Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedoumice

Virus zapadnog Nila ili Zapadnog Nila? Evo što je ispravno

komarac
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
14.09.2018.
u 15:12

Primjeri Zapadni Nil i zapadna Europa ne potpadaju pod isto pravopisno pravilo

Dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, oglasio se povodom učestalog pogrešnog pisanja naziva za virus podrijetlom iz Zapadnoga Nila, koji je u posljednje vrijeme česta tema u medijima. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje zato donosi jezični savjet o pravilnome pisanju toga naziva.

Budući da se na prvi pogled može činiti da je taj primjer usporediv s nazivom zapadna Europa, iz Instituta nude i dodatan jezični savjet u kojemu je objašnjeno zašto primjeri Zapadni Nil i zapadna Europa ne potpadaju pod isto pravopisno pravilo.

- Izraz Zapadni Nil u nazivu virusa ne označava zapadni tok rijeke Nila, zbog čega se katkad pogrešno pretpostavlja da treba pisati virus zapadnoga Nila, nego označava službeno ime pokrajine/regije u državi Ugandi u Africi, u kojoj se taj virus prvi put pojavio 30-ih godina 20. stoljeća. U skladu s pravilom da se u službenim višerječnim zemljopisnim imenima područja i pokrajina velikim početnim slovom piše prva riječ te riječ koja je i sama ime, piše se i ime te regije Zapadni Nil te je pravilno pisati virus Zapadnoga Nila. Od imena Zapadni Nil moguće je izvesti pridjev zapadnonilski te bi, iako takav naziv nije ustaljen u praksi, naziv virusa mogao glasiti i zapadnonilski virus. Takav je zapis u skladu s drugim nazivima bolesti, virusa i sl. koje tvore pridjev izveden od zemljopisnoga imena i imenice, primjerice, španjolska gripa/groznica ili štokholmski sindrom - navodi Željko Jozić.

S druge strane, ne piše se Zapadna Europa već zapadna Europa.

- U skladu s pravopisnim pravilom da se malim početnim slovom pišu riječi koje etnički, gospodarski, kulturološki ili politički određuju zemljopisno ime (donje Međimurje, gornja Posavina, hrvatsko Podunavlje, istočna Europa, južni Jadran, sjeverna Istra, srednja Dalmacija, srednji Jadran, zapadna Europa, zapadna Slavonija), ali nisu dio kakva službenoga zemljopisnoga ili povijesnoga imena (npr. pov. Zapadno Rimsko Carstvo, planinski masiv Zapadni Kordiljeri, pokrajina Zapadni Nil u Ugandi), pravilno je pisati i zapadna Europa jer se pridjevom zapadni samo prostorno određuje područje Europe te nije riječ o službenome imenu zemljopisnoga područja u Europi - navodi Jozić.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 8

ZA
Zagy154
16:38 14.09.2018.

ovima kaj se bore za život jako bitno

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
16:23 14.09.2018.

Jedino ispravno je ne dobiti ga!

DI
Diesel
16:13 14.09.2018.

Jako lose odradjen pravopis i mepotrebno kompliciran. Ne moze se uvjek znati jeli neko geografsko podrucije odredjeno ili ne odredjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije