Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Pratimo rast cijena nafte, od idućeg utorka moglo bi doći do snižavanja cijena goriva

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio popuštanje mjera
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2022.
u 11:26

Plenković je izvijestio da su ovih dana u tijeku vojne vježbe s hrvatskim saveznicima, francuskim i američkim zrakoplovstvom, poručivši kako je to važna poruka hrvatskoj javnosti da su saveznici i partneri uz nas

Na redovnoj sjednici Vlade RH, premijer Andrej Plenković najavio je daljnje ublažavanje epidemioloških mjera uvedenih zbog koronavirusa. Ustvrdio je i kako bi od idućeg utorka moglo doći do snižavanja cijena goriva za građane. 

Na dnevnom redu sjednice, radi suzbijanja poskupljenja goriva, bio je i prijedlog izmjene Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Na dnevnom redu je, također, bio prijedlog izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, kojom će se distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin.

Vlada je donijela i odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade RH. 

- S obzirom da se poboljšala opća epidemiološka situacija, omogućeno nam je daljnje ublažavanje mjera. Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima će se povećati, onih gdje nema COVID potvrda, a neće imati ograničenja ona događanja na koje dolaze ljudi s COVID potvrdama. Također, produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro. Mjere koje su važne za najmlađe, HZJZ i Ministarstvo znanosti planiraju ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa - naveo je uvodno premijer Andrej Plenković.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

- Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica - rekao je.

Plenković je izjavio je da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali letjelicu koja se srušila u Zagrebu kao pravu vrstu uzbune jer je tih dana bilo i drugih lažnih uzbuna, no svi su hrvatski parteri shvatili ozbiljnost situacije.

- Rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, vrlo je to zahtjevno s obzirom na to da takvih odsjaja i refleksija ima jako puno. Ona se pojavljivala, nije se pojavljivala, a bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna i podizanja borbenih dvojaca zbog situacija koje nisu imale ovakav karakter - pojasnio je. No, letjelica je pala u glavni grad Hrvatske, a s obzirom na tu činjenicu svi partneri shvatili su ozbiljnost situacije. 

- Tako je i mi doživljavamo, zato ćemo nastojati utvrditi najbitnije - kako je ta letjelica lansirana, odakle točno, tko i s kojom namjerom - rekao je Plenković.

Naveo je kako postoje tri scenarija - došlo je do pogreške, sabotaže ili je postojala namjera. 

- Ni sam NATO-ov sustav nije mogao to vidjeti ako ne dobije informaciju od onih čiji su radari najbliže - dodao je. Pouzdano se zna da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu

- Obavijestit ćemo javnost o svim detaljima kako ne bi bilo konfuzija, lažnih informacija, krivih komentara i ekspertiza bez uvida u ono što se stvarno dogodilo jer to nije dobro ni za javnost niti za one koji komentiraju nepotpune informacije - kaže Plenković.

Plenković je izvijestio da su ovih dana u tijeku vojne vježbe s hrvatskim saveznicima, francuskim i američkim zrakoplovstvom, poručivši kako je to važna poruka hrvatskoj javnosti da su saveznici i partneri uz nas u ovoj situaciji

Vezano za agresiju na Ukrajinu, koja traje već treći tjedan, kazao je kako je do sada u Hrvatsku ušlo oko 7200 izbjeglica

- Cijeli sustav funkcionira - prihvata, zbrinjavanja, privremene zaštite, integracije u škole, sve što želimo napraviti kao iskaz naše solidarnosti s onima koji su morali napustiti svoje domove tražeći sigurnost - istaknuo je Plenković te se osvrnuo na rast cijena goriva. 

- Pratimo na dnevnoj bazi rast cijena nafte. Od idućeg utorka moglo bi doći do snižavanja cijena goriva za naše građane - kaže Plenković. 

17.03.2022., Zagreb - NSK, 108. sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenkovic, Tomo Medved. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar Tomo Medved osvrnuo se na najnovije informacije vezane uz potres i proces obnove. 

- Ugovorena je izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća sa 10 izvođača radova, a u tijeku su ocjene ponuda za dodatnih 78 zamjenskih obiteljskih kuća - naveo je. 

Ministar Vili Beroš naveo je kako je u Hrvatskoj zabilježen blagi rast broja novooboljelih od koronavirusa, no pad hospitaliziranih je u padu. 

- Što se tiče pružanja zdravstvene skrbi građanima Ukrajine, od 5. veljače pruženo je ukupno 1256 usluga zdravstvene zaštite. Hospitalizirano je sedam osoba, a na bolničkom liječenju trenutno je jedna osoba - kaže. 

Davor Božinović osvrnuo se na ublažavanje mjera. - Zdravstveni sustav više nije opterećen kao nedavno - tvrdi. 

- Stožer je donio nekoliko odluka kojima se ublažavaju uvedene nužne epidemiološke mjere. U odluci o ograničavanju okupljanja najbitnije promjene su da na javnim okupljanjima može biti 200 osoba umjesto 100, a ako svi imaju COVID potvrde nema ograničenja. Prije je broj bio 200. U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, umjesto 50. Ako svi imaju potvrde, ograničenja nema. Okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata - kazao je te dodao kako je radno vrijeme isto za ugostiteljske objekte.

- Na prijedlog Ministarstva rada, izmijenjena je odluka kojom su uvedene sigurnosne mjere obveznog testiranja ili predočenja dokaza u djelatnosti socijalne skrbi. Bit će izuzeti centri za socijalnu skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici - dodao je Božinović te naveo kako će sve odluke stupiti na snagu sutra, 18. ožujka

Umanjena naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište

Vlada je donijela uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema do sada važećoj uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg objasnio je da je smisao Vladine stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe uslijed ukrajinske krize

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se radi dodatne zaštite potrošača intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.

Zabrana novog zapošljavanja u javnim i državnim službama

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja u javnom i državnom sektoru Vlada je donijela odluke o zabrani novog zapošljavanja u državnim i javnim službama na neodređeno i određeno vrijeme, kojima su uređene i iznimke te uvjeti za eventualno novo zapošljavanje. Zabrana zapošljavanja u državnoj i javnoj službi bila je propisana Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za 2020., odnosno za 2021. godinu, no ne i Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za ovu godinu.

Stoga je Vlada na sjednici donijela dvije nove odluke - o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama te o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, kao i uredima i drugim stručnim službama Vlade.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.

Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojem je predlagatelj Državna geodetska uprava i dio su provedbe mjera iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.

Izmjenama se, naime, propisuje ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina i infrastrukture, registra zgrada, prostornih jedinica i geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka, kao i naplata upravnih pristojbi.

Izmjene su poslane u hitnu proceduru kao jedna od mjera koju se Hrvatska obvezala provesti s ciljem pridruživanja Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) i bankovnoj uniji, a rok provedbe mjera za ulazak u ERM II je kraj ožujka.

Na sjednici je prihvaćen i Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske. Cilj je suradnje potpora i povezivanje stručne, znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti pravnih fakulteta s radom Vlade i njenih stručnih službi i radnih tijela te tijela državne uprave. Temeljem Sporazuma osnovat će se radna skupina od deset članova u kojoj će Vlada imenovati suvoditelja i četiri člana, a pravni fakulteti i Akademija po jednog člana.

Ključne riječi

Komentara 9

PP
ppa
12:48 17.03.2022.

Kako se sam zapetljava u svoje klupko laži. Pokušava biti bitan i važan, a ne shvaća da je većina naroda progledala. Opet će biti samo puno mahanja ručicama i ja, ja pa ja....

Avatar Brnjo
Brnjo
11:53 17.03.2022.

Referendum!

TR
Tripoli
12:50 17.03.2022.

Nemojte niš snizavat..ovo vam je pravo vrijeme da pojradete ovo još malo od naroda...cak bi rekel idealno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije