Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Više od polovine građana živi lošije nego u prosincu i misli: Bit će i gore!

Kontejner, kopanje po smeću
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
22.06.2014.
u 10:00

Manje od sedam posto građana osjetilo je poboljšanje standarda u posljednjih šest mjeseci, pokazuje istraživanje

Indeks ekonomskih očekivanja pokazuje da je prosječni hrvatski građanin poprilično pesimističan u pogledu financijske budućnosti. Indeks tako iznosi 36, što na skali od 0 do 100 bodova pokazuje pesimizam. Građani su u istraživanju koje je provela agencija Vectura 12. lipnja, na uzorku od njih 500, tvrdili da žive lošije nego prije šest mjeseci. Čak 52,4 posto ispitanika živi lošije, a njih oko 40 posto tvrde da žive jednako kao i prije pola godine. Manje od sedam posto građana osjeća poboljšanje standarda. Vlada pesimizam i u pogledu budućnosti pa tako gotovo 56 posto građana misli da će situacija krajem godine biti još lošija, a samo šest postao ispitanika vjeruje da će živjeti bolje.

Iako bi se očekivalo da starija populacija živi najlošije ili da je kod te skupine izražen pesimizam, istraživanje pokazuje da je strah od budućnosti izražen najviše kod građana u srednjoj dobi.

Oko dvije trećine građana u dobi od 40 do 49 godina tako je u šest mjeseci izgubilo dio standarda, a isto toliko ih očekuje i da će im se financijska situacija dodatno pogoršati. Mladi su očekivano optimističniji pa ih oko četiri posto vjeruje da će se situacija u pola godine znatno poboljšati.

>> Samo Rumunjska i Bugarska imaju niži kupovni standard od nas

Komentara 22

UN
unbekant
10:29 22.06.2014.

Vazno je da Tomasicka,potrosila 300 tisuca kuna za jednu veceru s europskim dzabicarima u Londonu,vazno je da je Sander uzeo od madjara 10 miljona eura mita,i prodo INU u bescjenje,vazno je da je na paradu ponosa u Splitu potroseno na policiju 1 milijon kuna,vazno je da ce nam sada FIFA poslati iz Brazila cestitku od cca 500 tisuca kuna za one sramotne uzvike i razno razne zastave iz mracne proslosti,sto su isticane u Brazilu,…….i sto je najgore od osamostaljenja,je uspila vlada hdz unistiti cca 500 tisuca radnih mjesta,i hdz je uspijo od opljackati Hrvatsku drzavu za nekoliko 100 milijardi eura za vreme svoje vladavine,a sto jadni narod "hrani"se po kontenjerima,ma koga briga,to je besplatno,nikad od doba Matije Gupca,ni je Hrvatskom radniku i seljaku bilo gore……...

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
10:41 22.06.2014.

Ma ljudi da li je to moguće, uzviknuo bi pok. Mladen Delić! Toliki pesimizam iliti defetizam kod domicilnih Hrvata u slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj, te članici euroatlanske zajednice naroda mi je kao promatraču iz dijaspoe potpuno nerazumljiv. Istina ne mogu biti svi biti dobitnici nacionalne i demokratske tranzicije, ali je zato za sve osiguran u svijetloj budućnosti raj na nebu. Tih malo tuce optimističkih zadovoljnika pripadaju veledomoljubnoj eliti, koja se oslobodjenjem izborila za svoj raj na zemlji, a pučina treba pričekati malo na nebeski (sitno u odnosu na vječnost), koji ih ne može minuti kao Božije pravednike. Do tada može uživati u našim državnim simbolima i drugim atributima, proslavama, paradama i kojekakvim drugim šaradama, uspješnim takmičenjima naših sportaša i drugim igrama. Ako već nema ni suha kruha, ima dovoljno igara da zaboravi na kruljenje u želucu, zar ne?

Avatar slavonskivragec
slavonskivragec
12:42 22.06.2014.

u hrvatskoj je problem korupcija i nesposobnost političara da bilo Šta pokrenu, bez industrijske proizvodnje nećemo mi nigdje, ljudima se trebaju povećati plaće da bi kupovna moć narasla, jer onda bi se time pokrenula i država. u hr vi više nemamo srednju klasu. imamo teške bogataše i još teže siromašne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije