Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požari u Australiji

Vatrogasce očekuje pakao: 'Prognoza nikad nije bila ovakva'

Australija, požar (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
22.10.2013.
u 12:50

– Nikada dosad nismo imali takvu procjenu požara i njihova širenja kakva se očekuje sutra – rekao je zapovjednik vatrogasaca Novog Južnog Walesa Stephen Hirst.

Australski vatrogasci pripremaju se za najgore jer meteorolozi za srijedu predviđaju jak vjetar i vrlo visoke temperature te se strahuje da bi veliki požari sutra mogli "progutati" još kuća, a u pitanju su i ljudski životi, piše Reuters koji je objavio i snimku katastrofalnih požara koji već danima haraju Australijom.

– Nikada dosad nismo imali takvu procjenu požara i njihova širenja kakva se očekuje sutra – rekao je zapovjednik vatrogasaca Novog Južnog Walesa Stephen Hirst. Od 17. listopada u požarima je uništeno više od 200 kuća nakon što je vatra poharala mjesta oko Sydneya brišući sa zemlje cijele ulice. Muškarac je umro od srčanog udara dok je pokušavao spasiti svoj dom.

Još uvijek je aktivno šezdesetak požara, a najveći i najopasniji je oko sto kilometara zapadno od Sydneya u Blue Mountainsu. Očekuje se da će se požari ponovno razbuktati u srijedu jer će temperature zraka porasti iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a vjetrovi će puhati brzinom jačom od sto kilometara na sat.

Meteorolozi upozoravaju i da će biti manje kiše. Vlasti iz Blue Mountainsa naredile su da se sutra škole zatvore, a evakuirani su i svi iz domova za umirovljenike u tom području. Požari na početku njihove sezone u Australiji spalili su već više od 120 tisuća hektara zemlje. Zagađenje zraka u Sydneyu danas je bilo na opasno visokoj razini dok su dim i prašina prekrili grad.

>>Australija gori: Vatra uništila stotine domova i ne smiruje se

>>U Australiji bukti oko 100 požara, uništene kuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije