Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje dužnoviću

Vještak Maštruko: Isključujem mogućnost prijateljske vatre

godišnjica pljačke rba (1)
Arhiva
05.05.2010.
u 14:46

I dalje je nejasno na koji je točno način mladi policajac Ivan Grbavac ubijen.

ZAGREB - Isključujem mogućnost prijateljske vatre, a potpuno isključujem mogućnost da je Ivan Grbavac stradao od bilo kakvog drugog zrna osim zrna s čeličnom jezgrom iz automatske puške - kazao je danas među ostalim vještak dipl. ing. Vojin Maštruko odgovarajući na pitanje suca Vladimira Vinje, predsjednika sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda.

Suca je naime zanimalo postoji li neka druga, makar i teoretska mogućnost da je policajac Ivan Grbavac poginuo od hica iz nekoga drugog oružja. Naime, na suđenju su na površinu isplivali i propusti počinjeni za policijskog očevida pa je tako i dalje nejasno na koji je točno način mladi policajac ubijen.

Za smrt mladog policajca, kojem je danas godišnjica smrti, tereti se Kazimir Dužnović. Dužnović je osim za smrt Grbavca optužen i za ranjavanje još petorice njegovih kolega u koje je, prema optužnici, pucao iz kalašnjikova, a svi oni su nastradali za pljačke poslovnice RBA banke u Sesvetama 5. svibnja 2009.

Vojin Maštruko, koji je na prethodne dvije rasprave iznio svoj nalaz, čijoj je istinitosti prigovorila obrana, jučer je sudskom vijeću objašnjavao neke navode iz njega. U nalazu je tako naveo da je mladi policajac ubijen iz rikošea čudne putanje, a tvrdio je da takvog hica nema nigdje u specijaliziranoj literaturi.

- Rekonstruirati putanju rikošea u praksi je teško i opasno. Rekonstrukcija u konkretnom slučaju mogla bi se napraviti pod uvjetom da se rekonstruira identična podloga i identično streljivo, a za to bi trebalo do dva mjeseca - kazao je vještak.

- Sud nema ni mogućnost ni sredstva reproducirati cijeli događaj u tančine - odgovorio mu je na to sudac.

Maštruko je zatim ustvrdio da je strijelnu ranu kakva je nađena na Grbavcu (ulazna rana na leđima, izlazna na glavi) mogao napraviti samo projektil s čeličnom jezgrom.

-  No taj projektil zbog nekog razloga nije nađen - kazao je na koncu Maštruko.

Još je objašnjavao djelovanje kinetičke energije na brzinu projektila, a na koncu je ustvrdio i da je Dužnović mogao ispaliti tri hica prema Grbavcu s mjesta gdje se nalazio, a da ne pogodi staklena vrata između. Suđenje se nastavlja danas kada bi trebala svjedočiti dvojica policajca koja su radila očevid.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
karlo69
21:49 06.05.2010.

admine, dragi prijatelju.. daj barem ti onda nekakav komentar... tužno, jadno i prazno kako u cijeloj zemlji tako i na ovom mjestu.. smrt korupciji i korumpirašima!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije