Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorci i Podravci najviše daruju krv

Za njihovo veliko srce to je tek ‘dar’, ali on mnogima život vrijedi

Krv
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
20.03.2014.
u 12:00

Na stotinu stanovnika podravsko - prigorski kraj ima 7,14, a zagorski 6,94 davanja krvi. Grad Krapina je drugi u RH, iza Topuskog, dok je Koprivnica treća

Već tradicionalno, sjeverozapadni dio Hrvatske odskače kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi. U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno 146.200 doza krvi te još 184.183 doza u transfuzijskim službama.

Treći u Hrvatskoj

Koprivničko-križevačka po tome je najuspješnija od svih županija u Hrvatskoj. Prikupljeno je ukupno 8258 doza krvi, od čega na području Koprivnice 5746, na području Križevaca 1264, a na području Đurđevca 1248 doza krvi. Na stotinu stanovnika podravsko-prigorski kraj ima 7,14 davanja, a hrvatski prosjek je 4,30. Iza Koprivničko-križevačke županije po broju davanja je Krapinsko-zagorska županija sa 6,94 posto davanja. Ukupno gledano, Koprivnica je treća u Hrvatskoj po broju davanja, sa 10,08 davanja na sto stanovnika, i to iza Topuskog u Sisačko-moslavačkoj županiji koje ima 13,43 davanja i Krapine s 10,53 davanja na sto stanovnika.

- Već godinama smo u hrvatskom vrhu i kao grad i županija. Vidi se odraz svijesti građana. Jako sam sretan zbog toga. Drago mi je da sam i ja dio cijele priče. Valja naglasiti da darivanje krvi nikome ne šteti, samo koristi. Ujedno se i redovito kontrolirate. Jednostavno, nema cijene što nekome možete pomoći - kazao je darivatelj, Stjepan Lončar.

U sjedištu koprivničkog Crvenog križa prekjučer je službeno otvoren i novouređeni prostor za darivanje krvi. Otvorili su ga najzlatniji darivatelji - Stjepan Lončar i dr. Dragica Kramarić te Ljubica Alvađ, dugogodišnja djelatnica Crvenog križa. Lončar je otvaranje novog prostora obilježio i dobrovoljnim darivanjem krvi po 153. puta.

- Veliko je veselje omogućiti ovaj prostor našim darivateljima jer oni to zaslužuju – rekao je dr. Dražen Sačer, predsjednik koprivničkog Crvenog križa.

Belošević 128 puta dao krv

Krapinsko – zagorska županija također visoko kotira.Od gradskih društava na 8. mjestu je GDCK Donja Stubica na 11. mjestu GDCK Zlatar na 22. mjestu GDCK Zabok, na 29. mjestu GDCK Pregrada posto i na 53. mjestu GDCK Klanjec.

- Trenutni naš rekorder je Stjepan Belošević iz Podbrezovice u Općini Đurmanec sa 128 davanja. Veseli nas da se unatrag nekoliko godina povećao broj novih darivatelja krvi i to posebice mladih iz Srednje škole Krapina. U prošloj godini provedene su 22 redovne akcije darivanja na koje se odazvalo 2897 darivatelja. Na tako izuzetnom rezultatu ponajprije treba zahvaliti našim darivateljima, koji se uvijek odazovu, jer bez njih ni ovi rezultati ne bi bili takvi - rekao je Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
07:24 29.03.2014.

A koliko su nam tek krvi popili!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije