Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u ovom dijelu Europe

KB Dubrava postao centar za rat protiv šećerne bolesti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i čelnik MDF-a Nam Cho na jučerašnjoj svečanosti
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
03.05.2018.
u 09:59

Zavod koji je dobio vrijedan certifikat pomoći će prevenciji i ranom otkrivanju, pa potom i primjerenijem liječenju

Ovdje ste prva zemlja koja započinje rat protiv dijabetesa. Mi ga nazivamo trećim svjetskim ratom. Investirate u zdravlje i zahvalan sam vam na tome – poručio je jučer prof. Nam Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije, na svečanosti dodjele znaka centra izvrsnosti i edukacije Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava. Prvi je to zavod u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe koji je dobio takvu certifikaciju, što su pozdravili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te brojni uzvanici.

Odgovornost društva

– Prevencija bolesti odgovornost je društva u cjelini. Većina oboljelih od šećerne bolesti ne postiže uspjeh u liječenju, a vjerujem da će ovaj centar pridonijeti prevenciji. Nažalost, puno nas danas ulazi u rizičnu kategoriju i pozivam građane da se educiraju o simptomima i odlaze na redovite liječničke preglede – poručila je K. Grabar-Kitarović.

Uz to što je naglašena prevencija bolesti, jučer su se u Dubravi mogli čuti alarmantni podaci o epidemiologiji dijabetesa u nas. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj između 450 i 500 tisuća oboljelih, od kojih mnogi i ne znaju da imaju tu dijagnozu.

Službeni registar, naime, bilježi upola manje oboljelih, a upravo je jedna od opasnosti to što mnogi nisu svjesni da imaju dijabetes. Više od 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, usto, odlazi na liječenje šećerne bolesti, od čega pak čak 80 posto košta liječenje komplikacija.

Podaci su to koje je naveo dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma te liječnik za kojeg su okupljeni istaknuli da je najzaslužniji za ovakvo priznanje bolnici u Dubravi.

Personalizirana terapija

Individualno liječenje, odnosno personalizirana terapija cilj je pak o kojemu je govorio dr. Dragan Primorac istaknuvši da Hrvatska trenutačno radi s vodećim institucijama farmakogenetike te najavivši da “sve što bude prisutno u SAD-u bit će i u Hrvatskoj”. Edukacija pacijenata, rad na prevenciji i kvalitetno liječenje istaknuti su kao ključne zadaće, a dodjelu znaka ministar zdravstva Milan Kujundžić opisao je kao počast hrvatskoj dijabetologiji dodajući da će zavod pomoći da se šećerna bolest otkrije što ranije pa potom primjerenije i na vrijeme liječi.

Komentara 1

DO
dopizdilomi
20:30 04.05.2018.

KB Dubrava je samo tvornica smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije