Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

KB Dubrava postao centar za rat protiv šećerne bolesti

Zavod koji je dobio vrijedan certifikat pomoći će prevenciji i ranom otkrivanju, pa potom i primjerenijem liječenju
03. svibnja 2018. u 09:59 1 komentara 699 prikaza
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i čelnik MDF-a Nam Cho na jučerašnjoj svečanosti
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ovdje ste prva zemlja koja započinje rat protiv dijabetesa. Mi ga nazivamo trećim svjetskim ratom. Investirate u zdravlje i zahvalan sam vam na tome – poručio je jučer prof. Nam Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije, na svečanosti dodjele znaka centra izvrsnosti i edukacije Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava. Prvi je to zavod u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe koji je dobio takvu certifikaciju, što su pozdravili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te brojni uzvanici.

Zagreb: Otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije Potvrda izvrsnosti U KB Dubrava otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

Odgovornost društva

– Prevencija bolesti odgovornost je društva u cjelini. Većina oboljelih od šećerne bolesti ne postiže uspjeh u liječenju, a vjerujem da će ovaj centar pridonijeti prevenciji. Nažalost, puno nas danas ulazi u rizičnu kategoriju i pozivam građane da se educiraju o simptomima i odlaze na redovite liječničke preglede – poručila je K. Grabar-Kitarović.

Uz to što je naglašena prevencija bolesti, jučer su se u Dubravi mogli čuti alarmantni podaci o epidemiologiji dijabetesa u nas. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj između 450 i 500 tisuća oboljelih, od kojih mnogi i ne znaju da imaju tu dijagnozu.

Službeni registar, naime, bilježi upola manje oboljelih, a upravo je jedna od opasnosti to što mnogi nisu svjesni da imaju dijabetes. Više od 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, usto, odlazi na liječenje šećerne bolesti, od čega pak čak 80 posto košta liječenje komplikacija.

Podaci su to koje je naveo dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma te liječnik za kojeg su okupljeni istaknuli da je najzaslužniji za ovakvo priznanje bolnici u Dubravi.

Personalizirana terapija

Individualno liječenje, odnosno personalizirana terapija cilj je pak o kojemu je govorio dr. Dragan Primorac istaknuvši da Hrvatska trenutačno radi s vodećim institucijama farmakogenetike te najavivši da “sve što bude prisutno u SAD-u bit će i u Hrvatskoj”. Edukacija pacijenata, rad na prevenciji i kvalitetno liječenje istaknuti su kao ključne zadaće, a dodjelu znaka ministar zdravstva Milan Kujundžić opisao je kao počast hrvatskoj dijabetologiji dodajući da će zavod pomoći da se šećerna bolest otkrije što ranije pa potom primjerenije i na vrijeme liječi.

Tim Novo Nordisk Team Novo Nordisk Posebna momčad biciklista nadahnjuje oboljele od dijabetesa diljem svijeta Bolnica ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ Zar je tako teško bolesnima olakšati život? Hrana znate li? Evo što vam se može dogoditi sa zdravljem ako ste vegetarijanac...
SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu