugovor s Kliničkim bolničkim centrom (KBC) Rijeka o ustupanju na korištenju dvaju stanova u Rijeci, za potrebe privremenog boravka obitelji najmlađih pacijenata KBC-a tijekom liječenja u Klinici za pedijatriju.

Ilustracija NARUČIVANJE NA PREGLED Dobrovoljna darivateljica krvi ostala razočarana: Pred službenicom poderala narudžbu

Ugovor su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac, a na svečanosti je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Jedan stan je u riječkoj četvrti Mlaka i površine je 42 četvorna metra, a drugi na Krnjevu i ima 28 četvornih metara. U pristojnom su stanju i u sljedećih 15 do 30 dana bi se trebali osposobiti za prihvat obitelji, istaknuo je ravnatelj Štimac.

Za uređenje će se utrošiti oko 300.000 kuna, što će pokriti KBC, a pomoći će i Vlada, najavio je ministar Butković, te Grad Rijeka, prema najavi zamjenika gradonačelnika Nikole Ivaniša iznijetoj nakon svečanosti.

Ravnatelj Štimac podsjetio je da je o potrebi za stanovima za smještaj obitelji djece na liječenju iznio ministru Butkoviću tijekom nedavnog posjeta Rijeci, a u vrlo kratkom roku stanovi su pronađeni i pripremljeno je potpisivanje ugovora. Naime, pokazala se potreba da tijekom liječenja djece roditelji borave u njihovoj blizini, a to je u mnogim slučajevima teško izvedivo, ako dolaze iz udaljenijih krajeva, naglasio je.

Goran Jusup 'BIO MI JE DOKTOR GODINAMA' Bivša Jusupova pacijentica: Lažu svi odreda da nisu znali!

Godišnje se u Klinici za pedijatriju liječi 5000 djece, od kojih na odjelu za hematologiju i onkologiju oko 700, a 40 posto njih nisu iz Rijeke, nego udaljenijih dijelova županije ili iz drugih županija.

Butković je potvrdio da je, nakon upita ravnatelja Štimca, kontaktirao ministra državne imovine Marića te da su pronađeni odgovarajući stanovi za tri dana, a sav posao vezan uz primopredaju ključeva obavljen je za nešto više od tjedan dana.

Ministar Marić je naglasio da je vrijedno sudjelovati u ovakvim zadaćama jer su 'djeca i zdravlje najveće bogatstvo'. "Institucionalna Hrvatska pokazuje da prati potrebe života i reagira na njih", dodao je.

Astma Svjetski dan astme: Ovo mogu biti neki od prvih simptoma kada bolujete od astme

Zamjenik riječkog gradonačelnika Ivaniš kazao je da Grad Rijeka podržava smjer kojim se razvija riječki KBC s rukovodstvom kojem je na čelu Davor Štimac. Podržavamo izgradnju nove bolnice i za to se zalažemo nekoliko desetljeća. Treba reći i da je značajan doprinos i efikasnost ove vlade u osiguravanju uvjeta i zaključivanju priče o kompletiranju projekta gradnje nove bolnice, istaknuo je.

Za rješavanje kadrovskih potreba za liječnike i specijaliste Grad Rijeka je dao deset stanova i u budućnosti smo spremni surađivati na osiguranju što boljih uvjeta za obitelji djece na liječenju, dodao je Ivaniš.

Na novinarsko pitanje zašto ranije nije Grad reagirao, nego se čekalo da država ustupi dva stana, a potreba za njima se isticala godinama. Ivaniš je istaknuo da u Gradu Rijeci nikad nije zaprimljen dopis voditeljice Odjela hematologije i onkologije na Klinici za pedijatriju Jelene Roganović s konkretnim zahtjevom da trebaju ti stanovi, nego da je to "isticala usmeno, medijski i u intervjuima na radiju i televiziji". 

Šimun Stojanović Dirljiva poruka Mali Šimun ide na operaciju: 'Hvala što ste nas dirnuli do bola svojom podrškom'

Ravnatelj KBC-a Štimac, odgovarajući na novinarsko pitanje je li KBC uputio gradskoj upravi takav zahtjev, rekao da su iznijeli potrebe za takvim stanovima i na službenim sastancima s gradonačelnikom

DOŽIVLJAVA RENESANSU
Ovaj hrvatski gradić sa samo 1800 stanovnika ima ulaganja od gotovo 300 milijuna kuna!
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar zajutrak
    zajutrak:

    Za pozdraviti tu gestu, hvale vrijedno.., samo mi nije jasno kako Kukurikavci nisu nikome ništa darovali osim Linića bogatim oprost dugova :/

  • Armagedon:

    Ma nemoj, Grad Rijeka daje stanove za stambene zajednice osoba s invaliditetom, za socijalne slučajeve.... gabariti grada nisu veliki kao ni vlasništvo nad nekretninama u nadležnosti Grada rijeke .... a gomila stanova i nekretnina u Gradu Rijeci i okolici su ... prikaži još!u u vlasništvu Ministarstva za državnu imovinu i stoje prazni i propadaju..... pa što ih Država ne ustupi za ovakve potrebe..... neće ih dati niti ustupiti za ništa.... ja 25 godina svaki dan prolazim kraj prostora od 150 m2 u Ciottinoj ulici.... koje je u vlasništvu Države i 5 godina ih tražimo da nam daju za društveno korisnu svrhu.... ne daju nikome stoji i dalje prazno ...... i tako ima more prostora.... pa ne pitajte Linića ni Obersnela.... pitajte Marića koji je na čelu Ministarstva državne imovine zašto to stoji prazno i nikome se ne da i propada, a sada ovdje je čudo od va stana koje je grad dao...... a Ministar Marić je mogao dati zgradu sa stanovima