Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najpovoljniji

Vladi HEP preskup! Ministarstva će struju kupovati od Slovenaca

'17.06.2013., Hotel Hilton, Zagreb - Predstavljanje tvrtke GEN-I. GENI-I, prva tvrtka u Hrvatskoj koja ce elektricnu energiju kucanstvima i malim poduzetnicima ponuditi po znatno manjim cijenama od sa
Goran Jakuš/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
19.06.2013.
u 17:48

Na natječaj su pristigle ukupno tri ponude, a GEN-i je ponudio 6 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave

Po prvi put u povijesti Hrvatska vlada, odnosno njezina ministarstva, te niz drugih upravnih tijela i državnih institucija neć kupovati električnu energiju od Hrvatske elektroprivrede, nacionalne elektroenergetske kompanije. Na objedinjenom natječaju za opskrbu električnom energijom 35 ministarstva i ureda državne uprave tijekom sljedeće dvije godine najpovoljniju cijenu ponudila je slovenska tvrtka GEN-I.

Iz obnovljivih izvora

Inače, GEN-I je prije nekoliko dani predstavio i svoju ponudu jeftinije električne energije za kućanstva, a na Vladinom natječaju ponudio je 93 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 16 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave koja je iznosila 109 milijuna kuna. Nešto nižu cijenu ponudila je slovačka Korlea, a HEP –Opskrba oko 9 milijuna kuna više od Slovenaca.

– Suradnja s najvišim državnim tijelima Republike Hrvatske dodatna je potvrda naše ozbiljnosti, kvalitete i snage. Ovime smo ponovno pokazali kako smo u stanju ponuditi najpovoljnije cijene opskrbe električnom energijom. Važno je istaknuti da se u ponudi tražilo da dio energije dolazi iz obnovljivih izvora, a mi smo uspjeli osigurati da cjelokupna energija koju ćemo isporučivati bude upravo iz obnovljivih izvora – rekao je dr. sc. Robert Golob, predsjednik Uprave skupine GEN-I. Ovaj natječaj još je jedan pokazatelj oštre konkurencije koja će tijekom narednih mjeseci vladati na domaćem elektroenergetskom tržištu. Iako će u fokusu javnosti biti ponude električne energije za kućanstva, nema sumnje kako će se najveća tržišna bitka voditi upravo oko velikih potrošača, gdje postoje najveće mogućnosti uštede, ali i gdje opskrbljivači najviše mogu zaraditi.

Marketinški poraz

Interes opskbljivača za opskrbu velkih potrošača - poput javnih institucija - je logičan.

Za razliku od kućanstava gdje je potrbno uložiti golem trud u naplatu, kod velikih potrošača je moguće prodati veće količine energije uz puno manji administrativni napor. Problem je što će pritom bitka biti poprilično netransparentna. Većina opskrbljivača za taj segment potrošača u načelu objavljuje tek osnovne tarife, ali onda ponudu prilagođava svakom kupcu kroz rabate koje nudi. Pritom treba znati kako je HEP tu u nešto nepovoljnijoj stuaciji, jer ima zakonsku obvezu da nudi iste uvjete grupama kupaca, što znači da dvjema tvrtkama iste djelatnosti i slične potrošnje po zakonu mora ponuditi iste uvjete. Alternativni dobavljači tu obvezu nemaju, pa se može očekivati i da će s vremenom temeljem toga oduzeti određeni tržišni udjel HEP-u. Ipak, to zasad za državnu kompaniju nije zabrinjavajuće, jer je i dalje dominantan igrač na tržištu. Gubitak natječaja za opskrbu državnih institucija u prvom redu za HEP je marketinški poraz koji će konkurencija nedvojbeno koristit za vlastitu promociju.

>>Dolazak konkurencije ne zabrinjava HEP. Snizit će cijene struje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije