Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽAR OTVORENOG PROSTORA

VIDEO Požar kod Dubrovnika ne jenjava, odjekuju detonacije: 'Ako zapuše bura u velikom smo problemu'

Širi se požar na području Župe dubrovačke, orkansko jugo otežava situaciju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/25
25.07.2023.
u 23:12

"Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, a dva Canadaira koja su se nalazila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućena su na požarište, no vraćena su jer nisu imala uvjete za rad", navodi Hrvatska vatrogasna zajednica

U kasnim poslijepodnevnim satima ponovno se rasplamsao požar iznad Plata kod Cavtata. Vjetar jača pa raspiruje vatru. Na terenu je, prema posljednjim informacijama, oko 150 vatrogasaca.

"U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tijek događaja: 

23:05 - Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović istaknuo je kako je fronta velika te kako su na terenu vatrogasci iz cijele županije. Vjetar je, naime, požar širio na istok i na zapad. 

"Požar je aktivan, proširio se nošen jakim vjetrom. Radimo svi, vatrogasci iz cijele županije", kaže te navodi kako je na terenu oko 150 vatrogasaca. "Požar ne prijeti kućama, ali treba biti na oprezu", naglašava. 


22:50 - Zbog požara u Župi dubrovačkoj, detonirani su ostaci mina iz Domovinskog rata na brdu poviše Petrače, piše DuList


21:28 - Hrvatska vatrogasna zajednica navodi kako je orkansko jugo prouzročilo jako širenje požara otvorenog prostora na području Župa dubrovačka Plat. "Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, a dva Canadaira koja su se nalazila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućena su na požarište, no vraćena su jer nisu imala uvjete za rad", ističe se. 

Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, nastavlja HVZ, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik te je na terenu oko 130 vatrogasaca.

"U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


20:04 - Zbog požara je došlo do poteškoća u prometu na Jadranskoj magistrali (DC8).

"Zbog požara na predjelu Mali Žali kod mjesta Brsečine vozi se otežano, jednim trakom uz regulaciju policije", navodi Hrvatski autoklub (HAK).


19:56 - Kanaderi su se povukli s požarišta. "Jak im je vjetar, nisu mogli raditi. Turbulencije su bile velike i jaki udari vjetra pa nisu mogli raditi", pojasnio je Simović za HRT

Jugoistočni vjetar otežava situaciju, a Simović kaže: "Ako krene na buru, imat ćemo jako velikih problema". Naime, požar se gasi na istočnoj i zapadnoj fronti.

"Župa je sama po sebi specifičan teren za širenje požara. Uz ovaj južni vjetar, jugoistočni vjetar i ovu temperaturu. Još najgora situacija što smo imali još jedan požar gdje smo djelomično iscrpili neki veliki dio svojih snaga", rekao je Stjepan Krilanović, zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci.

VEZANI ČLANCI:


19:45 - U Platu je hidroelektrana iz koje se preko dalekovoda i Trafostanice Plat električnom energijom napaja šire dubrovačko područje, navodi Dubrovački vjesnik koji je upitao HEP može li doći do nestanka struje zbog požara. 

"Svi dalekovodi i postrojenja prijenosnog sustava u nadležnosti HOPS-a, a time i trafostanica Plat 220/110 KV sa priključnim vodovima su pod naponom. Hidroelektrana Dubrovnik radi sa oba agregata sukladno dnevnim planovima proizvodnje. HOPS ne očekuje poremećaje ili prekide u predaji energije HEP operatoru distribucijskog sustava s obzirom na trenutno stanje na požarištima", odgovorio je HEP. 

VIDEO Razbuktao se požar kod Cavtata


18:00 - Hrvatska vatrogasna zajednica ranije danas izvijestila je kako je požar gasilo 92 vatrogasaca i 26 vatrogasnih vozila te tri Canadaira. 

"Požar otvorenog prostora na području Plata za koji je sinoć stigla dojava, zahvatio je travu, nisko raslinje i makiju. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik, JVP-ovi Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko primorje i Konavle, DVD-ovi Čilipi, Putnikovići i Župa", istaknuo je jutros HVZ.

Jučer navečer u okolici Dubrovnika buknuo je još jedan požar, na području Veliki Žali-Brsečine. Prema ranijim podacima HVZ-a, taj je požar lokaliziran. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i makiju na površini od oko 45 ha.

"Situacija je sinoć bila dosta ozbiljna, u jednom trenutku su bili ugrožene obiteljske kuće, ali danas je situacija puno bolja", rekao je zapovjednik Stjepan Simović. 


17:50 - Rasplamsao se požar kod Cavtata. 

"Borimo se, proširio se jako visoko u brda, bojim se da ne uđe u Konavoska brda, trebat će još puno posla", kazao je za Dubrovački vjesnik županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović te dodao: "Kako je požar ušao dijelom u BiH, postoji velika šansa da nam se vrati na zapad, znači prema Postranju. Tamo smo ekipu stavili. Najveći problem je istočna strana požara, Plat, to nam je veliki problem, a postoji mogućnost da se uhvati Konavoskih brda". 

Komentara 2

Avatar American_ninja
American_ninja
22:43 25.07.2023.

Nemar i/ili podmetnuto. Prevemcija opt zakazala. Gdje su te kamere, dronovi itd.

DU
Deleted user
18:53 25.07.2023.

Ponovno aktivirano južno ratište

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije