Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA Vlade

Orešković: Proračun će biti gotov 10. ožujka. Obećali smo građanima reforme. Idemo u pravom smjeru

Vlada Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
17.02.2016.
u 10:40

Poručio je da ministar financija Zdravko Marić i on čak i vikendima rade na proračunu, pa se našalio da je ministar Marić već dobro upoznao i njegovu obitelj.

Premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade najavio je da će proračun biti gotov 10. ožujka. Premijer je, očito nakon atmosfere u kojoj su javnoj komunikaciji prevladale ideološke teme, imao potrebu fokus vratiti na reforme i gospodarske poteze. 

- Ministar Marić i ja smo sa većinom ministara već imali sastanke. Ovaj proračun je naš proračun, obećali smo građanima reforme i oni to očekuju od nas. Još neke stvari trebamo pokrenuti, ali idemo u pravom smjeru - rekao je na početku premijer Orešković. Poručio je da ministar financija Zdravko Marić i on čak i vikendima rade na proračunu, pa se našalio da je ministar Marić već dobro upoznao i njegovu obitelj.  Premijer je najavio da će i danas, prije odlaska u Bruxelles, obaviti razgovore s ministrima oko proračuna.

- Sreo sam se brojnim gospodarstvenicima posebno sa onima iz IT sektora. Tu ima potencijala. Našao sam se i sa 50 veleposlanika, teme su bili gospodarstvo i naši programi. Imao sam i radnu večeru sa veleposlanicima izvan EU imali su pozitivne komentare na naš program. Svi oni su uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora - rekao je premijer Orešković.  - Našao sam se sa brojnim investitorima i stranim ulagačima. Potencijal je velik, problem vide u našim propisima koji su komplicirani. Moramo to promijeniti kako bi povukli investicije - rekao je Orešković.

Pet ključnih točaka  

Ponovio je pet ključnih točaka ove Vlade. To su aktiviranje 500 milijuna eura iz mrtvog  kapitala za smanjivanje javnog duga. Zatim, razgovarao je s HBOR-om, HAMAG-on i bankama da se iz EU fondova osigura 500 milijuna eura za male i srednje poduzetnike. Treća točka je novac iz EU fondova koji su na raspolaganju Hrvatskoj – 10,7 milijardi eura. Četvrta točka su investicije u energetski i turistički sektor, a peta točka je proračun.  - Što prije ćemo aktivirati 500 milijuna eura iz mrtvog kapitala, najveći dio ćemo iskoristiti da bi smanjili dug. Stvorit ćemo fond za male i srednje poduzetnike, to je isto 500 milijuna eura. Iskoristiti ćemo i fondove iz Europske unije. Kod investicija je glavna tema energetski sektor i turizam. Na proračunu smo počeli raditi - rekao je Orešković. - Idem u Bruxelles, veselim se. Zvao me premijer iz Nizozemske, glavna tema su migrantska kriza i Brexit. U ponedjeljak sam u Londonu. Bit će prilike da se više čuje o Hrvatskoj. Imamo dosta posla, ali smo na pravom putu - kazao je na počeku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković.

Vlada je osnovala partnerska vijeća Jadranske i Kontinentalne Hrvatske. Ministri su odobrili uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o tijelima u sustavu upravljanja i kontrole korištenja strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ministri su prihvatili izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te će ga dostaviti Saboru. Usvojeno je i izvješće o radu Povjerenstva za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova za 2015. godinu. Vlada je poslala mišljenje Ustavnom sudu o izmjenama Obiteljskog zakona u kojem stoji da će "putem Ministarstva socijalne politike i mladih osnovati radnu skupinu stručnjaka na području obiteljsko-pravne zaštite, koji će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona".

Na sjednici Vlade ministri su odobrili dodatni novac za troškove zbrinjavanja i prijevoza migranata kroz Hrvatsku. Ravnateljstvu za robne zalihe su iz proračunske zalihe odobrili 410 tisuća kuna, a DUZS-u dodatnih 1,6 milijuna kuna.

 

>>Još nema ministra branitelja, HDZ najavljuje iznenađenje

>>Predstavnici MMF-a danas stižu u Hrvatsku, glavna tema priprema proračuna

Komentara 66

ST
stefj
08:56 17.02.2016.

Promjene obiteljskog zakona? A to je onaj zakon donesen po načelu ne priznajem niti jedan sud osim suda partije... Ajde da se popravi taj brzopleto donesen zakon pun rupa i nelogičnosti.

VE
verakruz
09:10 17.02.2016.

Maknite više onu ružnu crvenu boju sa loga Vlade RH! Vratite nam plavu!

LU
Lujo123
09:19 17.02.2016.

Hajd nadam se da će se u novom zakonu reći što je prirodno, a što neprirodno, što je bolesno, a što je zdravo, što je jedino za djecu dobro, a što je pogibeljno i da će se ispraviti sve ono bolesno, fašisoidno, nakaradno, destruktivno, mazohistično dekadentno, ekstremno liberalno i td. što je progurano pod utjecajem svjetskog masonskog pokreta, divnog američkog dekadentnog zakonodavstva uz pomoć besne pušić soroš i njenih istomišljenika iz redova raznih paradista, a sve našim hrvatskim proračunskim kunama (km,oje im se toliko gade, a koje toliko vole - to je tzv. paradoks koji u tim htvatofobima izaziva tzv. podvojenu osobnost ili po njihovom "ličnost"). Hajd hvala Gospodinu da i to dočekasmo poslije dugih godina tlačenja i pljačkanja proračuna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije