Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hoće li se graditi na starim temeljima ili iznova, reći će studija

Ako će se graditi iznova, postojeća građevina pretvorit će se u sveučilišni kampus, koji je druga faza projekta
15. travnja 2019. u 22:16 17 komentara 1756 prikaza
Sveučilišna bolnica u Blatu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

“Konačno s riječi na djela”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavljajući jučer projekt buduće nacionalne dječje bolnice s rodilištem, prvu fazu sveučilišne bolnice u Zagrebu, čija je gradnja prekinuta prije više od 30 godina.

Nova Klaićeva Tim od 51 liječnika definirao odjele u 'novoj Klaićevoj'

Ovaj strateški projekt partnerski vode Vlada RH i Grad Zagreb, a unaprijedit će zdravstvenu skrb za najmlađe. Otvoren je međunarodni javni natječaj za studiju izvodljivosti, vrijednu 42,305.125 milijuna kuna, od čega je 85% (35,959.362,25 kuna) iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je 15% (6,345.768,75 kn) osigurano državnim i gradskim proračunom.

Ponude se javno otvaraju 15. svibnja, a završetak studije očekuje se u lipnju 2020. godine. Time se stječu nužni preduvjeti za sufinanciranje izgradnje iz fondova EU. Gradnja bi počela vjerojatno za nekoliko godina.

– Studija će pokazati hoće li se graditi na postojećoj započetoj građevini ili će se graditi iznova. Postoje neke neslužbene analize prema kojima je statika ondje dobra, ali je pitanje može li se projekt star 40 godina funkcionalno i sadržajno prilagoditi suvremenim zahtjevima – kazao je Kujundžić.

No, ako studija i utvrdi da postojeći temelji nisu dobri da se bolnica gradi na njima, sagrađeno se nipošto neće rušiti, već će se u tom slučaju iskoristiti za sveučilišni kampus ili druge prateće sadržaje buduće sveučilišne bolnice, jer to je druga faza projekta.

Sveučilišna bolnica u Blatu Prijava na fondove i natječaj Gradnja nove Klaićeve počinje 2019.

U novu bolnicu u Blatu preselit će se Klinika za dječje bolesti Zagreb odnosno Klaićeva te dijelovi pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, kao i neka rodilišta. Klaićevoj je širenje sada nemoguće u centru grada, gdje je smještena u četiri zgrade od kojih su dvije zaštićena spomenička vrijednost. Prema riječima ravnatelja prof. Gorana Roića, Klaićevoj treba triput više prostora od postojećeg i parkirališni prostor te smještaj za roditelje, a sve to dobit će u novom prostoru, gdje će u primjerenijim uvjetima moći širiti medicinske djelatnosti. Danas se u Klaićevoj godišnje hospitalizira oko 12 tisuća djece, od čega trećina iz cijele Hrvatske.

Snimka nedovršene bolnice iz zraka

Studija izvodljivosti utvrdit će i točne sadašnje i buduće potrebe nove dječje bolnice, njezin optimalni kapacitet, namjenu i strukturu.

Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić potpisali su jučer sporazum o suradnji na ovom projektu. Plenković je naveo kako će Vlada u sljedećih godinu dana pripremiti projekt za drugu financijsku perspektivu projekta, apliciranje za fondove EU, a o tome će se odlučivati baš dok će Hrvatska predsjedati Vijećem EU.

Sveučilišna bolnica Zagreb međunarodni natječaj Napokon počinje projekt dječje bolnice u Blatu

Vladi je hrvatsko zdravstvo prioritet, kazao je, i u njega je usmjerila dvije milijarde kuna, od čega 1,7 milijardu europskih sredstava. Premijer je iskazao naročito zadovoljstvo suradnjom sa Zagrebom koja se pokazuje svrsishodnom na projektu rotora, koji se rekonstruira, te na Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici čiji se roh-bau dio idući tjedan počinje uređivati u kongresni centar.

 

 

Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • tegovdizac:

    Konačno! 30 godina se priča o njoj, vrijeme je i da se krene u izgradnju

  • herojulice:

    Statika je odlična a ono što će biti na njoj napravljeno bit će fantastično za konstantno krpanje i popravljanje već nakon godinu dana.

  • Bojance:

    Eto zašto se isplati članstvo u EU!