Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Evo kako je Ratko Mladić pretrpio prvi veliki poraz

Ratko Mladić dobio je prvu veliku pljusku kod Suhovara i Zemunika.
03. siječnja 2019. u 09:03 112 komentara 58331 prikaza
Bitka u Zemuniku
Foto: Studio23

Znajući za potpisivanje Sarajevskog primirja koje nastupa 3. siječnja 1992., Ratko Mladić s Kninskim korpusom kreće u pripreme za zauzimanje povoljnijih strateških pozicija, koncentrirajući sve napadne snage Kninskog korpusa u zaleđe Zadra.

VRO Đavolja Greda VRO Đavolja greda VIDEO Kako su prije 27 godina hrvatski vojnici obranili Osijek nakon pada Vukovara

Perfidno se potpisuje primirje od Božića do Božića, zbog čega dio snaga u prostoru oko Novigrada koji je u vrlo nepovoljnom poluokruženju biva oslabljen djelomičnim povlačenjem. Dana 31.12. pokrenut je napad koji je u prvoj etapi imao za cilj zauzimanje sela oko Novigrada i Novigradskog mora, a zatim proboj preko Posedarja na Paški most. Iskoristivši prednosti koje je dobio primirjem, ali i krajnje nepovoljnu poziciju hrvatskih snaga, snažnim udarom zauzima to područje i 1. siječnja kreće na Posedarje, no tu biva potpuno razbijen uz velike gubitke u ljudstvu i oklopu. 

Pogledajte video!

 

Drugi smjer napada bio je Suhovare – Poličnik  3. siječnja. Cilj je bio izbiti na Jadransku magistralu i time osigurati opskrbu prema zračnoj bazi Zemuniku. Hrvatske snage, iznenađene gustom maglom, brzo su se konsolidirale i izvele snažan udar artiljerijom, tenkovima i protjerale neprijatelja pomičući liniju razgraničenja naprijed. To je prvi put u Dalmaciji  da HV uspješno  djeluje sinkroniziranim združenim snagama.

Operacija Papuk '91 Zločin bez kazne VIDEO Zvjerskim pokoljem Srbi odgovorili nakon operacije Papuk '91

U sklopu tog napadnog djelovanja, jednako snažan oklopno-pješački napad neprijatelj je poduzeo prema selu Zemunik Donji. Zauzimanjem tog sela osigurao bi se cestovni pravac Benkovac – Zemunik – Aero Baza Zemunik. Došavši gotovo do samog centra sela, hrvatske snage kreću u protunapad, oštećuju dva tenka koji se povlače, razbijaju pješačke snage i potiskuju neprijatelja prema Smokoviću, uz pomicanje prvih linija u zadnji zaselak pred selom Smoković. Time je neprijatelj doveden u vrlo nepovoljnu poziciju nesigurnog alternativnog makadamskog puta tzv. Martićeve magistrale, koja je bila podložna udarima hrvatskih tenkova s prednjih linija u Suhovarama. 

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23. Oni su ostvareni 3. siječnja 1992., a bili su ključni za VRO Maslenicu koja će uslijediti dvije godine kasnije.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • ivica.vranjic:

  Došli tenkovima, otišli traktorima, a sad se pokušavaju vratiti autobusima preko Večernjaka... Zašto kad im Hrvatska ne odgovara? Mirišu im Kune! I lijepo je živjet u najljepšoj zemlji na svijetu i bit ugrožen...po potrebi...

 • Deleted user:

  2019...a kaj su onda oni htjeli? Malo se igrati rata, hajde nemoj prditi...htjeli su oni...htjeli, samo nisu računali na naš otpor...i tu je počeo njihov pad...kapiši?

 • Avatar Mabolimekrac
  Mabolimekrac:

  Autobusijada, neznalico. Krajem 1991 HV niti je goloruk niti ima samo puske. Ajde malo citaj literaturu, a ne sa sanka lokalne birtije upijati znanje. U prosincu 1991. vec imamo cca 120 tenkova T-55, artiljeriju i sto je najvaznije srce! Tebi ... prikaži još!i da je dati 10000 tenkova ti bi prvi pobjegao jer nemas ni srca ni ljubavi za domovinu, samo skiljis u prazan novcanik jer si neradnik i vucibatina...