Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervencija zbog rasta cijena na tržištima

Vlada opet na mjesec dana ograničila cijene eurosupera i dizela, uključen i plavi dizel

storyeditor/2022-01-18/PXL_180122_91527795.jpg
08.02.2022.
u 10:45

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je najavio da će Vlada reagirati uredbom na cijene naftnih derivata zbog rasta cijena nafte na svjetskim tržištima.

Vlada je ponovno intervenirala i spriječila rast cijena goriva u idućih mjesec dana. Odluka je odmah jučer stupila na snagu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je najavio da će Vlada reagirati uredbom na cijene naftnih derivata zbog rasta cijena nafte na svjetskim tržištima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da će Vlada limitirati cijene eurosupera na 11,37 kuna, a dizela na 11,29 kuna.

Cijene premium goriva neće biti limitirane, pa oni koji žele bolje gorivo, morat će ga i skuplje platiti. Novost je to što će se ovaj put limitirati i cijena plavog dizela na 6,5 kuna, što je važno za poljoprivrednike pred kojima su radovi na poljima i za ribare koji ga koriste za brodice.

– Ovime dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku, da Vlada vodi računa o građanima – kazao je Plenković.

Podsjetimo, Vlada je i u listopadu reagirala i smanjila udar na građane.

– Cijene se formiraju na tržištu, ne određuje ih Vlada, ta su vremena davno iz nas – dodao je Plenković i podsjetio da cijene i u susjednim zemljama variraju.

– Ako oni koji distribuiraju gorivo imaju prostora da spuste cijenu, neka spuste, ja sam za – naglasio je.

Trošarine su, ističe, u okviru onih u EU. Govoreći o plinu, ministar Ćorić je rekao da drastičan skok cijena nitko nije očekivao. Računi rastu i za korisnike središnje javne nabave. Računi za siječanj koji će stići u veljači bit će i 30 posto veći od onih za prosinac, pa će trebati osigurati dodatnih 55 do 56 milijuna kuna, što će ići na teret državnog proračuna. Na pitanje zašto država za svoje ustanove nije ugovorila fiksnu cijenu plina, rekao je da je takva metodologija određena 2016. godine nakon konzultacija s relevantnim dionicima, pa kad su cijene bile normalne, bez šokova, sve je bilo u redu.

Sad imamo razdoblje koje, smatra, nitko nije mogao predvidjeti. Na pitanje jesu li možda istrčali s prozivkama Gradske plinare i gradske vlasti da se nije na vrijeme pobrinula za osiguranje plina po nižim cijenama, premijer Plenković je odgovorio da su u Zagrebačkom holdingu mogli znati da će biti poskupljenja plina kad se u ljeto donosila odluka o cijenama, dok se za državne ustanove to dogovaralo u veljači, nekoliko mjeseci prije.

To što je do 1. travnja zamrznuta cijena plina za kućanstva, sprečava se udar na građane, ponovio je Plenković. Uz ostalo, ministar Ćorić je najavio i da će Vlada u predviđenom roku pokrenuti reviziju pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom u slučaju Ina – MOL. Taj rok istječe danas.

– Sve je spremno, ovakvi zahtjevi se u pravilu podnose zadnji dan roka – istaknuo je Ćorić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije