Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od sto jahača i 68 zaprega došlo je po blagoslov u M. Bistricu

Domaćin, načelnik općine Stjepan Muhek, goste je dočekao s gvircom i medenjacima, a svima je podijelio i monografije
23. kolovoza 2010. u 16:45 2 komentara 314 prikaza
'22.08.2010. Marija Bistrica - 8. po redu vozocasce konjskih zaprega u Mariji Bistrici. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/5

U nedjelju ujutro pet kilometara dugu cestu između Zlatar Bistrice i Marije Bistrice ispunilo je više od 68 konjskih zaprega i čak 100 jahača iz čitave Hrvatske, ali i iz Slovenije, Italije i Mađarske, koji su sudjelovali na 8. vozočašću u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Putevima romara

Vozočašće koje organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapine postalo je tradicija: – Krenulo je na našu inicijativu jer smo se sjetili da su se nekada romari koji bi do Zlatar Bistrice došli vlakom u Mariju Bistricu vozili na kolima. Svake godine pridruži nam se sve više jahača i zaprega – zadovoljan je predsjednik udruge organizatora Mirko Majsec, koji dodaje da iz godine u godinu ponude i neke novosti pa je tako ove nedjelje u vozočašću prvi put sudjelovao četveropreg lipicanaca iz ergele Đakovo u kojemu se uz generala Branka Borkovića, mladog jastreba, vozio i župan Siniša Hajdaš Dončić.

Dolazak kolone konjanika i kočija najavio je na trgu Dragutin Bračević s prekrasnim peršeronom, francuskim princem – Tornaro der Boys.

Gvirc i medenjaci

Stjepan Muhek, načelnik općine, dočekao je goste na trgu te ih ponudio gvircom i medenjacima, a svi su dobili i monografiju Marije Bistrice. Nakon bistričke dobrodošlice slijedio je blagoslov konja i zaprega. Vozočašće se održavalo pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a hodočasnike je pratila Limena glazba Selno.

– Na vozočašću sudjelujem svake godine i mnogo mi znači. Mi konjari moramo se družiti, a vozočašće je za to prava prilika. Uvijek je lijepo, blagoslovimo konje, stvaramo prijateljstva, a konji su već uhodani i naučeni na to pa im nije teško – kaže Zvonko Pavlić, koji je u Mariju Bistricu stigao iz Novoselac Križa u Zagrebačkoj županiji. Jedan od najmlađih jahača, 15-godišnji Nikola Dudaš, jahao je konja Šoguna.

– Ovo je treća godina da sudjelujem na vozočašću. Odlično je, uvijek ponesem kući lijepe uspomene. Jašem od devete godine – kaže Nikola, a jedna od jahačica, Snježana Zeni, predsjednica Hrvatske udruge uzgajivača haflingera iz Oroslavja, kaže:

– Sve je lijepo organizirano, a najviše mi se sviđa sklad između svih vrsta konja, njihova mirnoća. Nema grubosti sa životinjama.

Pozornost su plijenili i rasni arapski konji, ali i brojni sudionici iz svih krajeva Hrvatske u originalnim narodnim nošnjama. Mnogi od njih krenuli su na put ranom zorom kako bi bili dio ove manifestacije. Sudionici vozočašća s ostalim su vjernicima i hodočasnicima na bartolovskom hodočašću sudjelovali i na misi koju je u crkvi na otvorenome vodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Gothard:

    Europski Oglasnik za nekretnine i turizam. Besplatno oglašavanje. MamaMia.com

  • Stjepan:

    ...lijepo, krasno, samo tako se napreduje, plemenitim se pokorava divljeg napasnika, zzivjeli....