Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODAJE SE JOŠ JEDAN STAVAK

Veliki obrat u zakonu zbog kojeg je najavljen i prosvjed: 'Nema kaznenog djela ako je u javnom interesu'

Zagreb: Ministar Malenica dao je izjavu medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.01.2024.
u 15:42

Pojasnio je ukratko da će u stavku pisati da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka s Vlade s koalicijskim partnerima, na kojemu je spomenuo i izmjene Kaznenog zakona rekavši da će u njega dodati još jedan stavak, javlja N1.

Pojasnio je ukratko da će u stavku pisati da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

– Smatramo da sud u svakom konkretnom predmetu može procijeniti je li nešto od interesa – kaže.

Podsjetimo, za sutra je najavljen prosvjed zbog izmjena Kaznenog zakona jer se smatra da su predložene izmjene zakona kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo "zakon opasnih namjera". Prosvjed protiv ''Zakona opasnih namjera'' planiran je za srijedu, 31. prosinca, s početkom u 11 sati na Markovu trgu, najavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Inače, radi se o novom kaznenom djelu koje se planira uvesti – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Prema njemu, pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim, kaznit će se zatvorom do tri godine

VEZANI ČLANCI:

Osim toga, ovaj zakon smatra se problematičnim i zbog toga što istrage od interesa javnosti, osobno koruptivne, mogu trajati i godinama dok se ne potvrdi optužnica, a jedan od takvih primjera je i slučaj Agrokora. Iako je naknadno izmijenjen prijedlog te se iz svega planiraju izuzeti novinari koji neće biti sankcionirani po tom zakonu, već njihovi izvori, Zovko najavljuje kako bi se HND morao obratiti i Ustavnom sudu.

I dok premijer Andrej Plenković brani ove izmjene, s njima se ne slaže ni sam predsjednik Zoran Milanović koji je u nekoliko navrata poručio kako će pomilovati svakoga tko se ''ogriješi'' o ovaj zakon, a u ispravnost ovog zakona sumnja i sudac Vrhovnog suda Damir Kos. 

– Meni je čudno da im se prijeti kaznom ako u toj najranijoj fazi prije potvrđivanja optužnice obznane recimo sadržaj dokumenata na temelju kojih tužitelj gradi istragu, kako bi ukazali na apsurdnost takve istrage tijekom koje se nekoga stigmatizira ili drži u istražnom zatvoru – objasnio je još ranije. 

VIDEO Plenković o izboru Turudića: 'Presudila je zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo, program'

Komentara 15

AD
adisan
16:37 30.01.2024.

A je li od javnog interesa odlučit će lupeški korumpirani suci.

GN
gnoj
17:27 30.01.2024.

Problem je što političari odlučuju šta je u javnom interesu !

PO
Poganec
16:33 30.01.2024.

U drzavama zapadne civilizacije toga nema sve ostalo su farze…..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije