Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANOST Kosti iz Naklica potvrdile da su Hrvati došli iz Azije!

Veliko otkriće Kliničkog zavoda za patologiju splitskog KBC-a

19.02.2009.
u 16:37

SPLIT - Analizom starohrvatskih kostura domaći znanstvenici dobili su prve izravne dokaze koji potvrđuju da su Hrvati došli iz Male Azije!

- Završili smo prvi istraživački dio analizirajući 35 skeletnih ostataka otkrivenih na lokalitetu Naklice-Tugare pomoću mitohondrijskog DNK - objašnjava prof. dr. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a, ujedno i voditelj projekta “Antropološka, genetska i kemijska analiza starohrvatskih kostura” započetog prije dvije godine.

Kosturi na 3 lokaliteta
Kosturi su otkriveni na tri mjesta: Naklice-Tugare, Svećurje u Kaštelima i Ostravice kod Benkovca, a po načinu ukopa i nakitu arheolozi su dokazali kako je riječ o starim Hrvatima. Prema riječima dr. Anđelinovića, mitohondrijski DNK nasljeđuje se isključivo od majke, a proučava se zbog stabilnosti u kosturnim ostacima i mogućnosti dobivanja kvalitetnog DNK i u slučajevima kad su kosturi stari više od dvije tisuće godina.

Sve mutacije nastale u prošlosti mogu se pratiti preko majčinske linije. Stoga se u novije vrijeme mitohondrijski DNK koristi za studije u kojima se promatra migracija stanovništva prema mutaciji koja ostaje zapisana u slijedu nukleotida, odnosno osnovne šifre baze.

Znanstvenici su dobili relativno čiste rezultate. Sedamnaest kostura spada u grupu koja je iz zapadne Azije došla u Europu prije 20 do 25 tisuća godina!

Rezultati na kosturima odgovaraju rezultatima populacijskih studija sadašnjih Hrvata čiji genetski korijeni u Europi postoje između 20 i 25 tisuća godina.

Uključeni i radiolozi
- Naši preci došli su iz Male Azije. Razvojem poljoprivrede i stočarstva, širili su se po Europi i taj kontinuitet življenja dokazan je upravo na ovim prostorima - kaže prof. Anđelinović.

Preliminarnim rezultatima dobivenim antropološkom analizom znanstvenici su došli do spoznaja da su naši preci bili skloni anemijama. Neizravno se po tome može zaključiti kako su se loše hranili. Dominirala je biljna prehrana vrlo oskudna proteinima.

Nove spoznaje o Hrvatima domaćim znanstvenicima velik su izazov, pa su se u istraživanja naknadno uključili radiolozi koji će obaviti radiološku i obradu gustoće kostiju da bi indirektno mogli donijeti zaključke o nekim bolestima i upotpunili sliku, poglavito o bolestima kostiju.

Prema sadašnjim spoznajama, priznata je teorija praEve prema kojoj su svi ženski nasljednici došli iz Afrike prije 80 milijuna godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije