Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Za liječenje dijabetesa svake godine izdvojimo otprilike 5 milijardi kuna!

Očekivano, najviše su zastupljeni troškovi liječenja komplikacija bolesti i čine 88.1 posto sveukupnog troška
19. lipnja 2018. u 12:06 3 komentara 1001 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Šećerna bolest još je uvijek u Hrvatskoj među 10 vodećih uzroka smrti. Godine 2009. ova je bolest bila na osmom mjestu vodećih uzroka smrti, a u 2016. godini popela se na visoko peto mjesto.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i čelnik MDF-a Nam Cho na jučerašnjoj svečanosti Prvi u ovom dijelu Europe KB Dubrava postao centar za rat protiv šećerne bolesti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti kod osoba sa šećernom bolešću, a istodobno čine najviši udio u troškovima liječenja.

Neadekvatno liječenje šećerne bolesti može prouzročiti razvoj kroničnih komplikacija koje su jedan od glavnih razloga velikog opterećenja zdravstvenog proračuna pa su ionako visoki troškovi u 10-godišnjem razdoblju dodatno porasli.  

Cijeli razgovor pogledajte u videu

Prema prikupljenim podacima, u 2016. godini ukupan trošak liječenja šećerne bolesti tipa 2 čini 19.8 posto proračuna HZZO-a, tj. 4.6 milijardi kuna. Očekivano, najviše su zastupljeni troškovi liječenja komplikacija bolesti i čine 88.1 posto sveukupnog troška.

dijabetes Oprezno s ovim! Četiri vrste hrane koju rijetko povezujemo s dijabetesom, a trebali bi

Što je potrebno poduzeti kako bi se šećerna bolest uspješno liječila i tako se na vrijeme zaustavio razvoj komplikacija u videoprilogu objašnjava dr. med. MBA. Tereza Šarić, članica Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkoga zbora te direktorica Promeritus savjetovanja. 

Pogledajte i galeriju: Deset supernamirnica koje sprječavaju razvoj bolesti

1 / 11
Ovih deset super namirnica su dokazani borci protiv bolesti, a pomažu i u podizanju razine energije. Dodajte ih u svoje obroke i učinit ćete svom tijelu veliku uslugu. 
Okrugli stol Večernjeg lista Čak 20 posto budžeta HZZO-a troši se na liječenje dijabetesa migrena glavobolja TIHI UBOJICA Od ove bolesti godišnje umire 5 mil. ljudi, a njih 40 posto ne zna da je ima
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • majmudin:

    na sto potrosite 5 mlrd kuna? seratori i varalice..

  • crnica:

    Poštovana dr Tereza Šarić, kad ćete se napokon izboriti na korištenju medicinskih tehnologija u kontroli i regulaciji šećerne bolesti, a ne na trakicama i aparatićima!!! Da koristite tehnologiju......bilo bi puno, puno manje komplikacija te bolesti a time i manji trošak ... prikaži još! na teret HZZO-a! Svaki senzor i pumpica smanjuju komplikacije barem za 50%, a time i troškove liječenja! Odluka HZZO-a o korištenju medicinskog pomagala-senzora....da nije bolna bila bi smiješna!!! Svi dijabetičari bi trebali imati pravo na njih, jer to u 90% slučajeva prevenira hipo i hiperglikemije....a to su prvi obrambeni mehanizmi komplikacija šećerne bolesti!!!!

  • vorda400:

    Neadekvatno liječenje provodite vi doktori jer još uvijek koristite naučeno iz 1970 U klinici vuk Vrhovac ova stara banda doktora jedino što zna prepisati tablete i dijetu koju daju SVIM pacijentima neovisno od tipa dijabetesa i ne provode nikakvo kliničko ... prikaži još!o istraživanje na glukoznu rezistenciju na određenu hranu 60% pacijenata koji se drže te dijete razvoju teži stupanj baš zbog toga njihovog liječenja Kako možete prepisati u dijeti za diabetes krumpir i gluten to nigdje u svijetu ne rade