Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krše ugovor

Vijeće isključuje RTL zbog premalo informativnog programa

ivan lovreček
PIXSELL
02.02.2012.
u 16:18

RTL: Od Vijeća nismo ništa službeno dobili pa ne možemo ništa ni komentirati. U konstruktivnim smo razgovorima s Vijećem i ne znamo zašto bi nam se oduzela koncesija

RTL televizija će gotovo sigurno biti isključena iz etera! Pitanje je samo hoće li isključenje biti privremeno ili trajno. Naime, u ponoć istječe treća (posljednja) opomena koju je Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo RTL-u. Vijeće smatra da spomenuta televizija još od 2009. godine krši ugovor prema kojemu se obvezala da će 18 posto ukupnog programa činiti informativni program. Na temelju toga su, uostalom, i dobili nacionalnu koncesiju za emitiranje da 2014. godine. U Vijeću smatraju da informativnog programa na RTL-u nema ni deset posto.

Treća opomena

– Danas istječe opomena poslije koje će VEM moći kazati da RTL televizija nije postupila prema naputku kojim smo tražili da svoj program prilagode s programskom osnovom iz 2005. godine prema kojoj su i dobili koncesiju. Pošto četvrta opomena nije predviđena, Vijeću neće ostati ništa osim odluke o isključenju RTL-a iz etera. Za sada je preuranjeno reći hoćemo li izreći trajnu ili privremenu zabranu emitiranja – rekao je Zdenko Ljevak, predsjednik VEM-a, te pojašnjava da privremena zabrana može značiti isključenje RTL-a na “jedan sat, jedan dan, jedan mjesec ili jednu godinu”, odnosno da zakonom nije jasno propisana najmanja i najdulja vremenska kazna.

– RTL Hrvatska dobila je informaciju o privremenom oduzimanju koncesije RTL Televizije od medija. RTL Hrvatska također je primila na znanje izjavu predsjednika Vijeća za elektroničke medije da nikakva službena odluka nije donesena. Ne želimo komentirati nagađanja nego samo činjenice. A činjenica je da ništa službeno nismo zaprimili. U razgovorima smo s Vijećem, zadnji put prošli tjedan s predsjednikom Ljevakom, te ne vidimo razlog zašto bi naša koncesija trebala biti privremeno ili trajno oduzeta. RTL Televizija je od svoga osnutka u 2004. godini radila sukladno zakonima i propisima Republike Hrvatske – ističe se u priopćenju RTL-a.

Doznajemo da je problem nastao prije dvije godine, odnosno otkad je Vijeće preuzeo Zdenko Ljevak. Naime, od tada Vijeće RTL-ove emisije “Exkluziv” i “Exploziv” ne priznaje kao dio informativnog programa, pa posljedično tome udio “informative” u ukupnom programu RTL-a nije ni blizu potrebnih 18 posto. U međuvremenu je “Eksploziv” nestao iz programa. Unatoč tomu, tvrdi naš izvor s RTL televizije, udio informativnog programa iznosi tek nešto manje od 18 posto.

– Kad našem informativnom programu dodamo i "Exkluziv", dolazimo do udjela od 17,1 posto, odnosno tik do potrebnih 18 posto – kaže naš izvor. Odbacuje tvrdnje VEM-a da "Exkluziv" nije informativna već zabavna i sponzorirana emisija.

Nejasno definirano

– Ugovorom nije jasno definirano što je, a što nije informativa. Zašto je problem nastao tek 2009. kada "Exkluziv" emitiramo već šest godina? A zanima nas i kako to da Vijeće nema primjedbe na slične emisije konkurentskih televizija i ne proglašava ih sponzoriranim emisijama koje ne mogu ulaziti u kvotu informative – kaže naš sugovornik. Ljevak ne priznaje takve argumente i kaže da je Vijeće već bilo kaznilo NovuTV zbog emisije “Provjereno”, novčanom kaznom od 100 tisuća kuna, te dodaje da u RTL-ovu slučaju novčana kazna više nije opcija. Zdenko Duka, predsjednik novinarskog društva, protivi se drakonskoj kazni u vidu trajnog oduzimanja koncesije, premda kaže da mu "Exkluziv" ne djeluje kao informativna emisija.

Komentara 350

SB
sbb
16:39 02.02.2012.

Ne mogu vijerovat svim ovim josipovicevim \'pravednicima\' koji u ovom slucaju tako cvrsto tvrde da se zakon treba krsiti. Hocete jasiti na dva konja dragi moji.

Avatar Nomad09
Nomad09
22:49 02.02.2012.

RTL je bez konkurencije najveće smeće u ovom dijelu galaksije. Samo, nismo mi te sreće da im ukinu koncesiju. Uskoro kreće nova porcija Dadilje.

DU
durica
21:10 02.02.2012.

Jedino što bi se još moglo dodati - da se nadamo da će Vijeće biti uporno i održati svoju riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije