Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Za gradonačelnika Splita 9 kandidata! Analitičar: Most će biti iznenađenje, a jedan čovjek vodi najbolju kampanju

Foto: PIXSELL
1/10
10.06.2022.
u 18:55

Trogrlić: Puljak je favorit, ima veliku prednost, a istodobno zaziva sučeljavanja, koristi negativnu retoriku...

Devet kandidata natječe se za gradonačelnika Splita, a 11 kandidacijskih lista za mjesta u Gradskom vijeću na izborima koji će se održati u nedjelju, 26. lipnja.

Ivica Puljak, koji je ostavkom i isprovocirao izbore, kandidat je stranke Centar, a njegov najveći politički rival HDZ kandidirao je nestranačkog Zorana Đogaša, također znanstvenika i profesora na fakultetu. Svoju šansu opet vidi i Željko Kerum kandidat HGS-a koji poziva HDZ-ove birače da glas daju njemu.

SDP je kandidirao Davora Matijevića, svog najaktivnijeg vijećnika, ali dio birača planira mu oteti Ante Franić, njihov prošlogodišnji kandidat za gradonačelnika koji sada izlazi kao neovisni.

Kampanja neuzbudljiva

Kristina Vidan predvodi žensku ekipu koju kandidira stranka Pametno za Split i Dalmaciju, a njihovi prošlogodišnji partner Možemo! i Nove ljevice za gradonačelnicu su kandidirali Tamaru Visković. Tako se uz Puljka i Centar na ljevici pojavljuju još četiri kandidata.

Kandidat Mosta je Josip Markotić, a desnu koaliciju stranaka predvodi Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta.

Naravno, sve te političke opcije imaju i svoje kandidacijske liste za Gradsko vijeće za koje se natječu još i koalicija Mladi za budućnost koju čine HSLS i Nezavisna lista mladih te koalicija HNS – Liberalni demokrati i Hrvatski laburisti – Stranka rada sa svojim kandidacijskim listama.

Odnos snaga u Gradskom vijeću uveliko će odrediti buduću gradsku vlast. Ivica Puljak nije imao većinu, što je i dovelo do novih izbora u prvoj godini mandata. Kampanja je dosad bila poprilično neuzbudljiva, ali slijede dva najvažnija tjedna do izbora.

Za blic-analizu kandidata zamolili smo političkog analitičara Jerka Trogrlića.

– Puljak je favorit, ima veliku prednost, a istovremeno se ponaša kao izazivač, zaziva sučeljavanja, koristi negativnu retoriku. Njega brine mlaka kampanja, nezainteresiranost za izbore može dovesti i do niske izlaznosti koja mu ne odgovara. Đogaš je novi element za HDZ i birače. Nedovoljno je poznat široj javnosti, ide s kampanjom vidljivosti bez HDZ oznaka, a za uspjeh mu treba i sav HDZ – kaže Trogrlić aludirajući na to što na Đogaševim plakatima ne piše i HDZ.

– Najbolje o Đogaševoj strategiji kampanje govori lista: mnogo novih lica, uglednika i potpora svih splitskih HDZ-ovaca koji su se proteklih godina slagali nekad bolje nekad lošije. Hoće li taj tihi, mirni, pristojni HDZ biti dovoljno privlačan, pokazat će izbori – kaže Trogrlić koji ima dojam da će nakon ovih izbora Most biti treća snaga u Splitu.

– Stabilni, poznata lica bez šansi da daju gradonačelnika, ali kroz prepoznatljivost Markotića te ozbiljnost i dokazan rad Ivane Ljulj vjerojatno su treća snaga u sljedećem sazivu gradskog vijeća – smatra Trogrlić.

Kerum opušten

Za Keruma kaže da je u kampanji vrlo opušten, odrađuje je bez velikih napora, troškova i ambicija na koje smo navikli u prethodnim kampanjama. Matijević i SDP bore se za opstanak, ali njihovu kampanju ocjenjuje najboljom.

– Pametno su jedinstveni po broju žena i pokazat će se koliko su Splićani slabi ili jaki kad je feminizam u pitanju, ali šteta je što opet ne idu zajedno s Možemo!. Tri lijeve opcije borit će se negdje oko izbornog praga i tu će izlaznost biti presudna. Bude li ispod 40% oni bi mogli izvisiti – drži Trogrlić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije