Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udarac

Varteks izgubio ekskluzivni distributerski ugovor s Levi'som

Varteks, Zoran Košćec (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
28.02.2013.
u 14:36

Ugovor sa Varteksom je bio izuzetno važan za tvrtku, a radilo se o poslu koji je činio između 10 i 15 posto u Varteksovim prihodima, što je iznosilo oko 30 milijuna kuna godišnje

Zbog nemogućnosti izvršavanja financijskih obaveza prema svom strateškom partneru, Varteks je ovih dana izgubio ekskluzivni distributerski ugovor sa tvrtkom Levi's. S time je završila gotovo 30 godina duga suradnja varaždinskog tekstilnog diva sa tvrtkom Levi Strauss Europe. Za Varteks koji je u procesu predstečajne nagodbe u kojem pokušava restrukturirati svoje poslovanje, ovo je veliki udarac.

Ugovor sa Varteksom je bio izuzetno važan za tvrtku, a radilo se o poslu koji je činio između 10 i 15 posto u Varteksovim prihodima, što je iznosilo oko 30 milijuna kuna godišnje. U Varteksu pak tvrde da se sve moglo izbjeći, samo da im je na vrijeme odobren interventni kredit za sredstva kojima bi osigurali inicijalnu likvidnost.

- U zadnjih nekoliko mjeseci često smo naglašavali važnost inicijalne likvidnosti upravo radi očivanja strateški važnih ugovora za kompaniju. Unatoč dogovoru svih ključnih vjerovnika i Varteksa, taj interventni kredit do danas nažalost nije realiziran. U tim okolnistima Varteks nije u mogućnosti nastaviti suradnju s tvrtkom Levi's, unatoč činjenici da smo sredinom prošle godine ispregovarali i ugovorili novi petogodišnji ugovor o ekskluzivnoj distribuciji – kazao je novinarima predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec, dodavši da su ugovori sa drugim strateškim partnerima zasad stabilni.

Ipak, priznao je da će i njima prijeti slična opasnost, ukoliko se Varteksu pod hitno (u idućih nekoliko dana) ne odobri hitni, interventni kredit. Ne treba zaboraviti ni kako je Košćec u trenutku otvaranja predstečajne nagodbe krajem prošle godine, kazao kako je preduvjet za uspješnu provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke, upravo očuvanje strateški važnih ugovora s ključnim poslovnim partnerima, a jedan od njih bio je upravo Levi's.

Košćec pak vjeruje da bez obzira na gubitak ovog ugovora, Varteks ima održivi model poslovanja.

- Redefiniranom strategijom brendova u modnom dijelu poslovanja i fokusom na vlastitu modnu marku i korporativne ugovore, Varteks ima održiv model za uspješno poslovanje u budućnosti. Međutim, bez inicijalne likvidnosti nema pretpostavki za nastavak planiranih aktivnosti i poslovnih procesa - zaključio je Košćec.

>> Slamka spasa za Varteks: Država bi trebala postati djelomični vlasnik

Ključne riječi

Komentara 4

PI
prava istina
15:02 28.02.2013.

Ovo na slikama se ni po čemu ne vidi da je zabrinjavajuća faca Koščeca. Dapaće, čini mi se kao zaista zadovoljan čovjek jer mu se uz pomoć propadanja ostvaruje cilj, da uništi Varteksovu proizvodnju tekstila i da konačno dobi zeleno svijetlo za građevinske zahvate da udovolji sturkturi građevinske "mafije". Zašto bi privatna firma dobila kredit i zbog čega bi ga morala podržavati država? Neka svoje dobiti ulože u poslovanje pa bu malo drugačije. Fučka se Koščecu za radnike a radnici naivni prihvačaju njihove priće o zadržavanju poslovanja sa tekstilom. Ova situacija je sada kao melem na ranu i sad će Koščec reći "eto probali smo, a nije išlo". To je istina o kojoj se nerado govori.

LI
lipa75
20:07 28.02.2013.

Ovo se moglo očekivati s obzirom na ponudu u Levisovim dućanima u posljednje vrijeme. Vidjelo se da tu nešto smrdi. Ovako završavaju priče kada odgovorni primaju velike plaće i nitko ih ne pita za rezultat, a kao i u dostaa sličnih firmi u igri je bilo dosta državnog novca.

M6
miro 62
07:37 02.03.2013.

Logičan rasplet slučaja Varteks.Cijeli Vraždin zna koje su namjere "vlasnika",a koji to zapravo nisu.Vlasnička struktura je potpuna nepoznanica,a stvarni mali dionilčari-radnici Varteksa zarobljenici su vodstva Udruge malih dioničara-koji ne dozvoljavaju nikakva mišljenja suprotna stavovima Uprave.Tako je i bilo moguće naa Skupštinama dioničara posljednjih4-5 godina budu izglasani zaključci 70,80, 100 miliona kuna gubitka BITI ĆE NADOKNAĐENO IZ DOBITI BUDUČEG RAZDOBLJA-Interesantno je da je država sve to vrijeme imala svog člana u Nadzornom odboru Varteksa-pomočnika ministra za gospodarstvo-ime mu stvarno nije bitno spominjati-koji je vrlo ozbiljno glasao za takve odluke,a Varteks je gomilao dugove prema toj istoj državi.Gospodinu je očito bilo važno samo to da svaki mjesec pobere naknadu,koja je bila a i danas je veća od prosječne plače varteksovog radnika. O nesposobnosti, nestručnosti pa i sumnjivih radnji ove Uprave moglo bi se pisati na široko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije