Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada predstavila nacionalni program reformi: Glavni cilj je jačanje konkurentnosti gospodarstva

Naši restauratori mogu pomoći Francuzima, imaju mnogo iskustva u obnovi spomenika kulture nakon Domovinskog rata, kazao je premijer te dodao i kako čelnik najvećeg kineskog brodogradilišta u svibnju dolazi u Hrvatsku.
18. travnja 2019. u 11:30 35 komentara 1857 prikaza
Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nacionalni program reformi na 120-ak stranica detaljno razrađuje postignuti napredak Hrvatske u provedbi preporuka Vijeća EU, reformske prioritete i mjere ekonomske politike, kao i mjere za postizanje ciljeva strategije Europa 2020. 

O programu reformi na sjednici Vlade govorio je i premijer Andrej Plenković koji se pak na samom početku sjednice osvrnuo na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame. 

Plenković i Li Keqiang Premijer Plenković: 'Kinezi dolaze u Pulu i Rijeku vidjeti što se može učiniti s brodogradilištima'

- Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo nažalost imali stjecajem okolnosti, a to je zbog velikih materijalnih šteta koje su tijekom Domovinskog rata pogodile brojne spomenike kulture i mnoge sakralne objekte, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava - rekao je Plenković. 

- Ukoliko francuske vlasti izraze privolu da damo takvu vrstu potpore, ponudit ćemo ekspertizu naših stručnjaka - istaknuo je i zaključio kako se na taj način šalje "snažna poruka solidarnosti i prijateljstva u vezi katedrale koja je simbol Francuske, Europe i kršćanstva u zapadnoj Europi".

 

Premijer se zahvalio ministru Kujundžiću, ministrici Žalac i gradonačelniku Bandiću zbog suradnje i potpisanog sporazuma za projekt Nacionalne dječje bolnice.

- Osigurali smo 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz našeg operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ovim projektom želimo dugoročno riješiti pitanje dječje bolnice - naglasio je Plenković.

bez komentara Plenković odbio komentirati aferu Agram i kaznenu prijavu protiv Brkića

Nakon toga najavio je kako će početkom svibnja u Hrvatsku doći predstavnici najvećeg kineskog brodogradilišta.

- Riječ je o predsjedniku uprave China Shipbuilding Industry Corporationa. Vidjet ćemo kakvi su njihovi dojmovi i što mogu učiniti za brodogradilišta - dodao je.

Nacionalni program reformi

Glavni cilj Nacionalnog programa reformi (NPR) je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5 posto, istaknuo je Plenković.

NPR-om su po njegovim riječima utvrđena tri glavna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, koji se ostvaruju provedbom 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljenih u 100 aktivnosti.

Vlada - sjednica
1 / 7
Vlada - sjednica

Ti prioriteti su unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava.

Uz jačanje konkurentnosti, Plenković je "ključnim nacionalnim prioritetom" označio demografsku obnovu.

Govoreći o programu konvergencije RH za razdoblje od 2019. do 2022. godine, premijer je rekao je kako bi gospodarski rast u 2019. trebao biti 2,5 posto. 

- To je zdravi rast i nije temeljen na zaduženju i povećanju duga, nego obrnuto - manje zaduženja i duga, a zdravi i kontinuirani rast - rekao je Plenković.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Učinili smo sve da Kineze zainteresiramo za Uljanik i 3. maj

Kako je rekao, preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. godini višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta.

- To pokazuje kontinuitet odgovorne fiskalne politike. Naravno da nije bilo krize u brodogradilištima naš bi suficit bio veći - rekao je Plenković.

Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • than:

  Da mi je samo jedna kuna za svaki puta kada su nam političari (lijevi i desni) prodavali istu priču o reformama i jačanju konkurentnosti gospodarstva. Ali idu neki izbori. Jedino su još laži ostale.

 • Avatar hihi
  hihi:

  plan reformi ahahah pa ovo je sprdnja naroda kao ono sa "vjerodostojno"

 • stefj:

  Ne znam za reforme. Od kada je došla ova vlada, zapravo već prije s Oreškovićevom vladom, stalno se priča o nekom pojednostavljenju poslovanja i ukidanju dijela parafiskalnih nameta, a kad ono sve potpuno suprotno... Osim sitne kozmetike u porezima, parafiskalni ... prikaži još! nameti su veći i ima ih više, poslovanje je sve kompliciranije i troškovi poslovanja su veći... Jača se utjecaj države na tržište, jačaju se paradržavne institucije poput npr. FINA-e, jača birokracija itd. Ako su to reforme, bolje da ih nije niti bilo. Ako je poskupljenje struje 30% reforma, očito se reformom želi potjerati sva proizvodnja iz Hrvatske... Uglavnom, na dnu smo EU-a bez ikakve šanse da se pokrenemo, već samo čekamo da nas Bugarska prestigne. Birokracija je na samom svjetskom dnu i nema niti teoretske šanse da se i tu nešto popravi... Uostalom, sve se vidi po trendovima - strani investitori nas zaobilaze poput otoka gubavaca, pa moramo posegnuti za Rusima i Kinezima koji su naučeni raditi u Africi i na sličnim nesigurnim tržištima... Također o kvaliteti poteza vlade govore udruga Njemačkih poslodavaca, konzultantske kuće koje odrađuju pripreme i procjene investicija i slični. Uglavnom, ovi potezi imali su smisla da su se radili tamo 2008. Danas je za takvo sitno kokošarenje puno prekasno...