Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNOM VJEŽBOM ŠALJU PORUKU

VIDEO Kina okružila Tajvan mornaricom i zračnim snagama: 'Ovo vam je kazna za separatistička djela'

Foto: Screenshot
1/8
23.05.2024.
u 08:05

Ured tajvanskog predsjednika je izrazio žaljenje što Kina prijeti demokratskim slobodama otoka te regionalnom miru i stabilnosti svojim "unilateralnim vojnim provokacijama", no rekao je da narod može biti uvjeren da će se Tajvan pobrinuti za njihovu sigurnost.

Bijesna Kina je započela "kaznene" vojne vježbe oko Tajvana u četvrtak, što je nazvala odgovorom na "separatističke postupke", poslavši teško naoružane vojne zrakoplove i izvevši lažne napade dok su državni mediji osudili novoizabranog tajvanskog predsjednika Lai Ching-tea.

Do vojnih vježbi, u Tajvanskom tjesnacu i oko skupina otoka pod kontrolom Tajvana blizu kineske obale, došlo je svega tri dana nakon što je na dužnost stupio Lai, kojeg Peking opisuje kao "separatista".

VEZANI ČLANCI

Kina, koja demokratski Tajvan smatra vlastitim teritorijem, osudila je Laiev inauguracijski govor u ponedjeljak, u kojem je pozvao Kinu da prestane s prijetnjama i rekao da dvije strane tjesnaca nisu "podređene jedna drugoj". Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je u utorak Laia nazvao "sramotnim".

Lai je opetovano nudio pregovore s Kinom, no bio je odbijen. On drži da isključivo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti te odbija tvrdnje o suverenitetu Pekinga. Kineska vojska je rekla da je započela zajedničke vojne vježbe vojske, mornarice, zrakoplovstva i raketnih snaga na području oko Tajvana u 7,45 sati. Vježbe se izvode u Tajvanskom tjesnacu, sjeverno, južno i istočno od Tajvana, te na područjima oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji su pod tajvanskom kontrolom, objavila je vojska u priopćenju.

Kineski mediji su kazali da je Kina poslala desetke borbenih mlaznih zrakoplova s bojevnim projektilima te je zajedno s bojnim brodovima izvela lažne napade na vojne mete visoke vrijednosti.  Vježbe, nazvane "Zajednički mač - 2024A", trebale bi trajati dva dana. Međutim, za razliku od slične vježbe "Zajednički mač" održane u travnju prošle godine, ove u nazivu nose slovo "A", što upućuje na moguće nastavke.

Tajvansko ministarstvo obrane je osudilo vježbe, rekavši da je rasporedilo snage na područja oko otoka, da njegova protuzračna obrana i raketne snage na kopnu prate ciljeve te da je sigurno da može štititi svoj teritorij. "Pokretanje vojnih vježbi ovom prigodom ne samo da ne doprinosu miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca, (već) također naglašava (kineski) militaristički mentalitet", poručilo je ministarstvo.

Ured tajvanskog predsjednika je izrazio žaljenje što Kina prijeti demokratskim slobodama otoka te regionalnom miru i stabilnosti svojim "unilateralnim vojnim provokacijama", no rekao je da narod može biti uvjeren da će se Tajvan pobrinuti za njihovu sigurnost.

Ključne riječi

Komentara 57

AI
Aircooled
08:22 23.05.2024.

Politika jedne Kine znači da je Tajwan jedina prava Kina. Tajwan je demokratska i slobodna Kina, bez obzira što je manja od kopnenog djela. Kinezi na kopnu su samo pobunjena provincija koja je privremeno okupirana komunističkim okupantima.

Avatar Kajman
Kajman
08:37 23.05.2024.

Ne treba čovjek imati osobito geopolitičko znanje pa da ne može razaznati kako se na jednu stranu svrstavaju autoritarističke države, a na drugu stranu demokratske države. Mi malo stariji imali smo priliku iskusiti obadva sustava i uvjeriti se kako je sustav demokracije uz sve svoje mane daleko kvalitetniji oblik društvenog uređenja za ljude koji misle svojom glavom. Nažalost ne misle svi svojom glavom već drugi misle za njih pa postoji latentna opasnost da nas takvi odvuku u propast. Pamet u glavu.

DA
darko122
09:26 23.05.2024.

Ako mi navedete i jednu zemlju ili narod u povijesti čovječanstva da se je usrečila sa ruskom ili kineskom vlašću napiši molim te i ja ču početi navijati za njih, do sada samo milijuni grobova, laži i prevare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije