Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Učinili smo sve da Kineze zainteresiramo za Uljanik i 3. maj

– Za sve one koji dvoje o tome imamo li više ili manje koristi od članstva u EU, dobro je podsjetiti ih da smo u plusu 14,4 milijarde kune, a taj plus će se povećavati – rekao je premijer Plenković komentirajući podatke o uplatama u europski proračun
15. travnja 2019. u 09:58 40 komentara 1916 prikaza
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Premijer Andrej Plenković rekao je na jutrošnjoj sjednici Vlade da će ovih dana u Hrvatsku doći predstavnici kineske kompanije za brodogradnju u vezi s Uljanikom i 3. majem te da su napravili sve što su mogli da ih zainteresiraju za ta dva brodogradilišta.

Milijan Brkić Neslužbeno doznajemo Brkić ispitan u policiji: Presretao elektroničku poštu bivše supruge

Plenković se uvodno osvrnuo na jučerašnju komemoraciju u Jasenovcu rekavši da su osudili režim i izrazili pijetet te naglasili važnost njegovanja kulture sjećanja i kvalitetnog obrazovanja mladih. Plenković je također izrazio želju da se u Jasenovcu održava jedna zajednička komemoracija.

Prijenos sjednice uživo možete pratiti na našem portalu:

Plenković je komentirao i posjet kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj. 

– Ovo je bio naš šesti bilateralni susret u protekle dvije i pol godine – rekao je Plenković dodajući da su potpisali niz sporazuma te ostvarili kontakte.

Premijeri na katamaranu U OBILASKU GRADILIŠTA Plenković i Keqiang pritiskom gumba pokrenuli postavljanje najvećeg pilota

– Vjerujem da će to iznjedriti i veću trgovinsku razmjenu i konkretne poslove između naših i kineskih, ali i drugih poslovnih subjekata u zemljama srednje i istočne Europe – rekao je Plenković.

Najavio je i da će ovih dana doći predstavnici kineske kompanije za brodogradnju u vezi s Uljanikom i 3. majem.

– Napravili smo sve što smo mogli da ih animiramo i zainteresiramo za ova dva brodogradilišta – rekao je Plenković.

Plenković je naveo kako je Ministarstvo financija objavilo precizne podatke prema kojima smo od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja ove godine u europski proračun uplatili 19,7 milijardi kuna, a iz njega primili 34,1 milijardu kuna.

– Za sve one koji dvoje o tome imamo li više koristi ili manje od članstva u EU, dobro ih je podsjetiti da smo u plusu 14,4 milijarde kuna, a taj plus će se povećavati – rekao je Plenković.

Nesreća u Kuštanima: Motociklist poginuo u sudaru s kamionom Smrt na motociklu Sin mu poginuo 4 sata nakon rođenja kćeri: 'Bio sam najsretniji na svijetu, a onda...'

Na dnevnom redu, između ostalog, i Nacrt je konačnog prijedloga zakona o Pravosudnoj akademiji te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o provedbi Uredbe (EZ) br. 850/2004 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić rekla je, predstavljajući Prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana za pripremu i provedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020., da će nastojati da se tijekom predsjedanja dio aktivnosti, poput nekih konferencija i ministarskih sastanaka, osim u Zagrebu održi i u drugim dijelovima zemlje.

– Svaki angažman izvan Zagreba stajat će gotovo  dvostruko, ali vjerujemo da je zbog te slike koju ćemo slati šest mjeseci o Hrvatskoj i našoj sposobnosti iznimno važno da pošaljemo sliku ne samo iz glavnog grada već i iz drugih gradova i dijelova Republike Hrvatske – rekla je Pejčinović-Burić.

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i  financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Sjednica Vlade
1 / 14
Provedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini, za prihvaćanje dopune broj 2 Pisma ponude za nabavu pričuvnih dijelova za helikoptere Kiowa Warrior. Time se, kako je rekao ministar obrane Damir Krstičević, povećava lista pričuvnih dijelova koje će nam SAD, naš najveći strateški partner, isporučiti za održavanje helikoptera.

– Opremanjem Hrvatske vojske ovim helikopterima vraća se sposobnost izvidničko-borbeno-helikopterske komponente te se ostvaruje preduvjet za dugoročnu održivost te sposobnosti – rekao je Krstičević, dodajući da je ova dopuna financijski povoljna jer je naš trošak plaćanje PDV-a.

Također su prihvaćeni Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o dodjeli koncesije društvu Naturalis d.o.o., Vrlika, za zahvaćanje pitke vode radi prodaje (prirodne izvorske) vode na tržištu te Izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

[video: 29961 / ]
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • samo.jako:

    Odlično je da će se raditi pruga, treba im dati i luku Rijeka u koncesiju. Kopar će biti na aparatima, kao što je prirodno i kao što je odavno trebalo biti. Pa nek se kupaju i u Kopru, dobit će ... prikaži još! još malo mora za kojim toliko pate...

  • volosko:

    Dolazak Kineza i kineskih investicija je državnički potez na koji Brisel ne gleda blagonaklono, ali mi je drago da smo im pokazali zube. Grade nam most, još ako riješe i prugu nema nam kraja.

  • mirela.sulentic:

    U Jasenovcu treba biti samo jedna kolona-sluzbena.tko ne zeli sudjelovati u njoj ne mora se niti pojavljivati.najjaci su kad prigovaraju plenkiju jer pozdrava komemoraciju u bleiburgu pa normalno da podrzava kad su nevine hrvatske zrtve tamo.najbolje da nam zabranite da idemo u bleiburg.