Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odobreno 130 mlrd.

Za povijest: Prvi put Grčka neće povećavati, nego smanjiti svoj dug

grčki premijer i ministar financija
Reuters/PIXSELL
21.02.2012.
u 07:53

Misija EU – Trojka će ostati stalno u Grčkoj. Grci je smatraju okupatorskom huntom koja upravlja izdajničkom vladom.

– Maraton je grčka riječ, to je nešto što sam naučio posljednje dvije godine – izjavio je europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn oko 4.30 sati ujutro u Bruxellesu. U tim trenucima u zgradi Vijeća EU umjesto doručka služio se novi “bailout” za Grčku, drugi u samo dvije godine. Ovaj put na stolu je ukupno 237 milijardi eura pomoći Grcima: 130 milijardi eura koje im daje drugih 16 zemalja eurozone i još oko 107 milijardi eura kojih se odriču privatni ulagači u grčke obveznice, banke i druge financijske institucije koje su pristale otpisati 53,5 posto potraživanja.

Preko odvojenog računa

Maraton zvan grčka kriza time bi trebao biti završen: s ovim drugim paketom pomoći Grčka će spustiti razinu svog duga na 120,5 posto BDP-a u 2020. godini.

– Ovo je povijesni trenutak. Grčka prvi put smanjuje svoj dug umjesto da ga povećava – rekao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos kad se pojavio pred novinarima u 5 sati ujutro. Sastanak tzv. Eurogrupe, ministara financija 17 zemalja eurozone, trajao je cijelu noć. Nizozemski i njemački ministri financija inzistirali su na uvjetu da se Grcima ovaj put novac ne prepusti izravno, nego da prolazi preko odvojenog računa koji Grci ne kontroliraju. Pristup tom računu može im biti u bilo kojem trenutku odsječen ako ne ispune sve preuzete obveze o reformama i uštedama.

Vrijednost eura skočila je kada se proširila vijest o odobrenom kreditu zbog kojega će se umanjiti pritisak na ostale članice eurozone koja se već dvije godine bori s ozbiljnom dužničkom krizom.

Stalni nadzor

Osim toga, Grci će biti pod stalnim monitoringom: sadašnja misija poznatija kao Trojka ostat će stalno prisutna u Grčkoj, iako je pobunjeni dio grčkog naroda već sada smatra “okupatorskom” financijskom huntom koja upravlja “izdajničkom” grčkom vladom. Ali suradnja s Trojkom jedini je način da Grčka izbjegne bankrot i možda ipak ostane u eurozoni.

– Noćas dogovoreni paket trebao bi otkloniti sve strahove da će Grčka napustiti euro – zaključio je grčki ministar financija Venizelos.

Ključne riječi

Komentara 102

GP
GP66
23:00 21.02.2012.

Vrijeme je ponovo za decke iz 17.Oktobra....samo je pitanje trenutka kad\' ce se pojaviti......vrijeme je sazrjelo za neke nove Spanjolske borce....

AL
Alfons2X
08:19 21.02.2012.

Za bezvrijedni papir koji se štampa bez pokrića, dobija se pravo na suverenu državu....država koja ne kontrolira vlastite financije ne kontrolira ni svoju suverenost. Primjer je Hrvatska, u kojoj su sve banke u stranom vlasništvu i rade što žele....dok Hrvatski brod tooone....... Kolike su kamate na dug od 130 milijardi? grčki bdp bi trebao biti iznad 5% samo da vraćaju kamate, bez ikakvog rasta...kako to napraviti u zemlji u kojoj je srednji sloj nestao, kupovne moći praktično nema, industrija odavno razorena.... (podsjeća li ovo na HR)

OB
-obrisani-
08:10 21.02.2012.

Grčkoj nije odobren kredit već nekoliko vreća papira. Pitanje je tko će štampati papir njemci ili francuzi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije