Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vidošević: Hebrangu je bolje da manje govori

Vidošević misli da je kapital u Hrvatskoj došao u krive ruke zbog pogrešne ekonomske politike koja nije vođena u jednoj ili drugoj Vladi, već u kontinuitetu od 15 godina.
09. prosinca 2009. u 17:48 32 komentara 3 prikaza
vidošević
Foto: Marina Buhin/VLM

VELIKO TRGOVIŠĆE - Predsjedničkom kandidatu HDZ-a bilo bi uputnije da manje govori. On je svojim vizijama i ponašanjem zapravo pridonosio jačanju direktnih protukandidata, prije svega mislim na Josipovića, pa i neke druge - komentirao je danas Nadan Vidošević, predsjednički kandidat za posjeta Tvornici tekstila Trgovišće u Velikom Trgovišću.

Na pitanje smatra li da mobilizacijom koja se događa unutar HDZ-a, odnosno činjenicom da se biračko tijelo zapravo pomalo dijeli, veće šanse dobivaju i nezavisni kandidati odgovorio je:

- Ono što je potrebno HDZ-u, a i cijeloj Hrvatskoj je okrenutost budućnosti, a ne hvatanje samih sebe za rep, kao mačke. U ozbiljnom smo trenutku i u takvim vremenima sitna dosjetka, štos ili uvreda protivnika ne znače baš ništa. Ključ je kakvu mi Hrvatsku vidimo sutra i tko je u stanju tu Hrvatsku voditi prema nečem boljem, a to je prije svega bolji standard građana.

Na pitanje je li država oštećena prodajom Ininih dionica, Vidošević je odgovorio kako mu je na to nemoguće odgovoriti jer nema elemenata.

- Sama činjenica da je Ina prodavana, a da prihodi od prodaje nisu otišli u kapital HBOR-a, nego su potrošeni, to je loše, a je li bilo nešto drugo, to moraju odgovoriti oni koji poznaju sve elemente. Ne bih se upustio ni u kakve spekulacije - odgovorio je.

Vidošević misli da je kapital u Hrvatskoj došao u krive ruke zbog pogrešne ekonomske politike koja nije vođena u jednoj ili drugoj Vladi, već u kontinuitetu od 15 godina.

- Hrvatska je dobila 30 milijardi eura od privatizacijskih prihoda u posljednjih 15-ak godina, a da ni jedna jedina lipa nije ušla u kapital HBOR-a, a to je zapravo poraz naše ekonomske politike, tako da je Ina samo jedna nesretna epizoda u cijelome nizu - kazao je Vidošević.

Posjet tvornici tekstila, kazao je, nije naznaka da nudi spasonosno rješenje preko noći, nego se nada da će oporavak u Sjevernoj Europi, ali i na američkom kontinentu donekle rasteretiti hrvatsku tekstilnu industriju koja uglavnom izvozi.

- Tekstilna i drvna industrija najviše su pogođene globalnom krizom jer su i bile potpuno orijentirane prema svjetskom tržištu. Moj posjet tvornici tekstila je zapravo poruka tekstilcima da se na njih računa, da su oni grana koju su mnogi otpisivali tvrdeći da je to vrijeme iza nas, a pokazalo se da je tekstilna industrija vitalna, prije svega zato što je od svojih početaka bila oduvijek orijentirana na globalno tržište i nije nikad živjela od specijalnog statusa i tretmana kao mnogi drugi na nacionalnom tržištu – kazao je Vidošević, no ne misleći pri tome na brodogradnju u koju je uloženo više nego u tekstilnu industriju, jer su tekstilna i drvna industrija te brodogradnja dijelili istu sudbinu.

- Imali su visoke ulazne domaće troškove, a robu su plasirali na globalnom tržištu po krajnje nepovoljnom tečaju, gdje im ni kamatna politika nije pomagala da bi barem dio nekontroliranih društvenih troškova u posljednjih desetljeće i pol na neki način kompenzirali i bili konkurentni na globalnom tržištu. Ipak, profitirala je ekonomija. Kad govorim o onima koji su profitirali na teško zarađenom euru koji je dolazio kroz tekstilnu industriju, prije svega mislim na silnu ekonomiju koja je nastala na uvozu i koja živi na pogrešnoj ekonomskoj politici, koju je Hrvatska vodila dugi niz godina, a cijena toga je vrlo visoka. U ovom trenutku Hrvatska ne može platiti ni lipu kamata po svojim dugovima, pa možete zamisliti u kakvu smo se situaciju doveli – kazao je Vidošević.

Po njemu je put oporavka onaj put kojim idu tekstilci i onim koji idu drvari i svi oni koji se bave izvozom, a ne oni koji su rasli i stjecali bogatstvo na uvozu bilo kakve robe, koristeći prije svega neuređeni pravni, financijski i sustav nadzora kad je u pitanju kontrola kvalitete.

Vidošević je nakon obilaska tvornice sudjelovao i na okruglom stolu u istoj tvornici na kojem je bilo desetak zagorskih poduzetnika.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • sanja5:

    Daj nadane ne laji pa bio si dio te nomenklature zadnjih petnaest godina i ništa nisi napravio. Tvoja putovanja s hgk su čisti turizam od australije do južne amerike... pa zna se za šta su služila takva putovanja i sad ... prikaži još! bi ti oživljavo gospodarstvo.. nemaš ti pojma o gospodarstvu

  • original:

    Na izborima nemamo izbora, ako želimo da nam svima bude bolje, a ne samo nekima izabrat ćemo Nadana Vidoševića za trećeg Predsjednika.

  • podravec:

    novi, 14 godina je Vidošević predsjednih HGK-e i on sad govori o porazu naše ekonomske politike. Pa to je priznanje vlastite nesposobnosti. Bolji šivot možemo ostvariti ali nikako sa njim jer on je jedan od onih koji su zaslužni da ... prikaži još! da smo zemlja siromaštva a imali smo sve uvjete postati zemlja blagostanja.