Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington pozdravlja Josipovićevu pobjedu

Washington zadovoljan hrvatskim izborima: Pozdravljamo ovaj rezultat!

josipović
Marko Lukunić/PIXSELL
12.01.2010.
u 15:18

Ugledni New York Times naglašava Josipovićevu obećanu potporu premijerki Kosor za provedbu reformi i borbu s raširenom korupcijom što je, zaključuju, nužnost za dovršetak pregovora s EU.

- Pozdravljamo ovaj rezultat! Mi ćemo nastaviti dijalog s Hrvatskom. Sjedinjene Države očekuju suradnju s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa i nastavak razvoja odličnih odnosa - tim je riječima glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley komentirao Josipovićevu pobjedu ne krijući da su u Washingtonu zadovoljni ishodom hrvatskih predsjedničkih izbora.

Josipović je u predizbornoj kampanji redovito naglašavao važnost daljnjeg jačanja partnerskih i savezničkih odnosa s Amerikom pa je Hrvatska konačno dobila političara na Pantovčaku i premijerku u Banskim dvorima koji jednako razmišljaju da su odnosi sa svjetskom silom od vitalne važnosti za našu zemlju i da oni traže postojanost, a ne česte promjene stavova.

Službeni Washington pamti i razdoblje u kojem su premijer Sanader i predsjednik Mesić različito tumačili intervenciju u Iraku, suradnju s Haaškim sudom, ulazak u NATO i odnose s Pokretom nesvrstanih. Ne čudi stoga što predsjednik Mesić nije u deset godina provedenih na Pantovčaku ni jednom pozvan u službeni posjet Washingtonu.

Na pitanje State Departmentu može li Josipović očekivati više potpore od Amerike nego njegov prethodnik, glasnogovornik Crowley odgovorio je da "Sjedinjene Američke Države nužno ne svode svoje bilateralne odnose na osobnu razinu. Mi imamo dobre odnose s Hrvatskom jer je i saveznik iz NATO-a, a podsjećam da je u prosincu državnu tajnicu Hillary Clinton službeno posjetio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković“.

Ugledni New York Times naglašava Josipovićevu obećanu potporu premijerki Kosor za provedbu reformi i borbu s raširenom korupcijom što je, zaključuju, nužnost za dovršetak pregovora s EU.

Večernji list doznaje da je Bijela kuća čekala završetak predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ne želeći se miješati u unutarnja događanja u našoj zemlji te će nakon Josipovićeve inauguracije u suradnji s hrvatskom diplomacijom u Washingtonu početi dogovarati službeni posjet premijerke Kosor predsjedniku Baracku Obami.

Večernjakovi izvori potvrđuju da je Ivo Josipović na proljeće prošle godine boravio u Washingtonu i tada izvijestio američku stranu o svojoj kandidaturi za trećega hrvatskog predsjednika. Da je suradnja Vlade RH s Amerikom odlična potvrđuju i česti susreti američkog veleposlanika u Zagrebu Jamesa Foleya s premijerkom Kosor s kojom je razgovarao i u ponedjeljak, samo dan nakon izbora Ive Josipovića za predsjednika RH.

Komentara 41

TC
tigar-cro
22:44 12.01.2010.

A, kako ne bi bili zadovoljni svojom....montazom???

Avatar pupoljak
pupoljak
16:16 12.01.2010.

Eh, bukvo! Tebi očito nije jasno da od bukovine ne može nastati, niti grabovina, a kamo li hrastovina :-) Za sigurno ne znaš da se treba \"uzdati samo u se i u svoje kljuse\". Isto tako ti nije jasno da se nikada ne treba klanjati moćnicima samo zato što su moćni i veliki, a ti mali, jer, bez obzira, te iste ili čak i gore \"pizdarije\"čekaju. Kod gazda je uvijek i samo jedno pravilo :\"što si bolji i poslušniji, to ti se lošije piše\"!

IS
Istrijan40
15:42 12.01.2010.

Nije valjda i njega \"pomilovao\" krak hobotnice - Bilderbeg grupa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije