Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pljuska' u Zemuniku

VIDEO Evo kako je Ratko Mladić pretrpio prvi veliki poraz

Bitka u Zemuniku
Foto: Studio23
03.01.2019.
u 09:03

Ratko Mladić dobio je prvu veliku pljusku kod Suhovara i Zemunika.

Znajući za potpisivanje Sarajevskog primirja koje nastupa 3. siječnja 1992., Ratko Mladić s Kninskim korpusom kreće u pripreme za zauzimanje povoljnijih strateških pozicija, koncentrirajući sve napadne snage Kninskog korpusa u zaleđe Zadra.

Perfidno se potpisuje primirje od Božića do Božića, zbog čega dio snaga u prostoru oko Novigrada koji je u vrlo nepovoljnom poluokruženju biva oslabljen djelomičnim povlačenjem. Dana 31.12. pokrenut je napad koji je u prvoj etapi imao za cilj zauzimanje sela oko Novigrada i Novigradskog mora, a zatim proboj preko Posedarja na Paški most. Iskoristivši prednosti koje je dobio primirjem, ali i krajnje nepovoljnu poziciju hrvatskih snaga, snažnim udarom zauzima to područje i 1. siječnja kreće na Posedarje, no tu biva potpuno razbijen uz velike gubitke u ljudstvu i oklopu. 

Pogledajte video!

 

Drugi smjer napada bio je Suhovare – Poličnik  3. siječnja. Cilj je bio izbiti na Jadransku magistralu i time osigurati opskrbu prema zračnoj bazi Zemuniku. Hrvatske snage, iznenađene gustom maglom, brzo su se konsolidirale i izvele snažan udar artiljerijom, tenkovima i protjerale neprijatelja pomičući liniju razgraničenja naprijed. To je prvi put u Dalmaciji  da HV uspješno  djeluje sinkroniziranim združenim snagama.

U sklopu tog napadnog djelovanja, jednako snažan oklopno-pješački napad neprijatelj je poduzeo prema selu Zemunik Donji. Zauzimanjem tog sela osigurao bi se cestovni pravac Benkovac – Zemunik – Aero Baza Zemunik. Došavši gotovo do samog centra sela, hrvatske snage kreću u protunapad, oštećuju dva tenka koji se povlače, razbijaju pješačke snage i potiskuju neprijatelja prema Smokoviću, uz pomicanje prvih linija u zadnji zaselak pred selom Smoković. Time je neprijatelj doveden u vrlo nepovoljnu poziciju nesigurnog alternativnog makadamskog puta tzv. Martićeve magistrale, koja je bila podložna udarima hrvatskih tenkova s prednjih linija u Suhovarama. 

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23. Oni su ostvareni 3. siječnja 1992., a bili su ključni za VRO Maslenicu koja će uslijediti dvije godine kasnije.

Komentara 108

IV
ivica.vranjic
10:01 03.01.2019.

Došli tenkovima, otišli traktorima, a sad se pokušavaju vratiti autobusima preko Večernjaka... Zašto kad im Hrvatska ne odgovara? Mirišu im Kune! I lijepo je živjet u najljepšoj zemlji na svijetu i bit ugrožen...po potrebi...

DU
Deleted user
09:20 03.01.2019.

2019...a kaj su onda oni htjeli? Malo se igrati rata, hajde nemoj prditi...htjeli su oni...htjeli, samo nisu računali na naš otpor...i tu je počeo njihov pad...kapiši?

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
10:26 03.01.2019.

Autobusijada, neznalico. Krajem 1991 HV niti je goloruk niti ima samo puske. Ajde malo citaj literaturu, a ne sa sanka lokalne birtije upijati znanje. U prosincu 1991. vec imamo cca 120 tenkova T-55, artiljeriju i sto je najvaznije srce! Tebii da je dati 10000 tenkova ti bi prvi pobjegao jer nemas ni srca ni ljubavi za domovinu, samo skiljis u prazan novcanik jer si neradnik i vucibatina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije