Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SABORA

Tomašević žestoko napao Plenkovića, premijer mu poručio da je wannabe gradonačelnik

Foto: Pixsell
1/15
03.11.2020.
u 09:33

Nakon dvotjedne stanke parlament kreće s radom

Aktualnim prijepodnevom i uz epidemiološke mjere, Hrvatski sabor danas počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine prosinca i na kojoj će, uz ostalo, donijeti državni proračun za iduću godinu.

Tijekom aktualca premijeru i ministrima će pitanje postaviti 39 zastupnika, a poslijepodne Sabor raspravlja premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Kako će funkcionirati Sabor po novim epidemiološkim mjerama provjerite ovdje

VIDEO: Pratite uživo sjednicu Sabora

TEKSTUALNI PRIJENOS SJEDNICE: 

14:15 - Određena je stanka od 15 minuta, a nakon čega slijede zastupnička izlaganja. 

14:09 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pitanju Plenkoviću rekao je da hrvatska ne treba novi lockdown i da ga nitko ne želi, no da je duboko u krivu kada kaže da se o tome ne treba razgovarati niti razmišljati, s obzirom na to koje su sve zemlje uvele lockdown.

"Izbjeći ga ne možemo stihijom. nego sustavom, strategijom, modelom koji će imati kontolne točke, prolazno vrijeme", rekao je Grbin i pitao Plenkovića je li vlada spremna za donošenje i implenetaciju programa, strategije.

"Drago mi je da vi pozdravljate nastojanje Vlade da se nejde u lockdown. To ću danas upamtiti. Vi dakle mislite da mi improviziramo. Što se tiče strategije za koju smatramo da je mudra i dobra. Trokut: pravna podoga - zdravstvene aktivnosti - ekononske aktivnosati, mi smo uspjeli u sve tri sastavnice. Današnje brojke u odnosu na prije tjedan dana imamo rast od jedan posto. To znači da smo upsjeli poslati i ključne mjre, i ključne poruke. Nećemo upasti u mediijske i političke zamke da idemo u lockdown koji će nam nanijeti štetu, a neće nam koristiti. To ćemo izbjeći i to je cilj", rekao je Plenković.

Grbin mu je odgovorio da nikakve strategije za borbu protiv koronavirusa Plenkovićeva vlada nema. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

13:11 - Bojan Glavašević je Plenkovića pitao o potezima protiv radikalizacije društva što je u fokusu javnosti nakon napada na Markovom trgu,

"Doživjeli smo oružani napad na zgradu Vlade, teško ranjavanje policijskog dužnosnika, to je crta koja je prijeđena. Zamislite da su u Francuskoj nakon dekaptacije profesora i jučer u Beču kazali pojedini politički akteri, da je to zbog opće političke situacije i bunta. Mi imamo ovdje jedan dokument koji je pripremila koordinacija za domovinsku sigurnost. Dio te mržnje, ispiranja općenormalnog poimanja stvari dolazi i iz pojedinih medijskih izvora i poljedice su snažne. Tome moramo stati na kraj svi zajedno", odgovorio je Plenković.

13:07 - SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić je rekao kako je od potresa prošlo 226 dana, da je zima pred vratima i da obnova još uvijek nije počela.

"I onda još jedno dugo čekanje, možda ste se vodili Babom Vangom, Nostradamusovim proročanstvima, eto vas, imenujete gospodina Vanđelića na čelo Fonda za obnovu. Pitam vas da li možda osoba koja će upravljati milijardama kuna biti u sukobu interesu jer vidi vraga, ta ista osiguravajuća kuća u čijem je Vanđelić Nadzornom odboru, osigurava i dio građana čije su kuće oštećene", kazao je Hajdaš Dončić.

Plenković kaže da ne vidi način na koji bi šef fonda ulazio u već postojeće ugovorne odnose.

"Možda ste vi konzultirali proročice i proroke. Možda ste se kod njih inspirirali u procjeni s proljeća da ćemo imati 400.000  Vi ste prognozirali, mislim da ste vaš vi bili, da će Restart koalicija imati 68 mandata. Znači ova Baba Vanga ili gdje ste već bili na nekom retreatu, na team buildingu, vama se tamo odjednom ukazalo 68 mandata i 400.000 nezaposlenih. Sad vam se ukazala dužnost koje nema. Meni se čini da vi imate dosta tih ukazanja", rekao je Plenković. 

