Ne samo da zbog afričke svinjske kuge (ASK) nije pala ponuda svinjetine na hrvatskom tržištu nego je, čini se, ima i viška, što je ovih dana bio i jedan od povoda sastanka ministrice Marije Vučković s predstavnicima vodećih trgovačkih lanaca. Iako ASK nije opasan za ljude i meso koje se stavlja u promet prolazi sve kontrole, na policama trgovina trebalo bi jasno naznačiti koja je svinjetina iz treće zone (područja zaštite i nadziranja zbog nedavnih pojava ASK-a), čemu se dio njih opire.
A ne samo da je zbog zabrane izvoza iz Hrvatske i trećina tovljenika, koje bismo da nije bilo ASK-a izvezli u Mađarsku, Italiju, Austriju, Kosovo – ostala “kod kuće” – ni uvoz svinjetine nije se smanjio, što se, naravno, sve više odražava i na cijene. Veleprodajna cijena svinjskih polovica (100 kg) od 194 eura trenutačno je, naime, čak 61,74 eura niža nego u srpnju lanjske godine, kad je bila na vrhuncu i iznosila je vrtoglavih 255,74 eura, te 12 eura niža nego u siječnju lanjske godine, podaci su Croatiastočara. No dok smo ovih dana svjedoci pomame za svinjskim polovicama i po trgovačkim lancima, koje će unatoč sve neizvjesnijim klimatskim uvjetima za njihovo sušenje završiti u ‘domaćim’ kulenima, kobasama, šunkama, pršutima, čvarcima... građana i manjih poduzetnika, maloprodajne cijene svinjetine puno sporije padaju od veleprodajnih – svega 0,5% na godišnjoj razini, ali su na tržnicama i dalje bezobrazno visoke.
Cilj ovih lokalnih izdajnika je opstruirati proizvodnju hrane, kako bi narod bio ucjenjiv i podložan pritiscima izvana. Hranu treba učiniti skupom i nedostupnom,a narodu žele onemogučiti da robnom razmjenom prežive. Gotovinu će zabraniti, jasno. U principu nešto slično kao što je Staljin radio Ukrajini 1933. Jedite kukce i budite sretni