Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovarska priča koja lomi srce: Petar je poginuo u borbi, a Igor je ubijen samo zato što je njegov sin

Igor je najmlađa žrtva Ovčare gdje je strijeljano 200 civila i ranjenika izvedenih iz vukovarske bolnice
22. rujna 2020. u 07:00 59 komentara 15524 prikaza
U Vukovaru postavljena obnovljena skulptura Petru i Igoru Kačiću
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/6

Sve do ljeta 1991. godine obitelj Kačić iz Vukovara bila je jedna od brojnih obitelji koje su živjele normalnim životom razmišljajući o budućnosti. Irena i Petar Kačić mogli su se pohvaliti s troje djece. Međutim, rat i sve ono što rat donosi preko noći je sve promijenilo.

U samo nekoliko dana tada 44-godišnji Petar Kačić je od radnika u tvornici autoguma Borovo postao jedan od zapovjednika obrane Sajmišta. Srednji Bojler, kako su ga zvali suborci, poginuo je 2. listopada 1991. na prvoj crti bojišnice. Poginuo je točno dva tjedna prije svoga rođendana. Mjesec i pol kasnije stradao je i njegov sin Igor koji je izveden iz vukovarske bolnice i ubijen na Ovčari. Igor je imao samo 16 godina i najmlađa je žrtva Ovčare gdje je strijeljano 200 civila i ranjenika izvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane Vukovara. U spomen na Petra i Igora Kačića, u vukovarskom Mazda parku postavljena je obnovljena skulptura “Otac i sin” izrađena od lijevane bronce.

policija NOVI INCIDENT Ponovno fizički napad na ulicama Vukovara, ozlijeđene osobe srpske nacionalnosti

– Meni taj spomenik jako puno znači kao majci i supruzi, ali i radi mjesta gdje je postavljen. Tamo gdje je isprva bio postavljen nije bio na vidnome mjestu pa sam pisala ministru i gradonačelniku tražeći da se sruši jer nitko nije mogao doći i zapaliti svijeću. Kada god bih dolazila, na svim spomenicima bilo je cvijeća, a na spomeniku mojem suprugu i sinu bilo je samo moje cvijeće. Sada svatko može spomenik vidjeti te zapaliti svijeću želi li. To nije spomenik samo Petru i Igoru, to je spomenik svim očevima i sinovima koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote – rekla je Irena Kačić (69) koja je nazočila postavljanju novoga spomenika.

Šljivančaninove laži

Irena Kačić danas živi u Rijeci i, kako kaže, ne voli baš dolaziti u Vukovar jer je za njezin grad veže jako puno uspomena. Prisjećajući se ratnih dana, kaže kako je suprug Petar, koji nosi čin pukovnika, tijekom kolovoza 1991. postao zapovjednik obrane Sajmišta. Ni sama ne zna zašto je baš on postao zapovjednik, ali misli da je postao zato što je bio jedan od najstarijih među braniteljima koji su branili taj dio grada.

U Vukovaru postavljena obnovljena skulptura Petru i Igoru Kačiću
1 / 6

– Gotovo da im je po godinama svima mogao biti otac. Na Sajmištu su se vodile krvave borbe pa su zato tu četvrt zvali i Krvavo sajmište. Zadnji put sam ga vidjela to jutro kada je poginuo. Petar je bio ranjen 28. rujna i to jutro su po njega došli njegovi dečki. Otišao je s njima i više se nije vratio. Poginuo je na prvoj crti bojišnice – kaže Irena Kačić.

I dok je pukovnik Petar Kačić poginuo u borbi, njegov sin Igor Kačić ubijen je na Ovčari samo zato što je bio njegov sin. Irena je s djecom provela cijelo vrijeme rata u atomskom skloništu, a zadnje dane i u bolnici gdje su i dočekali slom obrane Vukovara.

– Kada smo izlazili iz bolnice, Veselin Šljivančanin odvojio ga je od mene na samom izlazu. Odvajali su ondje muškarce od žena. Igor je imao samo 16 godina i u ta tri mjeseca rata izrastao je u pravoga mladića te nije ni izgledao kao da ima 16 godina – prisjeća se Kačić.

VIDEO: Domovinski rat: Vukovarsko-srijemska bojišnica

Dodaje kako nisu pomogla ni njezina pitanja zašto njega odvajaju kada je još dijete. Kao dokaz dala je i Igorovu zdravstvenu iskaznicu jer osobnu nije ni imao. Na sve to, kaže Kačić, Šljivančanin je odgovorio da će sve provjeriti, ali je umjesto provjere 16-godišnji mladić završio na Ovčari.

– Kasnije sam čula da je Igor bio među nekoliko onih koji su trebali biti pušteni, ali je naš susjed, koji je živio dvjestotinjak metara od nas, pokazao na Igora rekavši da on ne može biti pušten. Rekao je da je Igor sin ustaše – kaže Kačić.

Lančić i dupin

Prisjećajući se toga dana iz studenoga 1991. godine, kaže kako se nisu ni pozdravili jer je očekivala da će se vratiti nakon što utvrde da ima samo 16 godina. On je majci dao neke stvari koje je nosio u vrećici, a ona njemu nešto novca što je imala uz sebe da mu se nađe. Bilo je to posljednji put da ga je vidjela. Sve do 1996. godine nadala se da je živ, ali su im tada došli vaditi krv radi utvrđivanja DNK. Tada joj je bilo sve jasno.

'Spomenik crvenoj Rijeci' Prosvjed zbog petokrake na neboderu, građani uzvikivali: 'Vukovar, Vukovar'

– Kada su ekshumirali njegovo tijelo, pronašli su uz njega zlatni lančić s njegovim imenom i drvenog dupina kojeg je izrezbario u skloništu. Jedino sam to zadržala da imam neku uspomenu od sina. Nigdje nije bio, nikome ništa nažao nije učinio i imao je samo 16 godina – zaključila je Irena Kačić.

 

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • Svevid:

  Susjed prokaza dite i zato ubijen. Radi toga krvnici nikad ne bi smjeli imati mira.

 • Rusvaj:

  Potražio bih ja tog susjeda.... Sigurno mirno šeta Vukovarom...... Pa bi skupa prošetali do Dunava

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  Krvnik Šljivančanin koji je organizirao mučenje i odvođenje 400 ranjenika iz vukovarske bolnice, ubijanje 264 ljudi na Ovčari te spriječavao evakuaciju 4000 civila, nakon pada Vukovara izdvajao ih iz kolone, sada je potpuno rehabilitiran u srpskom društvu.. Čak što više, ... prikaži još! on samo žali što "posao nije dovršio do kraja", a inače redovito održava govore na tribinama vladajuće stranke i drži predavanja na Vojnoj akademiji.. Ukratko, heroj današnje Srbije.