12:25 - "Zašto i dalje držite ljeste Bandiću dok on dela, a svi znamo kako dela?", upitao je Tomislav Tomašević iz Možemo! Andreja Plenkovića referirajući se na podršku HDZ-a projektu 

"Zašto i dalje trgujete s Bandićem iako vam sad ne ovisi većina o njegovim žetončićima? Što ste dobili zauzvrat? HDZ-ovci su žestoko kritizirali to, a onda šutke izglasali. Je li to ta vaša borba protiv korupcije?"

"Meni se čini da uvijek tu mora biti par zastupnika koji stalno konfabuliraju predstavnički dom. Prije su to bili Maras i Mrak Taritaš. Pretpostavljam da je to zato, ali ja vam to nikad ne bih rekao, jer želite biti wannabee gradonačelnik. Organizacije HDZ-a samostalno odlučuju. Aludirate na neku korupciju? Mislite da postoji neki dogovor predsjednika vlade i gradonačelnika oko nekog projekta u nekom zagrebačkom naselju? To je malo too much, to je malo previše"; rekao je Plenković.

Tomaševiću je predbacio da je radio performanse o obnovi Zagreba nakon potresa, a da je Vlada donijela zakon na vrijeme. 

"Nije to odluka o nekom kvartu, nego je odluka od 125 milijuna kuna. Dostavit ću vam snimku skupštinskog zastupnika HDZ-a koji kritizira taj projekt žešće od oporbe, a onda HDZ šutke glasa za to. Niste odgovorili zašto ste se predomislili. Također, ja bih vama mogao reći da ste wannabe predsjednik Europske komisije, ali neću se spuštati na taj nivo", replicirao je Tomašević Plenković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

11:53 - Mirela Ahmetović (SDP) kazala je kako u javnost cure zastrašujuće informacije o stanju u KB-u Dubrava.

"Jedino što ste učinili jest smjena Upravnog vijeća. Kako mislite da će vam građani vjerovati kada gledaju taj kaos?" pitala je Ahmetović premijera. 

Plenković je odgovorio kako javnost vrlo dobro zna što sve Vlada čini za zdravlje građana. 

"Vjerujem u kvalitetu svih djelatnika KB-a Dubrave i izvješće novog upravnog vijeća te da će se donositi odluke koje će omogućiti normalno funkcioniranje bolnice. Ministar Beroš i ostali imaju zadaću da svi koji dođu u KB Dubrava dobiju najbolju zdravstvenu skrb", rekao je Plenković. 

11:36 - Domagoj Hajduković iz SDP-a, pitao je što je sa Savjetom za Slavoniju, Baranju i Srijem. Plenković mu je odgovorio da  se oporbeni zastupnici baš ne pojavlju na sastancima, iako dobivaju poziv.

Hajduković je zatim nabrojao medijske napise o slavonskim HDZ-ovcima koji su pod, kako tvrdi, sumnjivim okolnostima dobili bespovratna sredstva za poljoprivredu, a Plenković je kazao kako su to objave samo jednog portala, a ne medija u cjelini.

11:30 - HNS-ov Predrag Štromar upitao je ministra financija Zdravka Marića kada će biti novi natječaj z subvencije za energetsku obnovu obiteljskih kuća te koliko će novca biti osigurano. 

"Fond je navio da možemo u prvom tromjesečju 2021. godine očekivati novi poziv. Što se tiče idućeg natječaja, pretpostavljamo da će uvjeti biti isti. Dokumentacija bi i dalje trebala vrijediti za sve one koji nisu uspjeli proći na ovom natječaju. Naravno da namjera je da se sredstva dodatno povećavaju", odgovorio je Marić.

11:10 - Nakon izlaganja Željka Reinera, ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je kako se Hrvatska priprema za još veće brojke. 

"Neki mediji i pojedinci postavljaju pitanje spremnosti bolničkog sustva za novi val epidemije. U pravilu su to isti koji su tvrdili da je Covid nešto poput karijesa, da je izmišljotina za suzbijanje ljudskih prava...Ti isti sada stvaraju paniku, dramu, zazivaju policijski sat...Imamo li za ovaj trenutak epidemije dovoljno opreme, kreveta, repiratora i osoblja?", pitao je Reiner. 

"Naš bolnički sustav uspješno se prilagođava i može odgovoriti ovom stupnju epidemije. Ako imamo 2500 novozaraženih na dan i predviđemo 10 posto hospitaliziranih, onda možemo sagledati da ćemo trebati 3750 kreveta. Mi te krevete imamo, ali pitanje ja kako su oni raspoređeni. Centraliziramo bolesnike i pripremamo se za još veće brojke, veliki izazovi su pred nama", rekao je Beroš. 

Osvrnuo se i na prozivke o nedostatku respiratora.

"Radimo sve da ih povučemo kad potreba za njima bude aktualna"; rekao je. 

10:59 - Anka Mrak Taritaš iz Glasa je u svom pitanju kazala kako od 25. veljače imamo više od 52 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom. Kazala je kako smo od tada mali sve moguće kombinacije mjera koje se mogu zamisliti.

"Ljudi su na rubu živaca zbog nepostojanja plana. Sabor ste potpuno gurnuli u stranu. Stožer niti ima niti treba imati ovlasti za takve poteze. Kada ćete vi izaći s jacnom idejom s mogućim scenarijima i popisom mjera za svaki scenarij?", rekla je Mrak Taritaš.

Plenković je odgovorio da što se tiče aktivnosti Vlade i Stožera, on je i zakonit i ustavan.

"Mi smo kroz proljeće, 23. svibnja do 16 lipnja imali ukupno u 25 dana 12 zaraženih nakon što smo postupno otvorili Hrvatsku. To je značilo da smo pobijedili virus u prvom poluvremenu. Odlučili smo pustiti turističku sezonu da nam gospodarski pad bude manji. Oporba je tada imala tri teze: dovođenje u pitanje legitimitet Stožera. To je Ustavni sud opovrgnuo. Pitali su se i hoće li biti zaštitne opreme. To je osigurala Vlada. Treća teza: Kako pomoći gospodarstvu? Tko je zadržao radna mjesta? Oporba? Tko je osigurao plaće javnom sektoru i potporu privatnom?'", zapitao se Plenković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10: 45 - Goran Ivanović iz HDZ-a pitao je ministricu kulture i medija Ninu Oboljen Koržinek kako komentira navode da se novim Zakonom o elektroničkim medijima uvodi cenzura.

"Odlučno odbacujem bilo kakvu interpretaciju netko mogao predlagati cenzuru. Zakon se priprema tijekom cijele prošle godine i bio je u javnoj raspravi. Taj konkretan članak koji se odnosi na elektroničke publikacije, inao je u javnoj raspravi pet kometara, od kojih se samo dva odnose na kažnjavanje. Pitanje zaštite maloljetnika, poticanja na mržnju, terorizam, rasizam...predlaže se utvrđivanje jasne odgovornosti nakladnika i urednika jer postoji ozbiljan problem širenja govora mržnje za koje nije moguće utvrditi autora. To se odnosi na elektroničke publikacije, ne na društvene mreže", rekla je Obuljen.

GALERIJA: Nakon dvotjedne stanke sjednica Sabora krenula Aktualcem i uz epidemiološke mjere

1/15

10:30 - Željko Sačić iz Hrvatskih suverenita je pitao Plenkovića oko odnosa sa Srbijom. Rekao je da vlada ne postavlja pitanje ratne štete i odštete od Srbije, a premijera je pitao kada će postaviti to pitanje.

"Tema je na stolu, nju kontinuirano stavljamo na dnevni redi i stavljat ćemo dok se to pitanje ne riješi. U današnjem vremenu 25 godina nakon kraja ratnih operacija u Hrvatskoj, nekoliko tema koje su ostale za rješavanje i dalje su u fokusu aktivnosti Vlade. U svakom slučaju ta tema je i dalje s nama i drago mi je da ste ju digli na vidjelo javnosti", odgovorio je Plenković.

Sačić mu je replicirao da nije potpuno zadovoljan odgovorom jer se moglo i trebalo učiniti više. 

10:19- Sabina Glasovac iz SDP-a pitala je premijera Plenkovića o masovnom testiranju u Slovačkoj. Upitala se izostaje li strategija u Hrvatskoj ili je riječ o nesposobnosti kad je riječ o pandemiji koronavirusa.

"Prvo, testovi u Slovačkoj su antigenski testovi, nisu PCR ni serološki. Slovačka je ovo napravila kako bi dobila sliku stanja. Mi smo sugerirali našim partnerima i prijateljima u Europi da se usuglasi zajednički protokoli po kojima bi se na europskoj razini napravila serološka testiranja. Analiziramo slovački primjer i možemo li to koristiti u predviđanjima epidemije", odgovorio je Plenković.

"Naša strategija je racionalna, adekvanta i proporcionalna razvoju epidemije", rekao je Plenković dodavši da je cilj i osigurati ekonomsku stabolnost. 

Glasovac je replicirala Plenkoviću govoreći kako ona i ne samo ona smatra da u Hrvatkoj ne postoji nikakva strategija za borbu protiv koronavirusa. Plenkovića je napala i zbog komentara na Facebooku Gordana Lauca, znanstvenika koji je član vladinog znanstvenog savjetima.

Podsjetimo, on je jučer u odgovoru jednom korisniku na Facebooku napisao: "Ako želite samo imati minimalan broj mrtvih, onda treba pustiti pandemiju da se slobodno širi i ubije 0.1 ili 0.2 populacije, uglavnom starijih i bolesnih", a kasnije je poručio kako se radi o nepreciznom i nedorečenom odgovoru koji se sada iskorištava izvan konteksta. Referirao se na svoju objavu u kojoj je naveo kako je još puno prerano za opuštanje, da hospitalizacije kasne za brojem novih slučajeva te da najjači udar na bolnice tek dolazi.

10:15 - Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta pitala je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković o predujmu za poticaje koji su trebali već stići.

Ministrica je kazala je da ispate predujma započinju 15. studenoga kao i prošle godine i iznosit će više od 1,5 milijardi kuna tj. 200 milijuna više nego prošle godine.Kaže da ne isplaćuju sve zemlje u listopadu. Rekla je i da je i u Hrvatskoj prva rata u veljači, druga u travnju.

10:10 - Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta pitao je ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića zašto ne želi primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Butković mu je odgovorio da to nije točno te je zastupniku rekao da ga je onaj tko mu je dao te informacije obmanuo.

"Nije točno da je to bio predizborni trik, ja vas pozivam da odete u Mursko središće i te krajeve, vi ste zastupnik. Kamioni su se zabijali u kuće", rekao je Butković.

9:46 - Zastupnik i gradonačelnik Dubrovnika, HDZ-ov Mato Franković pitao je ministra Vilija Beroša o zdravstvenoj zaštiti na otoku Koločepu. Kzaoa je kako ambulanta nije u mreži HZZO-a te je pitao ministra kada će biti gotova nova mreža i hoće li Koločep ući u u nju kao i ambulanta u strogom centru Dubrovnika koja također nije u mreži. 

Beroš je odgovorio kako prosječan broj osiguranika u jednom timu primarne zdravstvene zaštite je 1700. 

9:40 - Zastupnica Dragana Jeckov iz SDDS-a postavila je ministru graditeljstva Darku Horvatu pitanje o nositeljima stanarskog prava te zatražila detalje oko zaštićenih najmoprimaca koji će morati plaćati tržišnu cijenu ako imaju drugu nekretninu.

""Kupoprodajne cijene utvrđuju se putem formule te su cijene manje od tržišnih. Ministarstvo radi sve kako bi se ubrzala", odgovorio je ministar Horvat. 

9:36 - Počela je sjednica sabora. Odmah je krenuo okršaj Karoline Vidović Krišto i predsjedavajućeg predsjednika sabora Gordana Jandrokovića. Jandroković je Vidović Krišto rekao da sjedne i ne krši poslovnik nakon što je izrazila nezadovoljstvo jer na dnevnom redu nije uvrštena točak o interpelaciji. 

"Dnevni red smo dobili jučer u 15.30, nije bilo mogućnosti žaliti se zbog neuvrštavanja interpelacije zbog afere Krš-Pađene", rekla je, na što joj je Jandroković rekao kako će ta točka biti uvrštena nakon što se o njoj izjasni Vlada. 

Komentara 99

CE
Celesta
09:47 03.11.2020.

Ne daj Bože da napišeš loš komentar o oporbenim zastupnicima, odmah se komentari brišu!

ŽM
željo_moja
09:48 03.11.2020.

Nadam se da neće biti paradiranja bez maski po Saboru!

DD
duda.dudica
09:50 03.11.2020.

Sada su nam potrebni mir i zajedništvo, nije vrijeme za nikakvo rešetanje pitanjima, već pronalaženje rješenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije