Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Virus zapadnog Nila ili Zapadnog Nila? Evo što je ispravno

Primjeri Zapadni Nil i zapadna Europa ne potpadaju pod isto pravopisno pravilo
14. rujna 2018. u 15:12 8 komentara 1983 prikaza
komarac
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, oglasio se povodom učestalog pogrešnog pisanja naziva za virus podrijetlom iz Zapadnoga Nila, koji je u posljednje vrijeme česta tema u medijima. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje zato donosi jezični savjet o pravilnome pisanju toga naziva.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti četvero pacijenata je u kritičnom stanju zbog zaraze virusom zapadnog Nila Groznica Zapadnog Nila Četvero kritično - zbog uboda komarca dobili upalu moždane ovojnice

Budući da se na prvi pogled može činiti da je taj primjer usporediv s nazivom zapadna Europa, iz Instituta nude i dodatan jezični savjet u kojemu je objašnjeno zašto primjeri Zapadni Nil i zapadna Europa ne potpadaju pod isto pravopisno pravilo.

- Izraz Zapadni Nil u nazivu virusa ne označava zapadni tok rijeke Nila, zbog čega se katkad pogrešno pretpostavlja da treba pisati virus zapadnoga Nila, nego označava službeno ime pokrajine/regije u državi Ugandi u Africi, u kojoj se taj virus prvi put pojavio 30-ih godina 20. stoljeća. U skladu s pravilom da se u službenim višerječnim zemljopisnim imenima područja i pokrajina velikim početnim slovom piše prva riječ te riječ koja je i sama ime, piše se i ime te regije Zapadni Nil te je pravilno pisati virus Zapadnoga Nila. Od imena Zapadni Nil moguće je izvesti pridjev zapadnonilski te bi, iako takav naziv nije ustaljen u praksi, naziv virusa mogao glasiti i zapadnonilski virus. Takav je zapis u skladu s drugim nazivima bolesti, virusa i sl. koje tvore pridjev izveden od zemljopisnoga imena i imenice, primjerice, španjolska gripa/groznica ili štokholmski sindrom - navodi Željko Jozić.

mogući novi slučajevi Testirat će krv dobrovoljnih davatelja zbog pojave virusa Zapadnog Nila

S druge strane, ne piše se Zapadna Europa već zapadna Europa.

- U skladu s pravopisnim pravilom da se malim početnim slovom pišu riječi koje etnički, gospodarski, kulturološki ili politički određuju zemljopisno ime (donje Međimurje, gornja Posavina, hrvatsko Podunavlje, istočna Europa, južni Jadran, sjeverna Istra, srednja Dalmacija, srednji Jadran, zapadna Europa, zapadna Slavonija), ali nisu dio kakva službenoga zemljopisnoga ili povijesnoga imena (npr. pov. Zapadno Rimsko Carstvo, planinski masiv Zapadni Kordiljeri, pokrajina Zapadni Nil u Ugandi), pravilno je pisati i zapadna Europa jer se pridjevom zapadni samo prostorno određuje područje Europe te nije riječ o službenome imenu zemljopisnoga područja u Europi - navodi Jozić.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Zagy154:

  ovima kaj se bore za život jako bitno

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Jedino ispravno je ne dobiti ga!

 • Diesel:

  Jako lose odradjen pravopis i mepotrebno kompliciran. Ne moze se uvjek znati jeli neko geografsko podrucije odredjeno ili ne odredjeno.