Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA PRIRODE

Volonteri Ine zasukali rukave na geološkom spomeniku Rupnica

rupnica
Foto: DragutinŠantoši - Večernji list
1/4
10.07.2012.
u 15:50

"Hrvatski Yellowstone" godišnje posjeti više od 7000 turista, kaže Ivica Samarđić

VOĆIN – Tridesetak volontera zagrebačke Ine danas je posjetilo Geopark Papuk u Parku prirode Papuk i jedinstveni geološki spomenik Rupnicu pokraj Voćina. Radeći na temperaturi zraka većoj od 35 Celzijevih stupnjeva, zagrebački volonteri pomagali su djelatnicima PP Papuk u uređenju ovog jedinstvenog geološkog spomenika koji po morfološkim zanimljivostima mnogi stručnjaci nazivaju hrvatskim Yellowstoneom. Ostaci lave u Rupnici, u obliku prizmi, stari su više od 65 milijuna kuna, obilježeni su poučnom stazom na kojoj posjetitelji mogu pronaći brojne podatke i stručna pojašnjenja nastanka slavonskog gorja. 

– Rupnica je danas dio Geoparka Papuk i nalazi se na kartama europskih i svjetskih geoparkova, a samim tim sve je zanimljivija turistima iz cijelog svijeta – kaže dr. sc. Ivica Samarđić, ravnatelj PP Papuk, ističući da Rupnicu godišnje posjeti više od 7000 turista.  Prije nekoliko godina PP Papuku je za samo nekoliko bodova izmakla prilika uvrštavanja među stotinu europskih EDEN turističkih destinacija. U međuvremenu su učinjeni brojni iskoraci u zaštiti i prirode i geoloških fenomena pa se očekuje da će se zanimljivosti slavonskog gorja uskoro naći na popisu EDEN izvrsnih turističkih destinacija u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije