Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SVETI RAT

Vatikan tuži Republiku Hrvatsku zbog zemljišta u Dajli

'Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (L) shakes hands with Vatican state secretary, Cardinal Tarcisio Bertone, during an audience at the Vatican on March 13, 2010.   AFP PHOTO / POOL / DANILO SCHIA
'DANILO SCHIAVELLA'
08.09.2011.
u 14:45

Državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone podnio tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske.

Vatikan je pokrenuo pravni rat protiv Hrvatske. Maske su sada pale, jer je Državno tajništvo Svete Stolice otvoreno stalo na stranu talijanskih benediktinaca iz Praglie. Otkrila je to tužba koju je formalno podnijela župa sv. Ivana Krstitelja iz Dajle, a koju zastupa Državno tajništvo na čelu s kardinalom Tarcisiom Bertoneom, 2. rujna Upravom sudu.

– Protiv rješenja Ministarstva pravosuđa RH od 9. kolovoza 2011., kojim su oglašena ništavnim rješenja Ureda za imovinsko-pravne poslove Istarske županije, ispostave Buje, o vraćanju u vlasništvo odnosno utvrđenje prava na naknadu za nekretnine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, kod Upravnog suda RH 2. rujna 2011. zaprimljena je tužba tužitelja župe sv. Ivana Krstitelja (Dajla), zastupane po Državnom tajništvu Svete Stolice, koje zastupa državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Dana 5. rujna 2011. protiv istoga akta zaprimljena je tužba tužitelja Abbazia d.o.o. Pula, zastupanog po direktoru Mauru Maccarinelliju, kojeg zastupa Tiziano Sošić, odvjetnik u Puli – rekla nam je glasnogovornica Upravnog suda Lidija Prica.

Župnik potpisao

Budući da Vatikan nije prošlih dana uspio slomiti porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Milovana da podnese žalbu na rješenje Ministarstva pravosuđa o povratu zemlje u Dajli u državno vlasništvo, pronašlo se drugo rješenje, pa je “slomljen” župnik u Dajli vlč. Milivoj Koren, koji je potvrdio da je u Pazinskom sjemeništu potpisao punomoć sastavljenu u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

– Najlakše je bilo to potpisati, jer sam tako spasio biskupa da ga opet ne ponize i smijene na dva dana. Mogli su i mene smijeniti i dovesti drugoga da potpiše. Uzeo sam pečat i otišao potpisati tu punomoć. Rekao sam biskupu neka se žale, ali da bih volio da ne uspiju. Ja sam svećenik Katoličke crkve i bavim se evanđeljem, a ne zemljom – rekao je župnik u Dajli vlč. Koren.

Vatikan je tako i drugi put iskoristio svoj autoritet u slučaju Dajla. Prvi put je to učinio kada je suspendirao biskupa Milovana i imenovao španjolskog biskupa da umjesto njega potpiše sporazum između Abbazie d.o.o. i Porečke biskupije, koji je za Poreč značio financijski krah i kapitulaciju. Pravdalo se tada kako se radi o unutarcrkvenom sporu i premda nikad na ovim prostorima (posebice zbog imovinskog spora) nijedan biskup nije bio suspendiran “na minutu”, Vatikan je odlučio postupiti upravo tako.

Odluka na Upravnom sudu

Sada, kada se više ne radi isključivo u unutarcrkvenom sporu, Vatikan i dalje koristi svoj autoritet i u pravnu bitku kreće preko istarske župe Dajla, kojoj je sporna zemlja pripala u povratu imovine. Što je, prema mišljenju Ministarstva pravosuđa, bila kriva odluka. Bit će zanimljivo sada vidjeti u čiju će korist presuditi Upravni sud – Vatikana ili Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 346

GR
gradjanski
21:36 08.09.2011.

prijateljski savjet ... pročitaj još jednom članak( ne samo naslov nego članak) i onda pišeš otemi! Vrlo jednostavno!

OB
-obrisani-
17:14 08.09.2011.

. . ...Idealna prilika za Republiku Hrvatsku da se riješi sluganskih ugovora sa nesvetim +ovnetom.

Avatar delminium
delminium
21:35 08.09.2011.

08.09.2011. u 21:34h gradjanski je napisao/la: Da li si pročitao moj post od 21:30?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije