Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJA

Još nema ministra branitelja, HDZ najavljuje iznenađenje

11.02.2016., Zagreb - Na trecoj sjednici Vlada RH je, uz ostalo, raspravljala o prijedlogu amandmana Vlade Republike Hrvatske na konacni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasnistvu Republike Hrvatske. Vlaho Orepic,
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.02.2016.
u 08:13

Ministri će ipak sami birati zamjenike i pomoćnike jer se pokazalo da je Vijeće za suradnju presporo i prekomplicirano

Iako jučer nije održan sastanak Vijeća za suradnju, danas rano ujutro prije sjednice Vlade održat će se sastanak užeg kabineta Vlade Tihomira Oreškovića, iz čega proizlazi da će se današnja imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara odraditi mimo Vijeća. Zbog sporosti u odlučivanju tog tijela, ministri će sami donijeti odluku o novim zamjenicima i pomoćnicima.

Nadvlada zakazala

To se dalo naslutiti već potkraj prošlog tjedna jer su HDZ-ovi ministri, a vjerojatno i Mostovi, u svojim središnjicama razgovarali s kandidatima za pomoćnike i zamjenike. Ono što su mediji odmah u startu najavljivali, da će Vijeće za suradnju samo komplicirati izbor kandidata i da je nelogično da Vijeće bira zamjenike i pomoćnike ministrima, očito su sada shvatili i politički tvorci Vijeća za suradnju. Uostalom, informacije koje su izlazile s Vijeća za suradnju samo su pridonosile razdoru između HDZ-a i Mosta. Izgleda da je nadvladi došao kraj kada je riječ o kadroviranju, a i zaista je bilo nesuvislo da ministri nemaju mogućnost izbora svojih suradnika, pogotovo kada je riječ o dužnosničkim funkcijama koje se politički imenuju. U Mostu kažu kako im je cilj da danas na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bude imenovano oko 80 posto zamjenika i pomoćnika. No, to treba uzeti s rezervom jer će konačna odluka pasti tek danas rano ujutro na užem kabinetu.

U Domoljubnoj koaliciji doznajemo, iako Vijeće jučer fizički nije održano, da su se partneri u Domoljubnoj koaliciji telefonski koordinirali i konzultirali. Iako danas u Vladi neće biti svi zamjenici i pomoćnici, u Domoljubnoj koaliciji kažu da je 99 posto imena usuglašeno. I dalje ostaje shema da je zamjenik Mostov gdje je ministar HDZ-ov, odnosno obrnuto, ali se odustalo od Mostove ideje da imaju vertikalu u ministarstvima, odnosno da su u “njihovim” ministarstvima svi njihovi pomoćnici. Tako će pomoćnici biti miješani, dakle i HDZ-ovi i Mostovi, jer je intencija otpočetka bila da se ministarstva ne dijele na HDZ-ova i Mostova. Tako se neće dijeliti ni nadzorni odbori i upravna vijeća javnih poduzeća, iako je Most htio da im pripadnu poduzeća koja su u resorima “njihovih” ministarstava. Prema nekoj računici, Mostu bi trebala pripasti oko četvrtina javnih tvrtki, a Domoljubnoj koaliciji, dakle HDZ-u i partnerima, tri četvrtine.

Idući tjedan bi se trebalo dogovarati o članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća javnih poduzeća, a sada je upitno hoće li to ići kroz Vijeće za suradnju ili će se to kadrovirati nekako drukčije. Danas u Vladi neće biti imena novog ministra branitelja, a Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, najavio je da će novi ministar, ako se ta varijanta ostvari, biti “specifičan”. Dolazit će iz braniteljskog miljea, ali još nekoliko dana njegovo se ime neće službeno znati.

– Ako smo mogli čekati dva tjedna, otkako je otišao ministar Crnoja, onda možemo pričekati još nekoliko dana – rekao nam je jučer Karamarko dodajući da se još mora obaviti nekoliko razgovora.

Opekli se s Crnojom

Iako je jučer Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, na televiziji izjavio kako je HDZ-ov kandidat za ministra branitelja Mladen Karlić, dugogodišnji gradonačelnik Vinkovaca, iz više izvora u vrhu HDZ-a to je demantirano.

U HDZ-u se doznaje da se nije htjelo brzati s odlukom o ministru branitelja, pogotovo nakon što su se opekli s Mijom Crnojom, a vrlo vjerojatno da i branitelji kojima su nuđene te funkcije, nakon slučaja Crnoja, nisu za to bili zagrijani.

>> Ministar branitelja treba biti general HV-a koji zna probleme i pridonosi zajedništvu

>> Ćorić: Mladen Karlić HDZ-ov je kandidat za ministra branitelja. Karlić: Nitko me nije kontaktirao

Komentara 88

ES
esseker71
10:08 17.02.2016.

Interesantno da nijedan portal osim Max portala nije prenio ovu vijest pa se nema gdje ni prokomentirati, a ljudi ocito ne znaju. "Podsjetimo da su tri Srbina iz Vukovara metalnim šipkama šipkama napali 20-godišnjeg Hrvata Tomislava i nanijeli teške tjelesne ozljede. Policija je nekoliko sati kasnije privela 19-godišnjaka i 22-godišnjaka dok je treća osoba do danas bila u bijegu."

Avatar ČEPlN
ČEPlN
09:47 17.02.2016.

branitelji u satoru mirno prosvjeduju, tamo se ne cuga, ne pusi, ..... tamo se boga moli za jedinu domovinu

Avatar comparator
comparator
09:05 17.02.2016.

Zašto se osjećam kao da smo pobijedili JNA ali su na vlasti još uvjek jugo-komunisti ? Do odgovora koji je porazan lako je doći jer se navodi kako su Hrvati u zarobljeništvu takve politike koju provodi SDP i službe koje je zauzeo unutar sustava. Iz događaja koji su za nama vrlo dobro se vidi kako vladaju tajnim službama jer kako bi tako lako imali naše podatke koje vješto koriste u ampanjama .Nama je trenutno važnije razotkriti tu mrežu povezanu s medijima i onemogućiti prevlast nad institucijama neprijateljima Hrvatske koji indirektno vladaju našim resursima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije